Editorial „Triunghiul Bermudelor” pentru R. Moldova
La Chișinău sunt pe ultimele zeci de metri pregătirile de alegeri, la Moscova – pregătirile de război cu R. Moldova, un război electoral ce-i drept, dar după reguli și scenarii mai puțin electorale.
Încă 10 zile și posibil să scăpăm fără probleme de aceste alegeri. Însă nu-i exclus să ne alegem cu și mai multe decât le-am avut până acum. S-ar putea întâmpla orice. Lucrurile, în cazul nostru, pot evolua surprinzător de repede de la simple acuzații la proteste și lupte de stradă. Să ne amintim de cât timp a fost nevoie să ia „foc” în 2009 „twitter”-ul din 7 aprilie. Totul s-a întâmplat în câteva ore. Riscul ca Rusia să încerce să scoată alegerile prezidențiale în stradă, în cazul în care nu va putea câștiga la Chișinău un președinte comod ei, nu este exclus, din momentul în care Moscova, de doi ani de zile, ne ține pe aceeași traiectorie de război cu Ucraina și ne amenință de mai multă vreme cu o răsturnare de putere la Chișinău.
Pentru Rusia, alegerile din 20 octombrie sunt o continuare a războiului de la Nistru din 1992 și a protestelor stradale din vara anului trecut de la Chișinău. Constrânsă pe plan internațional de sancțiuni și perturbată de războiul din Ucraina, Rusia e gata să se bată la cuțite pentru prezidențialele și referendumul de integrare europeană a R. Moldova. Moscova și-a mobilizat „candidații” (8 din 11), toată cavaleria electorală și se pregătește de ofensivă generală împotriva Chișinăului. Poliția națională a raportat pentru luna septembrie peste 15 milioane de dolari trimiși ilegal din Rusia în R. Moldova pentru mituirea alegătorilor – bani prin intermediul cărora Rusia, potrivit raportului, a acoperit deja 10% din voturi pentru 20 octombrie. Per total, 130 de mii de cetățeni ai R. Moldova au primit transferuri financiare din Federația Rusă pentru a vota un candidat anume desemnat de Rusia la alegerile prezidențiale și opțiunea „Nu” la referendum.
Până pe 20 octombrie mai avem puțin peste o săptămână – timp în care Rusia va căuta, cu siguranță, să forțeze nota în recrutarea de noi alegători-mercenari. Miza cea mare se pune pe Transnistria și Găgăuzia. Notă: nu vă lăsați cumpărați și nu vă vindeți, că vă au de sărăntoci și proști.
Alegerile prezidențiale, de altfel ca și referendumul pentru integrarea europeană, rămân și la sfârșit de campanie (asta-i situația) o ecuație cu mai multe necunoscute, chiar dacă până la votare nu mai avem decât o singură duminică – timp în care situația pe frontul electoral s-ar putea să rămână plină de ambiguitate…
Cum va fi și ce se va întâmpla pe ultimii zeci de metri, greu de spus, s-ar putea să avem parte și de tot felul de provocări ori surprize (politică fără surprize nu există). În tot cazul, e greu să ne așteptăm că după toate cheltuielile pe care le-a făcut cu protestele din vara trecută și alegerile din această toamnă (zeci de milioane de dolari), Rusia se va împăca cu gândul unor alegeri libere și corecte, chiar dacă toată lumea va fi în aceste zile cu ochii pe R. Moldova. Și pe Rusia, la fel. Pentru R. Moldova asta contează. Pentru Putin și Rusia? Renato Usatîi bea demult șampanie și se vede președintele lui Putin la Chișinău, Alexandr Stoianoglo speră și el la fel, deși afișează acest lucru mai puțin decât Usatîi și, desigur, Natalia Morari, care din momentul în care a făcut în ianuarie 40 de ani, nu mai are altă bătaie de cap decât ca în următoarea ei călătorie la Moscova să meargă să i se închine lui Putin în calitate de președinte al R. Moldova.
Dar să nu ne grăbim cu anticipările, să urmărim și să vedem ce vor spune rapoartele SIS și ale Poliției și, în situația deloc simplă în care suntem, să ne onorăm datoria noastră cetățenească: să lăsăm la o parte mândria, trufia, supărările (că nu e cazul când casa arde), să nu ne lăsăm cumpărați sau vânduți, să ne mai înmuiem rânza și să fim cât mai clari în tot ce avem de făcut, că timpurile sunt foarte încurcate. Și s-ar putea ca alegerile să le încurce definitiv dacă vom căuta să prindem cioara (vopsită) de pe gard în loc să ținem bine vrabia în mână.
Alegerile prezidențiale, de altfel ca și referendumul pentru integrarea europeană, rămân și la sfârșit de campanie (asta-i situația) o ecuație cu mai multe necunoscute, chiar dacă până la votare nu mai avem decât o duminică – timp în care situația pe frontul electoral s-ar putea să rămână plină de ambiguitate așa cum este (potrivit ultimului sondaj Watchdog, numărul indecișilor s-a ridicat în septembrie la 22%, în creștere cu 4% față de luna august (e un semnal prost)) ori să suporte niște schimbări în bine – fapt pentru care trebuie luate în calcul câteva considerente. Unu: agiotajul în jurul candidaților vedete s-a mai calmat. Lumea, între timp, s-a mai dumerit, probabil i-a mai văzut, i-a auzit, le-a aflat biografiile, statutul, a mai citit și altceva decât ceea ce spun ori ascund candidații despre ei și a înțeles că oricât de buni ar fi la mesaje Usatîi, Morari ori Stoianoglo (vorbesc de principalii candidați pe „stânga”), toate sunt egale cu „0” din momentul în care toți trei sunt misionarii lui Putin și fac interesele Rusiei în R. Moldova. Și pe ale lor deopotrivă.
Altfel, pentru ce și-ar pofti Usatîi avion privat la dispoziție, mașină blindată la scară, cea mai performantă gardă de corp din lume și republică prezidențială în care el să fie țarul țarilor? Iar Morari își dorește o „Moldovă Nouă”, adică o Moldovă „solnecinaia”, „țvetușciaia”„gostepriimnaia”, în care dacă nu va fi președinte, va fi vicepreședinte sau șef de guvern, sau alt șef, tot mare. Și Morari nu ascunde că pentru asta a „venit” în R. Moldova. Grav: dacă Moldova „prezidențială” va intra pe mâna acestei „troici” (în cazul în care cineva dintre ei, nu dă Domnul, va fi votat președinte), riscul să pierdem R. Moldova bate la ușă. Până aici a fost? R. Moldova va ajunge o nouă RSSM? Toate deciziile vor trebui să intre pe mâna celor trei, deși ei nu au făcut nimic pentru R. Moldova. Iar cu cine sunt cei trei și care-i lumea lor în care se învârt, e clar de la sine. Toți sunt parte ori sunt în relații cu clanurile oligarhice. Ce facem? Întrebarea e pentru oricine dintre alegătorii pentru care R. Moldova contează. Dar și pentru partidele cu opțiuni proeuropene care rămân în expectativă. Tăcerea, în situația în care suntem, nu e o soluție. Usatîi, Morari și Stoianoglo au devenit în politica Kremlinului „Triunghiul Bermudelor” pentru R. Moldova. E puțin?