Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ O nouă poveste de…

Editorial O nouă poveste de succes?

Avem toate șansele să devenim o „poveste de succes” pentru UE, tot așa cum deveneam acum 10 ani și pentru Parteneriatul Estic. Da, evident că nu fără concursul României, care e alături de noi în toate, da, se înțelege că și cu suportul partenerilor occidentali, care sunt gata să ne fie scut și spadă mai departe, da, evident că nu și fără solidaritatea cu Ucraina, care de doi ani înfruntă un război care vrea să vină și peste noi, dar asta și în cazul în care ne vom  consacra idealului de a fi una cu Europa…

Se extinde UE? 27 de Miniștri de Externe ai Uniunii Europene s-au reunit marți la Luxemburg pentru  evenimentul de lansare a negocierilor de aderare a R. Moldova și Ucrainei la UE. „Felicitări Moldovei și Ucrainei pentru deschiderea negocierilor de aderare. Aceasta este o veste foarte bună pentru oamenii din Ucraina, Moldova și întreaga Uniune Europeană. Calea de urmat va fi provocatoare, dar și plină de oportunități. Vă doresc un început cu succes al negocierilor” (citat din mesajul de salut al Ursulei von der Leyen, preşedinta Comisiei Europene).  

Încă un pas spre Europa. Și un nou test pentru R. Moldova. Al câtelea în 32 de ani de existență și rezistență? Avem toate șansele să devenim o „poveste de succes” pentru UE, tot așa cum deveneam acum 10 ani și pentru Parteneriatul Estic. Da, evident că  nu fără concursul României, care e alături de noi în toate, da, se înțelege că și cu suportul partenerilor occidentali, care sunt gata să ne fie scut și spadă mai departe, da, evident că nu și fără solidaritatea cu Ucraina, care de doi ani înfruntă un război care vrea să vină și peste noi, da, da, da, dar toate și în cazul în care ne vom sufleca mânecile și vom alege să ne consacrăm idealului de a fi una cu Europa, nu să profităm de aceste șanse și să jubilăm pe la ceremonii.

Pe 25 iunie, la Luxemburg, a fost dat start negocierilor de aderare la UE pentru R. Moldova și Ucraina, un eveniment istoric cu adevărat, la care R. Moldova a fost reprezentată de o delegație oficială condusă de premierul Dorin Recean, care azi și mâine (27 și 28 iunie) urmează să deschidă la Consiliul European negocierile propriu-zise de aderare. Asta după ce pe 21 iunie, președinta Maia Sandu a semnat Decretul cu privire la deschiderea negocierilor RM – UE, urmare a deciziei Comisiei Europene din 15 iunie, care anunța că R. Moldova și-a făcut „temele pentru acasă” și poate începe negocierile de aderare. Și le-a făcut pe cinste? Ori și-a luat „nota” în avans, a bifat, a pozat și atât – că s-au făcut mai multe reproșuri guvernării că ar fi făcut mai mult jocuri de imagine decât ajustări la normele europene și în justiție, în prevenirea și combaterea corupției, în economie, agricultură, infrastructură, spălarea banilor,  reforma administrativ-teritorială… Sunt probleme pe care în 32 de ani încă nicio guvernare nu a căutat să le scoată la capăt. Maia Sandu se angajează s-o facă până în 2030.

Faptul că până la demararea  negocierilor s-a lucrat cu semi-efort (nu cred că a fost vorba și de sabotaj) va dubla sarcinile de program pentru guvern. Intrăm într-o nouă fază, care nu mai rabdă lucruri de mântuială, iar negocierile pot dura (o spun experții) ani de zile. Turcia, spre exemplu, obține statutul de țară-candidată pentru aderare la UE în decembrie 1999, în octombrie 2005 intră în negocieri preliminare și continuă să negocieze și până azi. Și Turcia nu e R. Moldova. România: pornește negocierile de aderare pe 15 februarie 2000 și primește mandatul de stat membru UE în 2007.  Republicile Baltice: devin state membre UE în 2004, după un proces de preaderare de 9 ani. Va fi sau ar putea fi cazul R. Moldova unul mai optimist?

La 3 martie 2022, la mai puțin de o lună de la agresiunea rusă în Ucraina, R. Moldova depune cererea de aderare la UE. La 17 iunie 2022, Comisia Europeană emite avizul privind cererea de aderare la UE. La 23 iunie 2022, Consiliul European acordă R. Moldova statutul de țară candidată. În decembrie 2023, liderii UE decid să deschidă negocierile de aderare, iar pe 25 iunie, la Luxemburg, are loc prima Conferință Interguvernamentală RM-UE, la care este dat startul negocierilor de aderare. „Faptul că aceste negocieri au loc la doar doi ani de la acordarea statutului de țări candidate arată importanța pe care o au Moldova și Ucraina pentru siguranța întregii Uniuni Europene”, scrie într-o postare pe o rețea de socializare eurodeputatul român Siegfried Mureșan. Așadar, garanțiile de sprijin pe exterior pentru R. Moldova rămân. Contează ce va urma pe interior, reieșind din perspectiva alegerilor prezidențiale din toamnă, a referendumului de aderare la UE și a parlamentarelor din 2025.

Speranța că negocierile vor evolua bine trebuie să rămână la vedere, cel puțin, pentru cei care au crezut și cred în perspectiva europeană a R. Moldova. Pentru ei, decretul Maiei Sandu privind deschiderea negocierilor de aderare la UE reprezintă, practic, o a doua Declarație de Independență pentru R. Moldova. Deschiderea negocierilor este „un pas important în drumul Moldovei spre UE și spre o Europă mai puternică și mai unită”, a scris Maia Sandu pe contul său de Facebook.

„În sfârșit, gata, s-a întâmplat – au reacționat sentimental euro-optimiștii sub impresia primelor transmisiuni de la Prima Conferință Interguvernamentală Moldova – Uniunea Europeană de la Luxemburg. „Nu, încă nu e gata, până la gata mai este și mai este mult, după cum se mișcă lucrurile. Conferința de la Luxemburg nu este mai mult decât o nouă aliniere a R. Moldova la linia de start, dar va rezista PAS sau nu «distanței» încă nu se știe”, au replicat agitați euroscepticii, care nu se știe dacă au spus-o mai mult din convingere sau din rea voință.

Oricum, ceea ce urmează este „partea cea mai grea”, susține europarlamentarul Eugen Tomac, președintele PMP. Cel mai important lucru pe care trebuie să-l facă acum R. Moldova este „să-şi menţină ritmul alert de implementare a angajamentelor” pe care şi le-a asumat în programul de preaderare, pentru că astfel „poate deveni povestea de succes pe care a ratat-o în urmă cu 10 ani de zile”, spune Tomac.

Așa sau altfel, vrem sau nu, 25 iunie a intrat pe lista evenimentelor care rămân. Istorice sau nu, depinde pe cât de mult va reuși PAS să se consolideze și să consolideze societatea în jurul integrării europene ca proiect de țară, așa precum l-a declarat.