Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Lupta pentru R. Moldova…

Editorial Lupta pentru R. Moldova continuă

Pe 3 noiembrie – la alegeri. Toți ca unul. Sună cam militărește, dar asta e. Și situația este una militărească. Deși Chișinăul nu i-a oferit niciun prilej, Moscova avansează în operațiunea ei de subminare a puterii de stat la Chișinău, finanțată masiv de Rusia.

Moscova a făcut acest lucru și până la primul tur de scrutin (20 octombrie), o face și după, în special după destructurarea unei rețele conspirative care se ocupa de cumpărarea voturilor și deturnarea alegerilor: oamenii legii au efectuat peste 800 de percheziții în dosarul de corupere a alegătorilor, au fost deconspirate peste 150 de milioane de dolari introduse pe căi ilegale în R. Moldova și circa 300 de mii de voturi cumpărate.

Vrem sau nu, ne convine, nu ne convine, dar asta este situația de care trebuie să ținem cont, pentru că ea se complică. Trebuie să mergem la vot (nu la vândut votul) dacă vrem ca alegerile să nu ne fie furate, iar R. Moldova să încapă pe mâinile golănimii lui Șor trase de ațe de Moscova. Kremlinul are plan clar: să profite de alegerile prezidențiale, să mimeze o răsturnare „democratică” de putere în R. Moldova, s-o dea jos pe Maia Sandu și să preia controlul asupra „Casei Albe” la Chișinău. Scenariul   de duminică din Georgia nu-i exclus ca Putin să vrea să-l repete și în R. Moldova, cu singura poate diferență că în Georgia au fost date peste cap alegerile parlamentare, în timp ce în R. Moldova miza se pune pe prezidențiale.

Duminică mergem la alegeri. E nevoie s-o facem, pentru ca R. Moldova să nu ajungă din nou la cheremul Rusiei și pe mâna hoților, tâlharilor, bandiților și escrocilor care sunt fugari prin lume pentru a scăpa de pușcărie. Aflați sub protecția Rusiei, ei toți vor să revină în Moldova. Și nu pentru că ar vrea libertate (libertate au), ei vor la putere în Moldova, vor să aibă mâinile dezlegate, acces la bănci și la tot ce a mai rămas aici nefurat. Ce zice vorba populară? „Unde a mâncat lupul o dată oaia…” Asta-i. Dar Dumneavoastră vă faceți iluzii că Șor cumpără voturi să-l facă președinte pe Stoianoglo ca să-și bată capul de ce? De nevoile flămânzilor și goilor? Nu cumva credeți că dacă Șor (și toată gașca) au putut prăda trei bănci și pune mâna pe un miliard de dolari nefiind la guvernare, se vor rușina s-o facă acum, când vor avea în Moldova președintele lor? Cumpărat de ei, care mai e și procurorul lor, care i-a salvat de atâtea ori în fața legii.

Duminică mergem la vot. E nevoie s-o facem, pentru ca R. Moldova să nu ajungă din nou la cheremul Rusiei și pe mâna hoților, tâlharilor, bandiților și escrocilor care sunt fugari prin lume pentru a scăpa de pușcărie. Aflați sub protecția Rusiei, ei toți vor să revină în Moldova. Și nu pentru că ar vrea la libertate (libertate au), ei vor la putere în Moldova…

Nu uitați că duminică avem alegeri. Cruciale, de altfel, în care un singur vot ar putea schimba radical peisajul geostrategic în regiune. Riscul e foarte mare și nu din cauza lui Stoianoglo, că Stoianoglo e un „cal troian” – vorba Maiei Sandu, ci pentru că în spatele „calului” stă Rusia, cu vechile ei interese geostrategice la Dunăre și Marea Neagră. Să mergem la vot, să nu riscăm. Vrem economie ca în Europa, vrem nivel de viață ca în Europa, școli, drumuri, drepturi, educație… Vrem pace la Nistru și Dunăre, păi să ieșim la vot, de ce să ne lăsăm mințiți, cumpărați de Șor și manipulați de Kremlin? 

Primul tur de scrutin s-a încheiat cu scorul de 42,07% pentru Maia Sandu (dreapta proeuropeană) la 26,27% pentru Alexandr Stoianoglo (stânga pro-rusă): o diferență în favoarea Maiei Sandu de 250 de mii de voturi. Duminică avem turul doi. Lupta pentru R. Moldova continuă. Putea situația electorală să evolueze altfel și cu un alt rezultat pentru Maia Sandu? Posibil. Dar pentru asta trebuia ca PAS să gândească lucrurile cu cel puțin doi pași înainte, să-și revadă relațiile cu opoziția de dreapta, iar opoziția de dreapta să-și fi evaluat la justa lor valoare capacitățile „de luptă”. Azi, toți cheamă pe dreapta la solidaritate și unitate națională. E foarte bine, numai să nu fie târziu.

Cu peste 60 de partide politice la activ, majoritatea dintre care sunt de factură proeuropeană (cel puțin, așa se declară) și câteva sute de ONG-uri, noi nu ne putem solidariza nici pe ultimii metri ai turului doi. Cum să înțelegem situația? La ce bun această societate civilă? „Dreapta” a intrat în competiție electorală cu 3 candidați din totalul de 11: Octavian Țîcu (de la Blocul „Împreună” – 3 partide), Andrei Năstase (candidat independent) și Maia Sandu (candidata partidului de la guvernare PAS), toți trei aflați între ei în supărări mai vechi, pe care nu le-au depășit nici până azi, cu trei zile înainte de scrutin, deși Maia Sandu le-a solicitat încă la începutul săptămânii să facă front electoral comun pentru turul doi. Iar „front comun” înseamnă și implicare în campanie, nu doar înțelegeri la masa de negocieri. Când? Cum?

Și ultima întrebare: cu cine votăm? Pe de o parte, o avem pe Maia Sandu, candidata  care 4 ani a fost la vedere și despre care fiecare și-a putut face o părere și pe de alta, îl avem pe fostul procuror general, Alexandr Stoianoglo, mai puțin vizibil și mai puțin cunoscut, candidat din partea socialiștilor pro-ruși, cu mai multe dosare penale pe rol și care se presupune că ar fi favoritul cercului de influență al interlopului fugar Ilan Șor. Un candidat la șefia statului ce are 6 dosare penale este, cred, în afara eticii profesionale. Și cu totul ilegală ar fi alegerea unui președinte în baza voturilor cumpărate – lucru de  care este suspectat Stoianoglo. Cazul Maiei Sandu? A adunat mari supărări și critici, pentru că PAS  guvernează rupt de lume, netransparent,  reprezentanții lui sunt orgolioși, nu au grijă de ce promit… Sunt lucruri zilnice de viață, care dor. Există însă o problemă care-i deosebește principial pe cei doi candidați: războiul și pacea – Stoianoglo admite războiul Rusiei în Ucraina, Sandu, dimpotrivă, îl condamnă. Faptul contează foarte mult, ținând cont de faptul că Stoianoglo este candidatul PSRM (Moscovei) la șefia R. Moldova. Iată ce zice Alexei Arestovici, fost consilier al Biroului Prezidenţial din Ucraina: „R. Moldova va fi atrasă în război de partea Rusiei în cazul în care alegerile prezidențiale vor fi câștigate de candidatul socialiștilor, Alexandr Stoianoglo…”  Așadar, atenție la vot.