Editorial Oamenii cu epoleți din fruntea gloatei
Protestul organizat duminică de oameni plătiți din miliardul furat de Șor&Co a avut câteva semne distinctive în raport cu alte proteste similare organizate în ultimul timp. Duminică, în fruntea coloanei de manifestanți se aflau „oameni în epoleți”, echipați în uniforme nou-nouțe, pe spatele tunicilor de culoare neagră având reprodus, în culorile drapelului național al Ucrainei (de ce o fi ales anume aceste culori?), mesajul „Scutul poporului”.
Cu ceva timp în urmă, pe 4 februarie, urmărisem un fel de conferință de lansare a unei noi asociații neguvernamentale, cel puțin așa își ziceau cei câțiva bărbați convocați într-o sală pentru a-și înmâna unul altuia legitimațiile de membri ai organizației nou formate. Păreau cam debusolați, dar totuși au lansat câteva mesaje clare. Din cele comunicate de ei am reținut că nu au bani, motiv din care au făcut publice conturile bancare ale organizației, conturi pe care oricine are nevoie de „scut” poate transfera bani. Au mai spus că nu au echipamente, fiind dotați doar cu câteva radiotelefoane cumpărate din rezervele financiare ale liderului asociației. Și, principalul, cei care se lansau în calitate de „scuturi ale poporului” ne asigurau că nu au nicio afinitate cu vreun partid sau cu vreun lider politic. Sigur, nu i-am crezut, pentru că în octombrie 2022 Dinu Țurcanu, președintele raionului Orhei și portavocea lui Ilan Șor la protestele antiguvernamentale, anunța la unul dintre proteste că au fost luate câteva decizii extrem de importante: a fost constituit un „guvern popular”, a fost format un „tribunal al poporului” și a fost lansat „scutul poporului”. Au trecut aproape cinci luni de zile de atunci, perioadă în care instituțiile statului nu s-au grăbit să investigheze care sunt atribuțiile și ce acțiuni întreprind aceste structuri „populare” lansate de oamenii din Partidul Șor în octombrie 2022.
Cele cinci luni de suspans au însemnat pentru oamenii cu epoleți o perioadă în care au fost achiziționate uniformele de culoare neagră, a fost reprodus pe ele mesajul „Scutul poporului”, s-au adunat echipamente și au fost atrași oameni din rândul foștilor colaboratori ai organelor de forță. Acest principiu după care este organizată mișcarea, conform căruia sunt acceptate doar „persoane cu epoleți”, poatre fi cel mai periculos din câte se întâmplă în societatea noastră acum. Foștii purtători de epoleți sunt oameni antrenați, care au capacități de luptă, dar și oameni care au plecat supărați din sistem, fiind suspectați de acțiuni neconforme normelor de integritate. E știut că deseori anume oamenii supărați pe sistem, cei care se consideră nedreptățiți de acesta, pot fi extrem de periculoși.
La protestul de duminică niciunul dintre cei care se dau drept „scuturi ale poporului” nu s-a întrebat dacă nu cumva, mai întâi de toate, protestatarii ar trebui protejați de minciuni și de manipulări, după care de alte rele… Chiar și principala revendicare a protestatarilor nu e nimic altceva decât o crasă manipulare, or, potrivit acestui mesaj, guvernarea ar trebui să achite facturile tuturor cetățenilor pentru cele câteva luni de iarnă. Unde, când, în ce țară, care guvernare din lume sau de la noi a achitat integral facturile cetățenilor? Cei care îi urmau pe bărbații ce s-au autoidentificat ca fiind „scuturi ale poporului” chiar speră că acest lucru s-ar putea întâmpla? Greu de crezut. În realitate, organizatorii au ales un mesaj, o cauză imposibil de realizat, pentru a continua protestele, invocând că, iată, guvernării i se cere ceva anume, doar că ea, guvernarea, nu aude și nu respectă revendicările mulțimii. Cu asemenea mesaje și revendicări absurde protestele pot continua ani la rând, chiar și până la următoarele alegeri.
Pe 18 februarie, în ajunul protestului de duminică, SIS, Procuratura Anticorupție și CNA au efectuat 20 de percheziții în mai multe localități ale R. Moldova, în dosarul finanțării ilegale a partidului Șor. În același dosar, percheziții au avut loc periodic pe parcursul ultimelor luni. Și ce impact au aceste percheziții, dacă, oricum, protestele continuă, iar cei care participă la ele sunt plătiți în continuare? Ș-apoi, doar partidul Șor e finanțat ilegal? Dar acțiunile intermediarilor care reprezintă interesele altor fugari în ce an vor fi investigate?
(Gloată – mulțime pestriță de oameni strânși la un loc. Sinonime: adunătură, buluc, colectivitate. DEX)