Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ Bine spus, dar rău…

Editorial Bine spus, dar rău arată

Șor a ajuns cu sacii de bani și la Biserica rusă din Moldova. Începând cu 20 august, mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei au mers în vizite la Moscova. Preoții susțin că se duc „în pelerinaj”, dar, de fapt, se duc pentru instrucțiuni electorale. La întoarcere, le sunt acordate carduri bancare și „instrucțiuni” despre cum să acționeze în interesul Federației Ruse la alegerile  și referendumul din 20 octombrie…

Rusia are ambasador nou în R. Moldova. Pe 10 septembrie, președintele Vladimir Putin a semnat decretul prin care actualul ambasador, Oleg Vasnețov, este rechemat din misiune. În locul acestuia la Chișinău este trimis Oleg Ozerov. Presa a scris că Ozerov face parte din cercurile ultranaționalistului rus Alexandr Dughin. Avea Rusia nevoie acum de această schimbare, este sau nu o coincidență întâmplătoare acest schimb de ambasadori la Chișinău în pline pregătiri pentru alegerile prezidențiale și referendumul de aderare a R. Moldova la UE?  

Vom vedea, deși se știe că în politică nimic nu e întâmplător. Decizia oricum surprinde. Și poate că nu ne-ar fi surprins dacă nu se întâmpla în prag de lansare a campaniei electorale, pentru care Rusia a manifestat totdeauna interes. Și mare interes. Dacă-i să fim mai exacți, acest „mare interes” ține încă din vara anului trecut,  de la protestele anti-Maia din centrul Chișinăului, pe care Rusia le-a transformat, între timp, în alegeri anti-Maia. Și trebuie să recunoaștem că a reușit. Cel puțin, pentru această etapă. Înțeleg că regia este a Kremlinului, dar Kremlinul nu e Biserică.

Lucrurile trebuiesc corectate. Și nu pentru că așa cum sunt ar fi împotriva Maiei, ci pentru că așa cum sunt, ele-s împotriva noastră a tuturor. Și vor fi, cel puțin atât timp cât candidații „dreptei” (5 din 13) nu vor demonstra că sunt mai apți decât „stânga” să iasă cu steagul sus din calvarul electoral care abia începe. Nu va fi ușor, pentru că o lună de campanie nu oferă prea mult loc pentru câștig. Șor, la Moscova, se pregătește de alegeri de un an de zile, Renato Usatîi se pregătește de ani de zile, Igor Dodon – la fel. Soluția? Depinde cât de multă informație bună despre concurenți va ajunge la electorat. 

Am trecut cu vederea peste toate biografiile celor 13 candidați, le-am citit rând pe rând motivațiile din care au ales să candideze la funcția de președinte. Concluzia? Râs cu plâns. Persoane care nu au fost o zi în politică pretind, fără pic elementar de jenă, funcția de șef de stat, doar pentru că legea nu le interzice s-o facă ori pentru că au avut ocazia să dea, cumva, mâna cu Putin sau pentru că li s-a năzărit prin somn că erau regi, regine, mari cucoane sau cuconi. Nu arată mai bine nici cei care au trecut prin ritualuri diplomatice ori au avut noroc de un mandat sau două de premieri, pentru că nu au lăsat după ei nici urme, nici amintiri sau dacă le-au lăsat, era mai bine dacă nu le lăsau, pentru că, în funcții publice fiind, și-au bătut capul de afacerile lor de familie sau de grup și nu de ceea ce le-au cerut mandatele. 

De mâine intrăm în alegeri, în cele mai scandaloase, pline de incertitudini și vulnerabilități alegeri prin care dat ne-a fost să trecem de la proclamarea independenței încoace. Acest scrutin electoral va avea și sfârșit sau doar început? Întrebarea vine ca o reacție la faptul că Rusia se grăbește să-și bage cât mai adânc și ea coada în aceste alegeri, să destabilizeze situația și să compromită acest scrutin și referendumul prin falsuri, negoț electoral sau boicot, proteste, sabotaje, complot, rebeliune… Ele, practic, au și început. Din cele 9 partide care s-au înregistrat la CEC pentru participare la referendum, 3 îl vor boicota.

Niciodată alegerile nu au prezentat pentru R. Moldova o amenințare mai mare ca acum – pentru pacea și stabilitatea ei. Și nu doar a ei. Problemele R. Moldova, din momentul în care a primit statutul de țară-candidată, nu mai sunt doar ale Chișinăului. R. Moldova nu mai e singură în fața amenințărilor externe. Deloc întâmplător că de la începutul lui septembrie, R. Moldova a fost vizitată pe rând de un șir de oficiali din partea UE. E vorba de premierul Poloniei – Donald Tusk, cancelarul german – Olaf Scholz, președinții celor trei Țări Baltice – Gitanas Nausėda (Lituania), Alar Karis (Estonia) și Edgars Rinkēvičs (Letonia), după ce în august, Chișinăul primise vizita celor trei premieri baltici și a președintelui României, Klaus Iohannis. Mai proaspăt, într-o vizită de lucru în R. Moldova s-au aflat premierii Luxemburgului și Greciei – Luc Frieden și Kyriakos Mitsotakis. Toate aceste vizite au statut special pentru R. Moldova. Ele sunt un fel de spate al frontului, în situația în care Rusia amenință să destabilizeze R. Moldova și să dea jos puterea la Chișinău. „Știm că Rusia și actorii pro-ruși caută să destabilizeze R. Moldova. Mesajul cel mai important astăzi pentru Chișinău este: suntem alături de Moldova” – citat din declarația cancelarului german Olaf Scholz la Chișinău, în cadrul unei conferințe de presă. 

La Moscova, de mai bine de jumătate de an, a fost organizat și este în pregătiri pentru a fi lansat în campanie electorală la Chișinău Blocul politic „Pobeda” al penalului Ilan Șor – principalele trupe electorale (diversioniste) ale Rusiei pentru R. Moldova, cărora în Transnistria li s-a dat deja de două săptămâni undă verde și care fac campanie în regiune la metru pătrat. Agenții electorali de la „Pobeda” lucrează, potrivit localnicilor, ca gândacii de „kolorado” pe plantații.

Șor a ajuns cu sacii de bani și la Biserica rusă din Moldova. Începând cu 20 august, mai multe grupuri de preoți de la Mitropolia Moldovei au mers în vizite la Moscova. Preoții susțin că se duc „în pelerinaj”, dar, de fapt, se duc pentru instrucțiuni electorale. La întoarcere, le sunt acordate carduri bancare și „instrucțiuni” despre cum să acționeze în interesul Federației Ruse la alegerile  și referendumul din 20 octombrie…

Și „contribuția” lui Șor în distorsionarea acestui scrutin nu se termină aici. Șor a ajuns cu sacii lui de bani și în Biserica din Moldova. Începând cu 20 august, mai multe grupuri de fețe bisericești de la Mitropolia Moldovei au mers în vizite la Moscova,  organizate de Ilan Șor împreună cu Patriarhia rusă. Preoții susțin că merg „în pelerinaj”, dar, de fapt, se duc pentru instrucțiuni electorale. La întoarcere, le sunt acordate carduri bancare și „instrucțiuni” despre cum să acționeze în interesul Federației Ruse la alegerile prezidențiale și la referendumul din 20 octombrie, cu scopul de a împiedica parcursul european al R. Moldova. Mitropolia Moldovei, care inițial a negat implicarea preoțimii din Moldova în proiectele electoral-politice ale Patriarhiei Ruse, a recunoscut în cele din urmă acest „pelerinaj” la Moscova, doar că l-a interpretat ca vizite „de spiritualizare”(?!). Bine spus, numai că rău arată.