Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Cine sunt decidenții?

Editorial Cine sunt decidenții?

Un val de informații înspăimântătoare este răspândit astăzi prin R. Moldova, dar și în rândul reprezentanților Diasporei. Oamenilor li se vorbește că Referendumul pro-UE, preconizat să se desfășoare pe 20 octombrie, ar semnifica sfârșitul vieții fericite, lipsite de griji, pline de bunăstare, a cetățenilor R. Moldova, de parcă, iată, până acum, viața cetățenilor R. Moldova e mai prosperă și mai fericită ca oricând.

De fapt, oponenții Referendumului nici nu aspiră la vreun posibil rezultat favorabil aderării R. Moldova la UE. Ei nici nu cheamă lumea să iasă din case și să voteze împotriva aderării la UE, ci se pronunță din start și categoric împotriva desfășurării Referenduului. Ar fi două motive din care a fost aleasă această strategie. Primul ține de frica de un posibil rezultat în favoarea aderării R. Moldova la UE (mai bine nu participăm deloc, decât să sprijini integrarea), iar cel de-al doilea motiv ține de votul cetățeniulor acordat în cadrul alegerilor prezidențiale în favoarea unui șef de stat pro-european, așa cum și Referendumul și alegerile vor avea loc în aceeași zi. Mesajul cumva ascuns pare a fi următorul: NU – participării la Referendum și NU – participării la Prezidențiale și asta se întâmplă pentru că portavocile anti-scrutin și anti-referendum nu au vreo șansă de a învinge în apropiatul scrutin.

În satele de la noi, acolo unde pare cel mai simplu de manipulat cetățenii, ajung propagandiști care nici nu cunosc exact de înseamnă cuvântul Referendum, iar mulți săteni implicați în dialogul cu ei nici nu îi întreabă ce înseamnă acest cuvânt și de ce este atât de „periculos”.

Dicționarele explicative arată că Referendumul reprezintă un proces de consultare directă a cetățenilor unui stat în legătură cu un proiect special de Lege sau în legătură cu vreo situație de importanță națională. Referendumul este considerat un element valoros al democrației, or, consultarea cetățenilor se face prin votul lor direct, pe buletinele de vot lipsind nume de politicieni sau de partide, acolo fiind înscrise două opțiuni simple: DA sau NU.

Și Referendumul nu e o noutate, cu atât mai mult nu e o invenție a guvernării. Acestea datează încă din Grecia și Roma antică. Atunci, astfel de evenimente erau axate pe determinarea deciziilor „plebei” și nu a înalților oficiali de la curte, lăsându-se să se înțeleagă că vocea „plebei” contează.

Referendumul din 20 octombrie 2024 ar fi al doilea, de la Independență încoace, care vizează modificarea Constituției, acest fapt presupunând că rezultatele ar putea produce efecte juridice ferme, ulterior ne mai fiind nevoie de a apela la votul Parlamentului. Deci, dacă la 20 octombrie, noi toți vom spune DA aderării la UE, niciun Parlament, de orice culoare ar fi, nu va putea deturna parcursul european al R. Moldova.

În cei peste 30 de ani de independență a R. Moldova, cetățenii au trecut prin câteva referenduuri – toate eșuate din cauza prezenței insuficiente la urne sau din cauza nerespectării procedurilor legale de convocare a referendumurilor. Ce riscuri există acum ca Referenduul din 20 octombrie să eșueze?

Potrivit CEC, 64 de partide înregistrate oficial în R. Moldova au dreptul să participe la Referendumul Republican Constituțional din 20 octombrie.

Perioada de depunere a dosarelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendumul republican constituțional din 20 octombrie 2024 este 21 august – 20 septembrie 2024, inclusiv. Cu 10 zile înainte de încheierea acestei perioade, la CEC sunt înregistrate doar șase formațiuni politice decise să participe la Referendum: Partidul Comuniștilor, Partidul „Renaștere” și Partidul „Șansă” – cu opțiunea NU, Partidul Verde Ecologist, Mișcarea „Respect Moldova” și Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa – cu opțiunea DA. Deocamdată, doar 6 din 64 sunt decise să mobilizeze electoratul ca să participe la Referenduul pentru Europa și aici se ascunde un are risc al unui eventual eșec. Ce fac celelalte partide? Greu de spus.

Dar, indiferent de opțiunile și deciziile partidelor politice, cetățenii trebuie să conștientizeze că de această dată ei sunt decidenții. De votul lor depinde încotro se va îndrepta R. Moldova și în ce condiții vor trăi urmașii noștri.