Principală  —  Blog   —   Editorial/ Fuga lui Nesterovschi și…

Editorial Fuga lui Nesterovschi și tăcerea opoziției

Ce a făcut Nesterovschi?

Un membru al Parlamentului Republicii Moldova, cu peste 10 ani de parlamentarism în biografia sa, a înregistrat următoarele performanțe criminale: s-a mutat dintr-un partid în altul, de la unul cu probleme de integritate – la altul legat cu autorități criminale; a călătorit pe banii unui personaj criminal în vizite la acesta, a primit bani, favoruri și instrucțiuni de la el; a întreprins numeroase acțiuni de corupere a altor politicieni; a transmis bani și a primit bani nedeclarați, remunerări incompatibile cu funcția de parlamentar;  a lipsit de la ședințele parlamentare atunci când a fost solicitat de forțe externe să o facă; și-a sfidat în mod repetat responsabilitățile și obligațiile de ales al cetățenilor Republicii Moldova și a compromis în interesele unui stat criminal statutul de deputat.

Ce a pățit Nesterovschi?

Ancheta penală împotriva lui Nesterovschi a vizat doar câteva episoade documentate după declarațiile Arinei Spătaru, care a acumulat dovezi despre oferta lui Nesterovschi de a se implica în vânzare-cumpărare de partid și influență politică. Deci, ancheta a vizat cazurile de corupție începând cu 2023. Chiar și așa, deputatul a fost găsit vinovat, prin diverse probe, inclusiv declarații ale multor martori, de faptul că a comis acte de trafic de influență plătite de condamnatul penal Ilan Șor, în timp ce este membru al Parlamentului, care are obligația să apere interesele cetățenilor Republicii Moldova,  integritatea fiind una dintre obligațiile lui de bază. Pentru actele de corupție politică comise în 2023, deputatul Nesterovschi a fost condamnat la 12 ani de detenție. Doar că Nesterovschi a intrat pe teritoriul Ambasadei Rusiei la Chișinău cu o zi înainte de a se pronunța condamnarea, ajungând ulterior cu un transport ce avea numere diplomatice în regiunea transnistreană.

Ce zic vocile pro-europene?

Jurnaliștii din cadrul instituțiilor mass-media independente, dar și o parte a societății civile, au criticat în repetate rânduri faptul că Nesterovschi a avut condiții să dispară din vizorul organelor de drept cu doar câteva ore înainte de pronunțarea sentinței de condamnare. Au fost adresate următoarele întrebări autorităților: cum a aflat Nesterovschi despre condamnare ca să ia decizia să dispară? cum l-au supravegheat autoritățile și de ce au admis să plece, asta după ce mulți alți corupți penali au dat bir cu fugiții? ce măsuri vor lua autoritățile pentru a-l readuce în fața justiției? ce măsuri vor lua pentru a face ca Federația Rusă dar și conducerea autoproclamată de la Tiraspol să răspundă pentru implicarea în comiterea actelor de corupere a politicienilor din Moldova și de îngrădire a tragerii la răspundere a acestora.

Ce (nu) a zis opoziția pro-rusă

După condamnarea oficială a lui Nesterovschi, politicienii și canalele de opoziție au evitat subiectul. Abia în ziua în care SIS a prezentat dovezi video despre modul în care acesta a fost adăpostit, transportat și acoperit de Ambasada Rusă, au apărut sute de postări pe canalele oficiale ale Rusiei, cum ar fi Sputnik sau KP, dar și pe canalele și pe paginile politicienilor pro-ruși de la Chișinău și de la Tiraspol, care nu folosesc absolut deloc cuvântul corupție în legătură cu numele lui Nesterovschi, ci doar prezintă acuze autorităților de la Chișinău: de ce au filmat Ambasada Rusă? de ce sunt neclare imaginile? de ce îndrăznesc să cheme ambasadorul rus la minister?

Aceeași opoziție, alături de canalele de influență ale Rusiei, nu zice nimic nici despre corupția Evgheniei Guțul, despre mita luată, despre sumele transportate, despre acțiunile de sabotare a democrației fiind în funcție publică. Așa cum opoziția tace despre orice ingerință a Moscovei.