Principală  —  Blog   —   Editorial/ Rusia – raiul penalilor…

Editorial Rusia – raiul penalilor fugari

Recent, un deputat condamnat de prima instanță la 12 ani de închisoare într-un dosar de corupere pasivă a reușit să dea bir cu fugiții, fiind ajutat (atenție!) de Ambasada  Rusă la Chișinău. Mai mult, chiar în ziua condamnării acestuia, mass-media a aflat că deputatul a obținut cetățenie rusă, lucru confirmat chiar de presa afiliată Kremlinului. 

Este vorba despre deputatul tranfug Alexandr Nesterovschi, „evadarea” căruia s-a desfășurat ca în filme. Potrivit Serviciului de Informații și Securitate, în seara zilei de 18 martie, Nesterovschi a intrat în clădirea Ambasadei F. Ruse, iar a doua zi dimineață, un microbuz cu numere diplomatice al Ambasadei a părăsit teritoriul instituției. Peste o oră, microbuzul a fost surprins la un post vamal intern, deplasându-se cu viteză în direcția regiunii transnistrene, unde se presupune că se află până în prezent deputatul.

Tot prin intermediul reprezentanților F. Ruse intenționa să iasă din țară și bașcana Găgăuziei, Evghenia Guțul, încercând să meargă pe urmele „instructorului” său, Ilan Șor, care și-a „luat zborul” din R. Moldova încă în 2019. Aceasta, invocând că urma să participe în perioada 25-30 martie 2025 la un eveniment în Istanbul, de altfel, neplanificat, a fost reținută chiar la aeroport. Curios este faptul că, deși evenimentul invocat de Guțul urma să aibă loc în Turcia, biletele avia i-au fost procurate de către cetățeni ruși, stabiliți la Moscova. Este vorba despre Valentin Frolov și Natalia Orlova, nume, oricât de paradoxal n-ar suna, similar cu cel al unei deputate din F. Rusă.

Nu este pentru prima oară când Rusia „ajută” persoane aflate în conflict cu legea să se eschiveze de la ispășirea pedepsei, oferindu-le fie adăpost, fie cetățenie rusă, fie ambele, ca în cazul lui Ilan Șor, menționat mai sus. Fostul deputat fugar, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „Frauda bancară”, care deține atât cetățenia R. Moldova, cât și a Israelului, în ianuarie 2024 a obținut și cetățenia F. Ruse, unde, de altfel, s-a și refugiat. Iar de acolo gestionează destabilizarea situației în R. Moldova, fapt demonstrat inclusiv de reporterii ZdG atât în anul 2023, cât și în 2024, când au documentat cum circulă banii și cum sunt racolați oamenii care lucrează pentru Șor, în slujba Moscovei.

Nu doar cetățeni ai R. Moldova aflați în conflict cu legea s-au refugiat în F. Rusă. Kremlinul a avut un rol activ și în fuga fostului președinte al Ucrainei, Viktor Ianukovici. În 2014, când a început răscoala de pe Maidan, acesta s-a refugiat mai întâi în Crimeea, iar apoi – în Rusia, fiind ajutat de Kremlin, lucru confirmat de președintele F. Ruse. „Nu voi ascunde, l-am ajutat să treacă în Crimeea. Și a mai stat acolo, în Crimeea, câteva zile. La acea vreme, Crimeea era parte a Ucrainei”, a declarat chiar Vladimir Putin. 

Ulterior, în martie 2022, după invazia pe scară largă a Rusiei în Ucraina, președintele rus intenționa să-l detroneze pe Volodimir Zelenski și să-l readucă în fruntea Ucrainei pe Ianukovici, care, de altfel, în acea perioadă, era deja condamnat la 13 ani de închisoare pentru trădare de patrie. Mai exact, acesta se face vinovat de faptul că la 22-23 februarie 2014 „s-a retras din funcția de președinte și a acceptat în mod voluntar să coopereze cu autoritățile și militarii ruși”, precum și de faptul că i-a cerut lui Putin introducerea trupelor militare ruse (!) pe teritoriul Ucrainei. Planurile rușilor însă au eșuat atât în vederea înlăturării lui Zelenski, cât și a revenirii lui Ianukovici.

Viktor Ianukovici nu este singurul ucrainean fugit în Rusia. Dmitro Sveataș, fost deputat al Ucrainei, condamnat în absența sa la 12 ani de închisoare pentru escrocherie, falsificare de documente și spălare de bani, s-a refugiat în Rusia încă în 2019, pentru ca după 2022 să îndemne la schimbarea frontierelor ucrainești și, respectiv, la recunoașterea teritoriilor ocupate drept fiind ale F. Ruse. Evident, acesta și-a exprimat de mai multe ori sprijinul pentru agresiunea armată a Rusiei împotriva Ucrainei, că doar nu i-a oferit Putin refugiu gratuit.

Și alți foști deputați ucraineni aflați în conflict cu legea și-au găsit refugiul în F. Rusă, printre aceștia fiind și Viktor Medvedciuk, fost deputat și om de afaceri ucrainean, acuzat de înaltă trădare și tentativă de exploatare ilegală a resurselor naturale în Crimeea, anexată de Rusia. Acesta are relații strânse cu Putin, care este nașul fiicei oligarhului. Medvedciuk a fost reținut de autoritățile ucrainene în 2022, când acesta intenționa să fugă din Ucraina în regiunea transnistreană, unde ar fi fost așteptat de ofițeri FSB ce urmau să-l ducă la Moscova. 

Putin însă nu a renunțat la „spionul” său. Astfel, tot în 2022, Medvedciuk a fost eliberat în schimbul a 200 de prizonieri ucraineni. Periodic, și acesta face declarații pro-ruse, susținând, printre altele, că războiul trebuie să se încheie conform așa-numitului „plan coreean”, care presupune că o parte a țării trebuie cedată rușilor, sau îndemnând ca Zelenski să fie trimis în judecată, asta în pofida faptului că războiul ruso-ucrainean a fost pornit anume de Putin, cumătrul său. 

Așadar, ce-i leagă pe toți cei enumerați mai sus? Pe de o parte, toți se află în conflict cu legea și sunt condamnați la ani grei de închisoare, iar pe de alta, toți au evadat în F. Rusă. Care este interesul Moscovei? Simplu: prin intermediul acestor penali fugari, Rusia se implică direct în destabilizarea situației în țările vecine, fapt ce-i permite să dețină controlul în aceste țări, dar și să pună ulterior stăpânire asupra altor state.