Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   EDITORIAL/ Maia Sandu ori Alexandr…

EDITORIAL Maia Sandu ori Alexandr Stoianoglo? Reflecții după singura dezbatere prezidențială

Duminică, 27 octombrie, fără moderator, Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo, cei doi candidați la funcția de președinte rămași în cursă, s-au întâlnit pentru a încerca să convingă alegătorii cine merită să devină președinte al R. Moldova. 

A fost o dezbatere extrem de necesară și utilă pentru R. Moldova. E păcat că nu am avut asemenea dezbateri în campania din primul tur. Mare păcat. Pentru că dacă am fi avut asemenea dezbateri, poate lucrurile aveau să fie clare încă de atunci.

În primul rând, respect pentru dl Stoianoglo că a vorbit în limba română. Așa, stâlcit, dar a vorbit și a insistat să nu folosească decât foarte rar limba în care se exprimă cel mai bine, cea rusă. Respect pentru el că a refuzat să opereze cu falsurile pe care le răspândește fără pic de rușine Igor Dodon, cel care l-a înaintat la funcția de președinte. Da, dl Stoianoglo nu s-a putut abține în totalitate, dar a fost decent. 

Dar, cam atât cu aprecierile pentru dl Stoianoglo. 

Deși propaganda rusă, alimentată de idioți utili de la Chișinău, oameni care se afișează drept proeuropeni, a încercat să ne convingă că Alexandr Stoianoglo a fost calm, calculat și sigur pe sine în acea dezbatere, de fapt, lucrurile nu au arătat deloc așa pentru el. Și nu e nevoie să mă credeți pe mine. Dacă vreți să vă convingeți, urmăriți dezbaterea oricând doriți. Ea este pe YouTube și poate fi găsită cu ușurință de oricine caută titlul „Dezbaterea electorală dintre Maia Sandu și Alexandr Stoianoglo”. Urmăriți, gândiți, analizați și decideți singuri cine a câștigat, cine a fost mai sigur pe el, dar mai ales cine a pierdut acea dezbatere, cine merită și cine nu merită să fie președinte al R. Moldova. Lucrurile vor fi evidente pentru orice om care dorește să vadă adevărul.

Eu cred că noi, cetățenii R. Moldova, trebuie să-i spunem mulțumesc celui/celei care l-a împins pe dl Stoianoglo spre această dezbatere și celui/celei care i-a pregătit întrebările. Pare să fie un om căruia chiar îi pasă de soarta țării mai mult decât îi pasă de cariera politică a dlui Stoianoglo și de victoria lui în acest scrutin. Probabil, el/ea este și cel/cea care a avut ideea de a împânzi țara cu panouri ce promovează mesajul „Dreptate pentru Hoți”, scuzați, pentru toți. 

De ce zic asta? Pentru că în acea dezbatere am văzut un om care nu poate lega coerent o frază în limba de stat a acestei țări, așa încât toți să-l înțeleagă. Oare poate un asemenea om să fie președintele R. Moldova? Oare poate un asemenea om să ne reprezinte la nivel internațional? În ce limbă va discuta el cu omologii lui din alte țări? Da, cu Putin și Lukașenko va vorbi în limba rusă, dar cu ceilalți? Oare nouă nu ne va fi rușine cu un asemenea reprezentant?

Am văzut la acea dezbatere un om care atunci când trebuie să opereze cu cifre, NU face referire la Biroul Național de Statistică sau la acte oficiale, ci la declarațiile făcute de doi „politicieni” – Andrei Năstase și Vladimir Filat, care nu mai au nicio credibilitate în fața nimănui. Am văzut un om care ba spune că vrea în UE, dar pe de altă parte, nu votează la referendum. Un om care zice că vrea în UE, dar care cu doar câteva zile mai devreme se întreba ce a făcut UE pentru Moldova. Un om care zice că vrea în UE, în timp ce șeful său, Igor Dodon, spune contrariul și zice că după ce va ajunge la putere va anula referendumul care consfințește ireversibilitatea parcursului european al țării. 

Am văzut un om care nu are siguranță în ceea ce spune. Nu crede în ceea ce zice. Nu este informat. Nu cunoaște realitățile în care trăiește. Nu le înțelege. Nu vrea, dar probabil nici nu poate. Un om care a ajuns întâmplător în cursa pentru funcția de președinte. Ba chiar am avut impresia la un moment dat că nici el nu-și dorește să ajungă președinte, ținând cont că nu de puține ori a apreciat meritele actualei președinte. La final, o să parafrazez unul dintre cele mai bune comentarii pe care le-am citit în timpul dezbaterii: oare după dezbatere unul dintre candidați nu va decide să-l voteze pe celălalt? 

Ce am văzut de partea cealaltă, la Maia Sandu? Un om care-și asumă prea multe. Un om care-și asumă inclusiv greșelile PAS-ului, deși NU cred că este cazul. De ce? Pentru că nu președintele țării este responsabil de imaginea nu foarte bună a unor miniștri din Guvern, nu președintele e responsabil de legile votate de Parlament… Nu, președintele, oricât de implicat ar fi, nu poate supraveghea tot ce fac deputații și tot ce se întâmplă cu un partid la nivel local. Pur și simplu, asta fizic nu este posibil. 

Trebuie să nu uităm că pe 3 noiembrie noi alegem președintele, nu alegem Parlamentul și Guvernul, cele două instituții care sunt responsabile de pensii, salarii, prețuri etc. Acele instituții vor fi alese la alegerile parlamentare de anul viitor, iar acolo pot fi vărsate toate supărările și frustrările. Nu duminica asta. Pentru că duminică, 3 noiembrie, alegem fața R. Moldova la nivel internațional.