Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Summitul de la Bürgenstock:…

Editorial Summitul de la Bürgenstock: până la pace mai este

Conferința mondială de Pace de la Bürgenstock (Elveția) în problema războiului și păcii în Ucraina pare să se fi încheiat, după cum arată lucrurile la zi, înainte de a începe. Cel puțin, spre asta înclină lucrurile Moscova. Și nu doar. Și după 834 de zile de război, Rusia rămâne departe de pace și caută să demonstreze lumii că pe tancuri îi este mult mai confortabil decât la mesele de negocieri.

Președintele ucrainean, Volodîmîr Zelenski, a apărut în ultimele zile, în contextul pregătirilor pentru summit, cu acuzații la adresa lui Vladimir Putin că încearcă în mod deliberat, având sprijinul Chinei, să „saboteze Summitul Global pentru Pace” din Elveția (15-16 iunie), de care Kievul și toată lumea asociată cu Ucraina și-a legat speranța că ar putea schimba retorica războiului. Și nu doar pentru Ucraina, ci pentru toate statele amenințate de Rusia. Moscova „are un plan specific de a perturba” participarea la Forum a celor peste 120 de state invitate, pentru a nu aduce „o pace justă pentru Ucraina mai aproape… Rusia nu doar că dorește să saboteze summitul, ci are și un plan specific cum să acționeze astfel încât să nu se ajungă la pace… Împreună, trebuie să contracarăm acest lucru, trebuie să lucrăm în unitate pentru o pace dreaptă.” Este declarația lui Zelenski la o întrevedere cu reprezentanții unor țări partenere și organizații internaționale cu sediul la Kiev.

Potrivit ultimelor declarații ale purtătorului de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, vizavi de Ucraina, Vladimir Putin este gata să înghețe războiul din Ucraina după negocieri, în condițiile în care Kievul va accepta recunoașterea teritoriilor cucerite de Rusia până acum drept rusești (circa 20% din teritoriul suveran al Ucrainei).

Răspunsul Kievului a fost în cei doi ani de război, inclusiv la toate forurile internaționale de pace de până acum, că Ucraina nu este datoare nimănui cu niciun metru pătrat din teritoriile sale intrate sub incidența dreptului internațional. Și puțin probabil, aproape exclus, să aibă Ucraina un alt răspuns pentru Rusia și în Elveția, în cazul în care se va pune, cumva, problema. Kievul cere un singur lucru: ca acest război să fie tratat drept unul de expansiune, conform rigorilor internaționale. Atât.

Ce șanse are Summitul de la Bürgenstock să-l convingă pe Vladimir Putin să renunțe la război în favoarea păcii? Ori, cel puțin, să încline beligeranții spre semnarea unui Acord de încetare a focului, dacă nu de semnare a unui Acord de pace? Așa cum s-a întâmplat și avem, în acest sens, precedentul Războiului de la Nistru din 1992. Da, mulți până azi consideră că nu a fost cea mai bună soluție, dar nici cea mai proastă în circumstanțele geopolitice de atunci.

Și atunci ce șanse are Summitul de la Bürgenstock să-l convingă pe Vladimir Putin să renunțe la război în favoarea păcii? Ori, cel puțin, să încline beligeranții spre semnarea unui Acord de încetare a focului, dacă nu de semnare a unui Acord de pace? Așa cum s-a întâmplat și avem, în acest sens, precedentul Războiului de la Nistru din 1992. Da, mulți până azi consideră că nu a fost cea mai bună soluție, dar nici cea mai proastă în circumstanțele geopolitice de atunci, ținând cont de cel puțin trei lucruri: Unu – că Rusia era o putere militară distinctă comparativ cu R. Moldova, care era abia în proces de organizare a armatei. Doi: că s-a pus punct, dacă nu războiului, cel puțin vărsărilor de sânge. Și trei: că nici regimul de la Moscova, și nici cel de la Tiraspol, nu i-a putut transforma pe transnistreni în niște bande de teroriști (cazacii au fost altceva) care să șteargă România de pe fața pământului sau în niște canibali care să-i mănânce de vii pe românii din Basarabia, acuzați de propaganda ruso-sovietică de atunci de toate relele provocate de Rusia la Nistru în 1992 și după. Până la urmă, regimurile și propaganda au cedat, tot așa cum s-a întâmplat și în Rusia după 24 februarie 2022. Un război civil la Nistru nu s-a întâmplat. Probleme au existat, sânge – nu. Pentru R. Moldova a contat enorm, în condițiile de atunci, starea națională de spirit. Și nu doar în Basarabia, ci și dincolo de Nistru. Era începutul anilor de independență, când Frontul Popular era mai mult decât o Mișcare. Era armată, angajată politic (parlament, guvern) și militar (în tranșeele de la Nistru). Și a mai existat o Românie în spatele Frontului, care ne-a asistat în toate și în toți anii de la 1990 încoace. Basarabia și Transnistria nu au avut soarta regiunilor Donețk, Luhansk, Zaporijjea, Harkiv, Herson, Odesa, Nikolaev, Crimeea… Sunt urmele unei invazii inumane care trebuie să fie vorbite la Bürgenstock, mai ales că Putin pune problema ca „teritoriile aflate în prezent sub ocupație să fie pe deplin integrate cu Federația Rusă până în 2030”, notează digi24.ro.

Între timp, în Elveția se desfășoară pregătirile pentru Conferința de Pace privind Ucraina, deși programul inițial a suferit modificări esențiale și s-a redus la 3 puncte din 10, din cauza mai multor factori, inclusiv a faptului că Rusia nu a fost invitată la summit, iar China a refuzat participarea din considerente de loialitate față de Rusia.

„O pierdere de vreme”, o „activitate complet absurdă” – astfel a comentat Rusia Summitul de Pace ce urmează să fie găzduit de Elveția în perioada 15-16 iunie în stațiunea Bürgenstock. Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, a declarat că este de înțeles de ce unele țări refuză să participe la acest Summit de Pace (107 țări din 124 vor participa, potrivit unor date prealabile) – pentru că „adunarea nu are obiective clare”, dar și pentru că „este absurd ca un astfel de eveniment să aibă loc fără participarea Rusiei”, transmite dgi24.ro, citându-l pe Dmitri Peskov.

Potrivit Bloomberg, la solicitarea mai multor state, Summitul de la Bürgenstock privind Ucraina va lua în calcul implicarea Rusiei în viitoarele negocieri, dar asta după ce se va ajunge la un acord comun privind siguranța nucleară, securitatea alimentară și reîntoarcerea copiilor răpiți și a prizonierilor de război, se arată într-un proiect de document.

Pe 15-16 iunie, la Bürgenstock, Elveția, se va reuni Summitul Global pentru Pace privind Ucraina. Cu participarea Rusiei sau fără, războiul rămâne.