EDITORIAL „Voluntarul la nevoie se cunoaște.” De ce este important voluntariatul în comunitățile noastre?
Cert e că, în ultimul timp, „voluntarul la nevoie se cunoaște.” De la începutul războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei am observat cât de importantă este puterea de mobilizare a societății, de a face ceva pentru a primi, aparent, „nimic” în schimb. Voluntariatul pare a fi o activitate neremunerată, dar care are o altă monedă de schimb, mai exact valori și competențe sociale precum solidaritate, activism civic, responsabilitate socială, încredere și altele. La data de 5 decembrie se sărbătorește Ziua Internațională a Voluntariatului și se apreciază și recunoaște contribuția tuturor voluntarilor și voluntarelor în organizații non-guvernamentale și alte inițiative.
Implicarea populației unei țări în activități de voluntariat este direct proporțională cu nivelul său de dezvoltare, căci cu cât mai asigurați social și economic, cu atât mai interesați și dornici sunt cetățenii de a da din timpul lor și de a oferi ajutor comunității în care trăiesc. Astfel, observăm pe alocuri în R. Moldova un grad mai scăzut de interes de a participa în activități de voluntariat și o percepție eronată, uneori, despre acest concept, precum că ar putea fi o pierdere de timp și resurse, iar la nivel de societate încă nu se realizează importanța cetățeniei și implicării active. Voluntariatul oferă posibilitatea de a interacționa cu diferite grupuri de oameni și comunități, cu care nu o facem de obicei și care nu fac parte din rutina noastră, dar care pot aduce perspective noi în viziunea noastră.
Dacă tot vorbim de domeniul social, voluntariatul ar putea acoperi lipsa unor servicii, care nu sunt oferite de stat, dar de care este mare nevoie sau care nu sunt tocmai o prioritate pentru autorități. Un exemplu ar putea fi voluntarii din Alianța Biciclete Chișinău, care promovează transportul alternativ, îndeosebi biciclete și militează prin proiectele lor pentru dreptul bicicliștilor și biciclistelor de a avea siguranță în trafic. În perioada de la sfârșitul anului, se activează spiritul de sărbători, empatia și apar multe campanii de caritate, unde oamenii se angajează voluntar să ajute, deseori, familii și persoane nevoiașe, dar trebuie să recunoaștem că actele de caritate sunt un prim pas al voluntariatului și nu sunt mereu sustenabile.
Sustenabilitatea voluntariatului și impactul său asupra comunității, dar și asupra personalității participanților și participantelor, pot fi puse uneori sub semnul întrebării. Voluntariatul nu este despre a muta scaune, a semna liste de prezență, coffee break-uri și nici despre o mimare a implicării tinerilor în organizații și activități. Ar trebui să presupună deprinderea unor capacități, o misiune, o viziune, apărarea unei cauze, a unor idei și valori. Tinerii și tinerele sunt un grup țintă, care începând cu vârsta de 14 ani, pot avea oficial statutul de voluntar(ă) și contribui cu timpul lor într-o organizație sau inițiativă, unde deprind abilități înainte de a se încadra în câmpul muncii.
Poate fi o oportunitate bună pentru a-și determina pasiunile și calitățile forte, care ar ghida în alegerea unei potențiale meserii în viitor. Este important ca tinerii să interacționeze între ei în diferite grupuri de interes, să fie activi și să exprime păreri, contribuind la procese decizionale de nivel local și național. Structurile precum organizațiile și centrele de tineret devin un spațiu sigur de interacțiune și învățare, iar la moment în Republica Moldova sunt 44 centre de tineret în orașe și sate, dezvoltate cu suportul comun al Ministerului Educației și Cercetării, Guvernului Elveției și Fondului ONU pentru Populație – UNFPA Moldova.
Mă bucur mult că apare o tendință de descentralizare a proiectelor de voluntariat, pentru că nu poate să se întâmple tot în Chișinău și la activități să participe fix aceeași categorie de tineri și tinere, care sunt voluntari în nenumărate inițiative. Este nevoie de adus în satele și regiunile Moldovei valori precum încredere, dezvoltare comunitară, solidaritate, speranță în viitor, sustenabilitate, exact valori promovate de voluntariat și implicare activă, acolo unde se adună și interacționează diferite grupuri de vârstă, etnii și pături sociale.
Acel spirit de a genera schimbare și de a crede în puterea comunității este regăsit în ochii și inimile voluntarilor și voluntarelor de pretutindeni, pentru că sunt ghidați, la orice vârstă, de pasiune, de inițiativă și de conexiunea cu cei din jurul său, or în Moldova avem nevoie mai mult ca niciodată să rămânem uniți în micile noastre comunități și colectiv ca societate, pentru a putea rezista marilor provocări ce ne stau în față.
Din proprie experiență, recomand persoanelor de toate vârstele să fie generatoare ale schimbării în comunitățile lor și să promoveze voluntariatul, activismul civic și valorile care stau la baza acestora. Istoria mea de voluntariat m-a convins că Moldova poate, dar are nevoie cineva să creadă în ea.