EDITORIAL Capcana Rusiei. Sau de ce NU cred că Șor este miza Moscovei pentru a prelua puterea la Chișinău
Evenimentul ce a avut loc duminica trecută la Moscova, când condamnatul Ilan Șor a anunțat formarea unui bloc electoral în care intră câteva partide anonime, conduse de persoane fără nicio legătură cu politica, pe care și așa le controla, a acaparat atenția opiniei publice. Deci, scopul a fost atins. A fost pentru prima dată în istoria recentă a politicii din R. Moldova când despre crearea unei alianțe politice s-a anunțat dintr-o țară străină, fiind vociferat mai clar ca niciodată scopul pe care aceasta îl urmărește: „prietenie, colaborare și parteneriat cu Federația Rusă”. Și, deci, parcă pe bună dreptate, subiectul a tot fost dezbătut, iar concluzia a fost clară: Moscova mizează pe Șor, jucându-și deschis cărțile pentru a prelua puterea la Chișinău în următorii ani.
Dar, evenimentul de la Moscova și declarațiile directe ale lui Șor și ale Rusiei la subiect mă fac să cred că ni se întinde o capcană și că, de fapt, ce s-a întâmplat la Moscova nu e decât o manevră de a isteriza și polariza societatea și mai mult, iar miza Rusiei pentru preluarea guvernării de la Chișinău nu este Ilan Șor, despre care Moscova știe că nu e decât un oportunist care vrea, întâi de toate, să-și salveze pielea, adică condamnările pentru furtul miliardului și averea, agonisită în mare parte de tatăl său. Cum Șor se folosește de Rusia pentru a scăpa de pușcărie, așa și Rusia se folosește de Ilan Șor pentru a pune mâna pe R. Moldova, doar că prin intermediul altor persoane.
De ce cred așa? Pentru că toate sondajele arată că majoritatea cetățenilor R. Moldova vor în Uniunea Europeană. Pentru că majoritatea sondajelor arată că Șor, cu toate partidulețe sale, nu ia nici măcar 10% la următoarele alegeri parlamentare. Pentru că istoria a demonstrat că toate formațiunile politice care s-au declarat exclusiv pro-ruse la alegeri au eșuat lamentabil (în 2014, de exemplu, Blocul Electoral „Alegerea Moldovei – Uniunea Vamală” a luat doar 3,45% din voturi). Pentru că, mai ales din cauza războiului, nu mai este „la modă” să te declari pro-rus. Și motive pot fi mai multe. Da, avem în R. Moldova votanți pro-ruși înfocați, dar ei niciodată nu vor putea obține o majoritate în Parlament strigând sus și tare că sunt cu Rusia. Niciodată. Iar Șor și Rusia știu asta foarte bine. Că dacă nu ar ști, atunci am avea de-a face cu niște amatori, atât în politică, cât și în serviciile secrete ruse.
Evenimentul de la Moscova și declarațiile ulterioare ale lui Șor despre federalizarea R. Moldova pentru a rezolva „problema transnistreană și relațiile complicate dintre Chișinău și Găgăuzia” cred că sunt mai mult o sperietoare și o strategie aparent bine pusă la punct. Dar, dacă urmărești atent ce a urmat după evenimentul de la Moscova și după declarațiile post-factum ale lui Șor, tabloul pare mult mai clar. Iar din el se desprinde și adevărata miză a Moscovei pentru Moldova.
Tactica pare simplă. În timp ce Șor este demonizat, inclusiv de alegătorii care nu-s neapărat pro-europeni, tot Moscova vine cu mai multe alternative. De data asta, bine camuflate și care nu prea vor zice în următorii ani nimic de laudă în adresa Rusiei lui Putin, dar care vor încerca să evite pe cât e posibil acest subiect în toate discursurile lor.
După evenimentul de la Moscova, unul dintre primii care au ieșit la comentat a fost ex-prim-ministrul din perioada președinției lui Igor Dodon, Ion Chicu. Iar mesajul său, urmat de cele ale unor grămezi de trolli, a fost unul la țanc: „Șor și-a strâns gruparea la Moscova. Sandu și-a strâns-o în America. Toți ne vor binele, ca în Ucraina”, a scris Chicu, aluzie la faptul că Șor și Sandu ar dori să aducă războiul în R. Moldova.
Ce înțelegem de aici? Că Ion Chicu îi pune în aceeași oală pe Șor, condamnat în dosarul „frauda bancară”, care lansează din Rusia lui Putin, țară agresoare în Ucraina care omoară fără motiv mii de copii, femei și bărbați ucraineni și pe Maia Sandu, cea care a condamnat războiul și care a deschis în ultimii ani calea R. Moldova spre Uniunea Europeană. Dar, nu-i despre asta acest text. Ce vrea să ne spună Chicu? Că oamenii ar trebui să aleagă calea de mijloc. Adică, pe el. Și nu doar pe el. Care e calea de mijloc ne-o zice fix în aceeași perioadă, aproape la unison, chiar omul care l-a făcut pe Chicu prim-ministru – pro-rusul Igor Dodon.
Dodon, și el parte din acest tablou, în timp ce Șor era vedetă la Moscova, se afla pe muntele Athos, unde anunța că se va ruga „pentru Moldova. Să fie pace și normalitate în țară”, uitând să se expună cu privire la relația deschisă dintre Șor și Moscova.
În aceeași perioadă, fostul președinte pro-rus, care singur și-a scris numele „Kremlinovici” în telefon pentru discuțiile cu agenții Rusiei, anunța că demarează „o campanie de promovare a ideii că interesul național al Moldovei trebuie să fie principala prioritate în politica moldovenească. Nu interesele străine, ale altor țări (fără a da nume), ci Interesul Național al Moldovei”. Niciun cuvânt despre Rusia. Doar despre „interesul național” și boicotarea referendumului pentru integrarea europeană sau votarea împotrivă la prebiscitul din 20 octombrie.
Și fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, care s-a lansat în politică încercând să ne convingă că „este în puterile noastre să fim cu Rusia!” și care între timp se declară pro-europeană, s-a făcut că nu a observat evenimentul și declarațiile de la Moscova și în această perioadă a trâmbițat pe unde a putut că „Moldova are nevoie de Pace”, asta deși toată lumea de la guvernare tot asta zice de vreo doi ani și ceva. Tot ea a dedicat scrisori deschise președintei în care vorbește despre pericole inventate și înșiră zeci de falsuri.
Tot în această perioadă, „pro-europeanul” Ivan Ceban, primarul capitalei, fostul purtător de cuvânt al lui Dodon la președinție și cel care în 2014 protesta la Bruxelles împotriva Acordului de Asociere și Liber Schimb cu UE, era la Berlin, capitala Germaniei, fără a zice vreun cuvânt despre evenimentul de la Moscova. Ceban poza falnic în fața Parlamentului Germaniei și anunța că urma să aibă „mai multe întrevederi” în capitala unuia dintre pilonii Uniunii Europene.
Și tot în această perioadă, într-o emisiune în care în ultimul an au fost invitați tot soiul de propagandiști micuți, și-a anunțat candidatura la funcția de președinte al R. Moldova Tudor Ulianovschi, fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene în Guvernul Filip în perioada în care șef al statului era Igor Dodon. Iar canalele de telegram și site-urile care-l promovează, deloc subtil, îl prezintă ca pe o „alternativă”.
Iată aceștia, plus alți pretinși unioniști sau pro-europeni mascați, care încă nu merită a fi băgați în seamă, sunt adevărata miză a Moscovei pentru următoarele alegeri prezidențiale, dar mai ales parlamentare din R. Moldova. Ei, cei care prin discursuri manipulative încearcă să se distanțeze de trecutul lor, pozând drept persoane care pun pe prim plan „interesul național”, sunt cel mai mare pericol pentru această țară și oamenii pe care Rusia mizează. Șor e doar un pion pe care Rusia nu dă doi bani. E pus doar să facă gălăgie.
Deci, când îl învinuiți pe Șor că vrea să pună R. Moldova pe tavă Rusiei, fiți atenți pe cine ajungeți să simpatizați și cine sunt cei care urmăresc cu adevărat „interesul național” al R. Moldova. Ca de fiecare dată, „diavolul se ascunde în detalii”.