Editorial Cum salvăm alegerile de minciună?
A plecat vara, o vară toridă. Vine toamna, o toamnă care promite să fie și ea la fel de toridă, poate mai toridă decât toate verile de până acum. Suntem în an electoral. Septembrie și octombrie vor fi în acest an pentru R. Moldova despe alegeri, alegeri pe care, de data asta, trebuie, mai mult ca oricând, să ni le asumăm fiecare. Până la capăt. Pe 20 octombrie mergem la luptă, nu la vot.
Pe 1 august, CEC a dat start campaniei electorale pentru alegerile prezidențiale 2024 și pentru referendumul constituțional privind aderarea la UE. Au început marile rivalități și lupte pentru tot soiul (cu mici excepții) de lume politică care, indiferent de faptul dacă întrunește sau nu meritul de a ajunge unde s-a pornit, jinduie cu respirația spintecată prima funcție în ierarhia administrativă a statului (e o ocazie care te poate face peste noapte „important”), dar și pentru marii rechini politici din afară, care țin la control și pretind să-și impună și mai mult influențele asupra R. Moldova. Nu putem trece cu vederea și faptul că odată cu lansarea campaniei electorale, au început marile frământări și pentru colectivitățile electorale, parte din ele încă optimiste, care, în virtutea obișnuințelor de la Independență încoace, tind să-și lege și de aceste alegeri, ca și de celelalte, speranța că în R. Moldova nu e încă totul pierdut și că până la bine nu mai e atât de mult (speranță invocată de începerea negocierilor de aderare a R. Moldova la UE). Întrebarea e cât de mulți au mai rămas și cine sunt acești „optimiști”? Și cum se vor manifesta ei pe câmpul electoral de luptă în situația în care, de la o zi la alta, Moscova, prin interpușii săi locali, caută să le impună tot mai multe falsuri propagandistice pentru a-i face ostaticii minciunii.
Rusia nu-și ascunde ostilitatea față de integrarea europeană a R. Moldova ca proiect de țară și nu ne poate ierta pasul… Aderarea R. Moldova la UE este tratată de Moscova ca fiind o acțiune anti-rusă și R. Moldova este periodic amenințată cu text deschis că riscă să repete soarta Ucrainei dacă nu-și va revedea politica geostrategică.
Avem de rezistat celei mai calomnioase ofensive și celui mai ațos și perturbant scrutin din câte le-a avut de parcurs R. Moldova de la independență încoace. Și nu e vorba doar de alegerea viitorului președinte, deși contează foarte mult pe cine îl vom avea la timona instituției prezidențiale pentru următorii 4 ani, în situația în care R. Moldova a scos deja „trenul din gară” și a pornit negocierile de aderare la UE. E foarte important să ținem cont (o zic pentru alegători) de faptul că pentru soarta R. Moldova contează la fel de mult ca și alegerile (dar poate și mai mult decât ele) soarta referendumului constituțional de aderare la UE, desfășurat în aceeași zi cu alegerile, care ține în supărări Kremlinul (e de ajuns să revenim la declarațiile periodice ale Ministerului rus de Externe) și provoacă periodic scurtcircuite în relațiile Moscova – Chișinău. Rusia nu-și ascunde ostilitatea față de integrarea europeană a R. Moldova ca proiect de țară și nu ne poate ierta pasul… Aderarea R. Moldova la UE este tratată de Moscova ca fiind o acțiune anti-rusă și R. Moldova este periodic amenințată cu text deschis că riscă să repete soarta Ucrainei dacă nu-și va revedea politica geostrategică.
O spune Serghei Lavrov de la Externe, o spune de la aceleași Externe ruse și purtătoarea de cuvânt a lui Lavrov, Marina Zaharova, a spus-o, dacă nu mă dă de gol memoria, și Putin. De aproape doi ani, Rusia stă cu toate tunurile propagandistice de teren țintite asupra Președinției și, nemijlocit, asupra Maiei Sandu, considerând-o principala vinovată că R. Moldova s-a apropiat mai mult de Bruxeless, ignorând Moscova. Rusia așteaptă alegerile. Putin speră să se poată revanșa. În timp ce R. Moldova se pregătește de alegeri, Rusia se pregătește de război cu R. Moldova. Un război mai mult decât electoral. Rămân în vigoare avertismentele Serviciilor speciale ucrainene, potrivit cărora, „prin acţiuni violente, mascate sub proteste ale aşa-numitei opoziţii, în toiul scrutinului urmează să fie forțată schimbarea puterii de la Chişinău.”
„Scopul acestor acţiuni este răsturnarea ordinii constituţionale, schimbarea puterii legitime de la Chişinău cu una ilegitimă, care să pună ţara noastră la dispoziţia Rusiei”, dezvăluie Maia Sandu. Planul presupune folosirea persoanelor din afara ţării pentru acţiuni ce vor avea caracter violent.
Penalul Ilan Șor este tras din nou „de ațe” de Moscova și pus să-și reia programul electoral al Kremlinului de destabilizare a R. Moldova. Pe linie electorală, împotriva Maiei Sandu este mobilizat Blocul partidelor afiliate lui Șor – „Victoria”. Acum o săptămână, exponenții Blocului au fost într-o nouă vizită la Moscova. Pentru care scopuri? Potrivit unor deputați de la Comrat, Șor face presiuni asupra deputaților din Adunarea Populară să înainteze autorităților centrale de la Chișinău mai multe cerințe irealizabile, iar în cazul în care cerințele nu ar fi realizate, să se separe de R. Moldova.
Între timp, la ordinul lui Putin, în Rusia au fost perfectate peste două milioane de pașapoarte rusești. Pentru cine? Pentru ce? Pe aceeași linie de subiect, Tiraspolul planifică să înceapă eliberarea de pașapoarte transnistrene la Moscova și în alte orașe ale Federaţiei Ruse. Pentru cine? Pentru ce? Sau, la sfârșitul săptămânii trecute, CEC a anunțat că moldovenii din Rusia s-au activizat și se înregistrează masiv pentru vot. Ce spun experții? Că dinamica poate fi determinată fie de conștientizarea importanței votului – ceea ce e mai puțin probabil, fie de unele tentative de influențare sau corupere a electoratului din partea unor partide sau lideri ai acestora stabiliți în străinătate – fapt care se înscrie perfect în preocupările electorale ale lui Ilan Șor, fie că-i vorba de Rusia, fie că de R. Moldova.
Săptămâna trecută, odată cu lansarea campaniei electorale, cutiile poștale au fost burdușite cu falsuri propagandistice despre „dezavantajele” integrării europene și „beneficiile” aderării la Uniunea Economică Eurasiatică. Pentru cine? Pentru ce?
Totodată, opoziția pro-rusă de la Chișinău, dar și susținătorii acesteia, au lansat mai multe sperietori care vizează referendumul privind integrarea europeană. Între ele, afirmații despre anularea suveranității și a statutului de neutralitate, cedarea pământurilor străinilor, repetarea scenariului ucrainean pentru R. Moldova ori sperietoarea cu migranții care vor invada R. Moldova după plebiscit. Cum salvăm alegerile de minciună?