EDITORIAL Cadourile politicienilor – o problemă penală
Se pare că misiunea primară de a terfeli sensul integrității prin declararea averilor și intereselor i-a revenit Marinei Tauber. Încă din 2019 declarația ei de avere arăta straniu: primise la ziua ei de naștere 15 mii de euro, iar de Revelion, a primit cadouri de lux evaluate tot cu cifre mari în monede străine. Tot acolo erau și împrumuturi serioase de la Ilan Șor – politicianul penal care împarte cu Tauber pagini din raportul Kroll.
Și pentru anul 2020 Marina a declarat sume de 15 mii de euro primite la ziua de naștere. Pentru presă a explicat că nu va da numele persoanelor care îi fac așa cadouri, iar autoritățile responsabile de integritatea politică se pare că nici nu au insistat.
Pentru anul 2022, pe lângă salariul de parlamentară plătit din bani publici, Marina Tauber a declarat din nou zeci de mii de euro și de dolari primiți în dar, dar și bijuterii și ceasuri foarte scumpe. Pentru anul 2023, Tauber are o declarație de avere și mai specială: deja arată un salariu oficial derizoriu, de 28 de mii de lei, primit de la Parlament (adică mai puțin de 1,5 mii de euro pe un an), dar nu-i bai: de 8 martie a ridicat un cadou de 13 mii de euro, la ziua de naștere – alt cadou de 13 mii de euro, iar la sărbătorile de iarnă – 43 de mii de euro în dar.
Ei, și pe lângă toate, s-a descurcat cu mai multe locuințe, mașini, împrumuturi etc. Și acest lux face parte din viața unei biete proletare care tot îndeamnă și conduce lumea la proteste în stradă ca să lupte cu sărăcia. La un moment dat, statul R. Moldova s-ar putea pomeni constrâns să-i plătească o indemnizație socială, căci de n-ar fi cadourile, Marina Tauber ar fi căzut în mila statului cu cele 2 mii de lei primite lunar de la Parlament, fiind și putredă de datorii în fața familiei Șor.
Cert este că parlamentara Tauber, cu probleme penale, care vizitează cu regularitate Moscova, care este o mână dreaptă a politicianului penal Ilan Șor, declară an de an sume tot mai mari primite în dar și nimeni nu-și pune franc întrebarea: de ce ar oferi cineva unei membre a parlamentului sume de bani de la 15 la 43 de mii de euro an de an, de câteva ori pe an? Care sunt riscurile de finanțare ilicită a activităților politice pentru o persoană care deja e implicată în dosare privind finanțări ilicite și chiar figurează în unele dosare privind devalizarea băncilor moldovenești?
Pentru că Marinei Tauber nu i s-a întâmplat nimic rău ani în șir primind sume enorme de bani de la entități obscure, Evghenia Guțul i-a preluat practica chiar de la prima declarație de avere. A declarat pentru anul trecut 4 zile de naștere la care a adunat mii de euro per eveniment, plus cumetria care i-a mai adus un aport financiar simpatic. Deși Guțul are deja și dosare pentru finanțare ilicită politică, nici ea nu s-a incomodat să declare o asemenea afacere cu mii de euro obscuri în dar. Dacă ne punem întrebarea de ce ar dărui cineva mii de euro liderei regiunii găgăuze, atunci miroase a coruptibilitate. Tare.
Stavila integrității din declarațiile de avere a fost distrusă de câteva personaje politice corupte. Acum, cadourile de tot felul și banii obscuri sub formă de plicuri la zile de naștere, cumetrii, prietenii, alianțe – curg pe declarațiile de avere ale multor servanți publici, inclusiv procurori, angajați ai Primăriei Chișinău sau ale unor politicieni din Parlament.
Dar zilele trecute, liderul de partid Renato Usatîi a rupt zăgazul total, declarând că a primit 2 milioane de euro – nu, nu la zi de naștere, nici la cumetrie, nici la nuntă. I-a primit așa, pur și simplu, de la un om bolnav pe care l-ar fi ajutat cu niște medici (sugerând că medicii se vând pe euro?), iar donatorul a murit la scurt timp. Mă gândisem la un moment dat că acesta ar fi fost onorariul pentru uciderea definitivă a sensului integrității în declarațiile de avere după această declarație cu 2 milioane de euro dăruiți de un decedat – niciun doctor de corupție nu poate trata problema. Sau ar putea?
Declarațiile de avere și interese păreau o cucerire a democrației în R. Moldova: membrii Parlamentului, Guvernului, ai altor entități publice și politice, completează deja an de an declarațiile în care trec salariile lor și ale familiilor, bunurile imobile, bijuteriile, economiile și împrumuturile, chiar și cadourile. Toate aceste declarații sunt expuse pe pagina Autorității Naționale de Integritate și orice cetățean se poate informa despre starea bogăției, sărăciei și integrității acestor persoane.
Dar, într-un stat unde justiția, cu tot cu procuratură, a fost capturată timp de decenii, integritatea pentru unii politicieni e o mare zeflemea, iar normele sunt violate zi de zi, croind calea pentru noi abuzuri și acte de corupție. Și pentru asta e nevoie de noi măsuri anticorupție, mai drastice.