Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Strângerea de mâini cu…

Editorial Strângerea de mâini cu procurorul. Ce urmează?

A fost adus în cătușe la sediul Procuraturii Generale (PG). Era 28 mai 2020 și se producea o premieră absolută în justiția de la noi. În acea zi, un condamnat era escortat la sediul PG  pentru a depune mărturii „sincere” în dosarul „furtul miliardului”. Secvențele video de la acea întrevedere dezvăluie cum deținutului îi sunt scoase cătușele, astfel încât Procurorul General, salutându-l, să-i poată strânge prietenește mâna.

Au urmat așa-zisele mărturii ale lui Veaceslav Platon, căci despre el este vorba, mai multe episoade nefiind dezvăluite pe motiv că acestea ar putea acționa împotriva sa. După acel episod, Procurorul General de atunci și-a făcut repede o concluzie, pe care a și prezentat-o public: „Veaceslav Platon a fost condamnat în baza unui dosar fabricat.” Această constatare l-o fi determinat pe procuror, la nici trei săptămâni de la acea strângere de mâini, pe 15 iunie 2020, să-l elibereze pe Platon din închisoare, după ce demersul de suspendare a executării pedepsei depus chiar de el a fost admis de instanța de judecată.

Peste doi ani de la eliberarea lui Platon, eliberare contestată de liderii de opinie și de societate, PG anunța că a finalizat urmărirea penală în privința Procurorului General suspendat, învinuit pe trei capete de acuzare: abuz de serviciu în favoarea unei organizații criminale, demonstrat prin eliberarea lui Platon și renunțarea la acuzare, în consecință,  bugetul de stat fiind prejudiciat de circa 870 de mii de lei; corupere pasivă, pentru că ar fi acceptat bunuri și avantaje în sumă de 63 de mii de lei de la Platon și fals în declarații, pe motiv că nu a inclus în declarația de avere și interese datele cu privire la faptul că soția lui  este beneficiara unei societăți înregistrate în Ucraina.

Niciunul dintre aceste capete de acuzare nu a fost dovedit în instanță, fostul Procuror  General fiind liber și până astăzi, obținând chiar și un câștig de cauză la CtEDO pentru lipsirea sa de dreptul de a contesta în instanță demisia lui din funcție. CtEDO a decis și alocarea de către Guvern a unei sume de 3600 de euro pentru compensarea prejudiciilor morale cauzate fostului Procuror General.

Din octombrie 2021, când a fost suspendat din funcție, fiindu-i intentate mai multe dosare penale, până în prezent, fostul Procuror General a avut de înfruntat mai multe probleme  legate de ale sale dosare, vreo cinci la număr, pe 5 octombrie 2021 fiind chiar reținut, apoi transferat în arest la domiciliu. Instanțele de drept din R. Moldova însă nu au reușit să demonstreze vinovăția fostului Procuror General în vreunul din cele cinci dosare (intenționat oare?), acesta fiind liber, fără antecedente penale, deci, pasibil de a candida la funcții înalte în stat. În aceste circumstanțe, pe 8 iunie 2024, cel care în 2019 semnase decretul prezidențial de numire a lui Alexandr Stoianoglo în calitate de procuror general, a ieșit la sediul PSRM cu un anunț, informând publicul că a fost identificat un candidat unic al opoziției – o persoană apartinică, neutră, de compromis. În seara aceleiași zile, la un post TV, Dodon avertiza că dacă Stoianoglo, potențialul candidat al opoziției, nu va fi admis să participe sau va fi eliminat din cursă, „vom boicota alegerile și cred că la fel vor proceda și majoritatea cetățenilor.” Dodon admite că în acest caz, mai puțin de o treime din populație va participa la alegeri și la referendum, acestea urmând a fi invalidate. Deci, pentru a invalida alegerile, Dodon a preferat să nu intre în cursă, folosindu-l pe Stoianoglo în calitate de așa-zis candidat comun al opoziției. Să fi acceptat Stoianoglo să se sacrifice în numele carierei politice a lui Dodon?

După ce a anunțat numele candidatului, Dodon a și propus crearea unei „Platforme de susținere a unui singur candidat”, doar că cei pe care a mizat că-i vor susține ideea nu au reacționat. Au preferat să tacă și Voronin, Usatîi, Șor sau Chicu, și chiar oamenii lui Dodon. S-ar putea ca singurul susținător al candidatului „independent” propus de Igor Dodon să fie Veaceslav Platon, cel căruia nu-i sunt deloc indiferente rezultatele alegerilor din 20 octombrie 2024 și care are de întors niște datorii – pentru strângerea de mână care a precedat eliberarea sa din închisoare.