Editorial Un Revelion electoral
În noaptea de Revelion, la Orhei s-au convocat susținătorii lui Ilan Șor din diferite localități ale republicii. Au venit cu familiile: neveste, părinți, copii, nepoți. Intrarea în parcul de distracții a fost liberă, dar și spectacolul, și gustările, s-au servit pe gratis. La așa-zisa loterie au fost împărțite daruri scumpe: telefoane, căști, computere. De pe un ecran imens, Șor le-a vorbit celor adunați în parcul de distracții de la Orhei: „Aceasta este o sărbătoare a familiei, iar noi, de fapt, suntem o mare familie. Împreună și la bine, dar și în momentele dificile. Noi avem talent și hotărâre pentru a crea un viitor prosper în casa noastră comună – Moldova”, le-a spus Șor.
Mesajul său a fost susținut de reprezentanții autorităților locale, de deputați, de simpli adepți ai lui Șor, inclusiv de unii penali. Deși sărbătoarea a avut loc sub umbrela Primăriei Orhei, nicăieri nu au fost afișate costurile petrecerii și fondurile din care a fost organizată aceasta pentru sute de oameni adunați din toată R. Moldova pentru a da startul unui nou an, dar și campaniei electorale parlamentare.
Și alte partide politice s-au grăbit să îmbine Revelionul cu electorala 2025. Bunăoară, în 22 decembrie, Partidul Social Democrat European (PSDE) și-a ales un nou președinte, pe Tudor Ulianovschi, prezidențiabilul pentru care la 20 octombrie 2024 și-au dat votul 0,52% dintre alegători. Noul șef de partid a întreprins la 31 decembrie 2024, în ajun de Revelion, o vizită la Varnița, acolo unde primarul e membru al PSDE. Ulianovschi a și promis că va face toate demersurile pentru a ajuta localitatea cu generatoare și motorină, astfel încât să fie asigurată activitatea școlii, grădiniței, dar și pentru a susține locuitorii din Varnița. „Nu vom fi indiferenți față de problemele localității și nevoile oamenilor în aceste momente grele. Vom fi alături de primarul Alexandr Nichitenco și vom întinde o mână de ajutor locuitorilor din Varnița”, a promis Ulianovschi fără să dea detalii despre bugetul din care vor fi achiziționate (dacă vor fi) generatoarele sau motorina.
Și Partidul Socialiștilor nu a ratat ocazia să-și „lustruiască” imaginea electorală în seara de Revelion. „Actuala guvernare este principalul vinovat de criza energetică și trebuie să plece”, se spune în mesajul nepersonificat al partidului, postat în seara de Revelion. Socialiștii își înspăimântă simpatizanții cu narațiunea că „anul 2025 se așteaptă a fi dificil și intens, or, anume în acest an vom avea alegerile parlamentare, care sunt de-o importanță crucială pentru viitorul țării noastre. La încercare va fi pus viitorul țării noastre, statalitatea și neutralitatea R. Moldova.”
Și Vladimir Voronin nu a ezitat să-și felicite susținătorii. El le-a vorbit că „dispoziția bună din această noapte este mai importantă decât profețiile politice”, dorind Moldovei „să scape din captivitatea gravă a timpurilor sumbre și să se transforme într-o patrie liberă și echitabilă a tuturor cetățenilor”.
Așa cum primarul de Chișinău, Ivan Ceban, a transformat partidul său – Mișcarea Alternativă Națională (MAN) – într-o filială a Primăriei capitalei, toate mesajele de Revelion au fost confuze, având parcă scopul să atragă simpatizanți ai MAN, povestind despre oamenii minunați care muncesc în municipiul Chișinău. În cazul lui Ceban, lucrurile sunt și mai avansate. Primăria Chișinău a devenit organizatoare a spectacolului „De sărbători ca acasă”, dedicat sărbătorilor de iarnă, care va avea loc pe 12 ianuarie în Italia, la Mestre, Venezia. Brio Sonores, Natalia Barbu și Gabriel Nebunu vor cânta în sala Teatrului Corso, ce are 886 de locuri. Așa cum accesul publicului este liber, în limita locurilor disponibile, reiese că onorariile artiștilor, cheltuielile de drum și de cazare, ar fi susținute de organizatori, principalul fiind Primăria Chișinău. Deci, în timp ce la Chișinău rămân nesoluționate zeci de probleme care ne perturbă viața de zi cu zi, primarul investește în spectacole organizate pentru diaspora din Italia cu prilejul sărbătorilor de iarnă. De fapt, mai degrabă, cu prilejul campaniei pentru parlamentare, care a început.
Ca să nu ne pomenim în situația de la prezidențiale, ar trebui să fim foarte atenți la tot ce se întâmplă în perioada următoare – atenți la mesaje, atenți la evenimente, dar mai ales la banii investiți în acestea.
Acum câteva luni, pe parcursul campaniei prezidențiale, s-au mobilizat ziariștii, dar și unele instituții de stat, pentru a dejuca schemele de corupție utilizate de unii concurenți politici. Anchetele și procesele de judecată mai continuă, dar intrăm deja în altă cursă, schemele utilizate anterior riscând să fie reluate dacă nu vor fi deconspirate la timp.