Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Pacienții oncologici au rămas…

Editorial Pacienții oncologici au rămas fără „terapia de salvare”

Acum două săptămâni, pe 21 iunie, ministra Sănătății, Ala Nemerenco, anunța că  după un an de zile de la cele 14 percheziții efectuate de CNA și PA în cazul unor angajați ai Institutului Oncologic (IO), mai mulți medici au fost eliberați din funcție. Cu acest anunț, ministra punea punct unui dosar de corupție în care „mai mulți medici, unii cu funcție de conducere, erau bănuiți de pretinderea și acceptarea remunerațiilor ilicite de la pacienți pentru prestarea serviciilor medicale (intervenții chirurgicale, consultări și investigații fără rând) care trebuiau acordate gratuit.” Pentru că în urma perchezițiilor fuseseră ridicate sume de bani în diverse valute, fiind descoperite și registre de evidență a persoanelor care au beneficiat contra unor taxe ilegale de asistență medicală, ministra constata în postarea sa că „faptele au fost demonstrate”, materialele fiind remise în adresa instituției și în judecată.

În acel context, ministra mai declara: „Nu este permis să mai pună cineva mâna în buzunarul părinților, buneilor, fraților, vecinilor, prietenilor”, precizând că mesajul său este adresat întregului sistem medical.

În aceeași zi, 21 iunie, pe aceleași rețele, apărea o informație alarmantă chiar pe pagina IO. Instituția informa pacienții, dar și întreaga comunitate, că „în acest moment, o serie de medicamente nu sunt disponibile în stocul IO. Din păcate, furnizorii noștri nu au reușit încă să livreze medicamentele, ceea ce a dus la această situație neprevăzută”. Urmează o listă de 10 medicamente (tocmai 10!), între care Calcium folinate, considerat în Oncologie „terapie de salvare”, pentru că face parte dintr-un grup de preparate antitoxice utilizate în tratamentul citostatic, acesta contribuind la diminuarea efectelor nocive ale tratamentelor anticancer.

Lipsește și Carboplatina – un medicament chimioterapic utilizat pentru tratamentul mai multor tipuri de cancer, printre care cancerul ovarian, cancerul pulmonar și neuroblastomul.

S-a epuizat și stocul de Clorambucil – un medicament chimioterapic utilizat în tratamentul leucemiei limfocitare, a limfomului Hodgkin și a limfomului non-Hodgkin. 

Da, s-a consumat și Cisplatina – utilizată în tratamentul mai multor tipuri de cancer, printre care cancerul testicular, cancerul ovarian, cancerul cervical, cancerul de sân, cancerul de vezică urinară, cancerul esofagian, cancerul pulmonar, mezoteliomul, neuroblastomul și epiteliomul scuamo-celular de cap și gât.

Lipsesc și Mitomycina, Asparagina, Vinblastina, Vinorelbina, toate indicate în tratamentul unor tipuri complicate de cancer. Dacă e să analizăm listele maladiilor tratate cu aceste medicamente, care, de altfel, nu se găsesc, nu pot fi cumpărate în farmacii, constatăm că niciun fel de cancer nu poate fi tratat astăzi complet în R. Moldova din cauza lipsei acestor medicamente.

După comunicarea listei cu medicamente lipsă, IO susține că „înțelege impactul pe care această lipsă îl poate avea asupra tratamentului și bunăstării pacienților”, cerându-și „scuze” pentru orice inconvenient cauzat. Cât valorează niște scuze pentru șansa la viață a unor pacienți oncologici? Ce poți face cu scuzele când cunoști, tot de la medici, că această maladie nu suportă tergiversarea tratamentului?

Singurul mesaj „optimist” elaborat de instituția de profil este cel de la finalul anunțului: „Am fost asigurați de autoritățile competente că se depun toate eforturile necesare pentru a rezolva această problemă cât mai curând posibil.” Cât mai curând o fi însemnând într-o lună, într-un an? Și ce spun autoritățile competente – Ministerul Sănătății, Agenţia Medicamentului şi Dispozitivelor Medicale? Public, nu spun nimic. De la 21 iunie, când a fost anunțată lipsa unor medicamente extrem de importante în tratarea cancerului – tăcere totală. Chiar nu merită acești oameni care luptă nu pentru bani, nu pentru castele sau mașini, dar pentru viață, să fie informați oficial despre șansele lor la tratament în R. Moldova? 

Peste câteva zile de la cele două comunicări, una – a ministrei Sănătății despre finalizarea unui dosar complex de corupție și alta – a IO despre lipsa a 10 titluri de medicamente fără de care tratamentul cancerului este imposibil, la 29 iunie – un nou anunț șocant a prăbușit starea morală a celor câteva mii de pacienți oncologici. IO informa de această dată că din cauza suprasolicitării echipamentelor din cadrul departamentului de Oncologie Radiologică (suprasolicitarea o fi însemnând un număr tot mai mare de pacienți?), două acceleratoare liniare s-au defectat consecutiv, funcțional fiind un singur astfel de accelerator. Aceste grave defecțiuni au cauzat prelungirea listei de așteptare a intervențiilor radiologice până la 1,5 luni. Chiar și așa, instituția mulțumește „pentru înțelegere și răbdare”. Cum să mulțumești pentru înțelegere și răbdare unui pacient oncologic pus pe o listă de așteptare pentru cel puțin 45 de zile?

Am discutat cu rudele unor pacienți despre aceste situații dificile. Aceștia caută posibilități de tratare peste hotare, contra plată, pentru a-și salva apropiații. „Nu are cetățenia română, dar vrem să ajungem în România la tratament, pentru că nu avem nicio garanție că aparatele pentru radioterapie vor fi reparate în curând.”

Altcineva spune că sunt așteptați niște specialiști din Turcia ca să le repare, dar nimeni nu vorbește exact când vor funcționa acceleratoarele. 

Situația e mai mult decât critică, iar întrebarea principală în toată această schemă ar fi dacă nu cumva demisia pe 21 iunie a acelui grup de angajați ar putea avea ceva în comun cu epuizarea medicamentelor, sesizată tot la 21 iunie și cu defectarea pe 29 iunie tocmai a două dintre cele trei acceleratoare din departamentul Radiologie Oncologică?