Editorial Export de „protestatari” din Moldova în UE
Zilele trecute au fost lansate în spațiul public 2 proteste ale cetățenilor R. Moldova – din Londra, Marea Britanie și din Dusseldorf, Germania. Oamenii, în majoritate bărbați cu gluga pe cap, cu fețe neidentificabile, strigau „Jos Guvernul”, criticând și opțiunea europeană. Protestele ar fi fost organizate în fața instituțiilor diplomatice moldovenești din aceste orașe.
Europa este tocmai zona unde libertatea protestelor e un rai, oricine poate ieși în stradă să spună că nu este mulțumit, inclusiv de Europa sau de țara sa de origine, de pe orice continent al globului sau despre orice politician al lumii, despre orice politică, activitate, despre orice, pur și simplu.
Dar unele surse afirmă că ar fi grupuri organizate de către Ilan Șor, protestatarii având fețele acoperite și nedorind să comunice cu mass-media. Cu atât mai mult, la Dusseldorf nu există o misiune diplomatică a Republicii Moldova, deci nu se știe unde au fost filmate imaginile date drept protest în acest oraș din Germania. Devine tot mai evidentă tendința de a organiza proteste plătite și de a exporta fenomenul protestatarilor în chirie din Moldova în Europa, dar organele de drept ale statelor europene nu admit coruperea protestatarilor, transformarea unui drept într-o formă de afacere obscură în defavoarea democrației.
Zilele trecute, Uniunea Europeană a extins lista politicienilor din Moldova supuși sancțiunilor. După ce Ilan Șor nu mai poate circula prin UE, în aceeași listă a ajuns și Evghenia Guțul, bașcana Găgăuziei, dar și Iuri Cuznețov, șeful adjunct pentru relații externe al administrației de la Comrat, Ilia Uzun, adjunctul președintelui Executivului din Găgăuzia și Mihail Vlah, adjunctul Evgheniei Guțul. De asemenea, Neli Parutenco, directoarea organizației „Evrazia”, supranumită și casiera lui Șor, este în lista sancționaților, dar și însăși organizația „Evrazia” este trecută pe această listă.
Consiliul European își motivează decizia de a plasa aceste persoane în lista sancționaților inclusiv prin faptul că acestea realizează acțiuni de destabilizare, activități de propagandă și sunt implicați în spălarea banilor. Dar pedepsele pentru liderii și organizatorii acestor proteste nu sunt singurele măsuri aplicate. Executorii poruncilor de destabilizare ale celor care îndeplinesc comenzi de la Moscova tot își primesc pedepsele, pe rând.
De exemplu, Anatolie Prizenco, un om de afaceri pro-rus din Moldova, a fost identificat ca omul care plătea unor cetățeni moldoveni să imprime Steaua lui David pe pereții clădirilor din Paris. Desenatorii plătiți de el au fost identificați, reținuți, doi au reușit să fugă, dar cu siguranță, au căile tăiate în UE.
Protestele contrafăcute sunt un afront adus democrației, ceva care erodează încrederea în libera exprimare a protestelor. Cu atât mai cinici sunt exponenții Rusiei și oamenii plătiți de Rusia care organizează proteste contra plată în Moldova sau în statele UE. Rusia e țara în care toate protestele libere au fost reprimate, mii de protestatari și activiști pentru democrație au ajuns în închisori, inclusiv copii, femei însărcinate sau oameni în vârstă. În Rusia nu poate fi vorba în prezent de proteste libere, desigur, nici de proteste cu plată. Cu atât mai mult, trebuie stăvilit fluxul financiar care susține destabilizările în Moldova.
Protestele sunt un drept obținut de către cetățenii care au luptat dezinteresat pentru libertăți în toate țările europene, de aceea Moldova aspiră spre UE – un spațiu unde democrația este apărată, iar cei care încalcă normele democrației sunt pedepsiți. În țările UE, exponenții celor mai represive state protestează liber, fără să își acopere fețele, chiar și cei din Rusia sau Iran, în cazul în care protestele sunt libere.
Miercuri, Parlamentul European a discutat în plen interferența Rusiei în Moldova, în cadrul dezbaterilor fiind denunțate acțiunile de mituire a alegătorilor, de atacuri digitale și război informațional, indicând că Rusia trebuie să respecte suveranitatea Moldovei și să își retragă trupele de pe teritoriul acestui stat. Protestatarii în chirie care muncesc în interesul Rusiei pe teritoriul UE își pot acum obine sancțiunile mai ușor.