Editorial Cântăreții lui Putin la ușa Moldovei: le deschidem sau nu?
La 28 iulie 2022, cântărețul rus Filip Kirkorov a primit refuz de a intra în Republica Moldova, venind cu avionul și fiind oprit la Aeroportul din Chișinău. Anterior, cu o lună în urmă, la 18 iunie 2022, Kirkorov intrase în Republica Moldova, fiind întâmpinat cu pâine, sare, prosoape naționale și planuri politice: urma să cânte în PMAN la un concert organizat de Veaceslav Valiko, concomitent cu o manifestare politică a lui Ilan Șor. Dar, acel concert nu a avut loc, iar data viitoare, Kirkorov nu a mai fost admis în R. Moldova. Nici pâine, sare și zâmbete pe prosop național nu a mai primit.
Cântărețul, reprezentat de avocați, s-a adresat în instanță, căci vrea cu tot dinadinsul să vină în Republica Moldova, iar la 30 mai 2024, judecătoarea Violeta Chisilița a declarat nulă decizia Poliției de Frontieră, deschizându-i calea lui Kirkorov la Chișinău oricând vrea și poate. Decizia poate fi atacată în instanța superioară în următoarele 30 de zile. Trebuie sau nu să le fie interzisă artiștilor ruși, inclusiv lui Kirkorov, intrarea în Moldova? Explicăm.
Primul argument. Kirkorov demult nu mai vine în Republica Moldova în calitate de cântăreț. În 2014 el a cântat în PMAN pentru Vlad Plahotniuc, unul dintre cei mai odioși oligarhi pe care i-a avut Moldova. “Vreau să adresez mulțumiri prietenului meu Vlad”, a declarat atunci Kirkorov în limba rusă de pe scena din PMAN. Apoi, în 2016, Filip Kirkorov participa activ într-o campanie cu hashtag-ul #FreeShor, atunci când acesta fusese arestat pentru prima dată după furtul miliardului. Deja în 2018, Kirkorov a venit la Chișinău (și la Sadova) pentru Igor Dodon, apoi iar pentru Șor și tot așa.
Argumentul doi. Un concert organizat de politicieni corupți este plătit din bani furați. Potrivit surselor publice rusești, un concert al lui Kirkorov ar costa 100 de mii de euro. Dacă e un concert politic, e plătit de politicienii care îl invită. Dacă e un concert organizat de Șor, Dodon, Plahotniuc sau oricare altul, se pare că banii plătiți sunt furați prin scheme și transmiși cântărețului. Cel mai probabil, sunt bani furați din haznaua publică.
Argumentul trei. Kirkorov a cântat pentru penali și corupți, influențând opinia oamenilor. Cel mai recent, Filip Kirkorov a cântat pentru Șor și aleasa acestuia pentru funcția de bașcan al Găgăuziei, Evghenia Guțul. În timpul cântecului, acesta a purtat un tricou pe care scria „Votul pentru Guțul – încredere în viitor. În timpul concertelor plătite de Șor, Dodon sau Plahotniuc, Kirkorov lansa mesaje de laudă despre fiecare dintre ei în parte. E un serviciu politic manipulativ, prin care politicienii controversați încearcă să atragă încântarea votanților.
Argumentul 4. Kirkorov susține războiul și pe războinicul principal de la Kremlin. Timp de peste 2 ani după ce Putin a atacat Ucraina, Kirkorov a mers în Crimeea și în regiunile ocupate ca să cânte și să justifice războiul. Cântăreții care justifică războiul nu pot avea loc de concert în Republica Moldova, stat neutru care suferă timp de peste 30 de ani de prezența armatei și armamentului rusesc pe teritoriul său.
Argumentul 5. CEDO împotriva lui Kirkorov și a Judecătoarei Chisilița. La 18 aprilie 2024, CEDO a respins o plângere a lui Kirkorov, similară cu cea adresată instanței moldovenești. Kirkorov s-a plâns la CEDO că nu a fost admis în Lituania în anul 2021, fiind declarat indezirabil pe motiv că ar fi un instrument al propagandei rusești. Să luăm aminte, era anul 2021, când încă nu începuse războiul, dar deja fusese ocupată Crimeea și pentru autoritățile lituaniene atitudinea acestui cântăreț față de ocupația rusească a fost suficientă. Și pentru CEDO au fost suficiente argumentele autorităților lituaniene și a respins cererea lui Kirkorov. Iată că pentru judecătoarea Chisilița nici argumentele Lituaniei, nici exemplele CEDO, nici investigațiile jurnalistice din Moldova, nici probele la dosar, nici războiul hibrid, nici corupția, endemic nu au constituit o argumentare suficientă.
Cântăreții, chiar dacă au un public numeros, nu sunt scutiți de obligația de a respecta legislația – a statului în care locuiesc și a statelor pe care le vizitează pentru a cânta. Ei nu trebuie să cânte pentru politicieni, pentru exerciții electorale, pentru spălare de bani sau de imagine, pentru propagarea crimelor, a războiului și a corupției. Cântăreții trebuie să poarte și răspundere.