Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   Editorial/ „Ambasadorii” lui Șor: E…

Editorial „Ambasadorii” lui Șor: E pregătită R. Moldova și cetățenii săi să se opună, pentru a învinge?

Pe 9 iunie, în ziua în care, în lume, se desfășurau alegerile pentru Parlamentul European, la Moscova, circa 4000 de susținători ai Blocului politic „Victorie” s-au convocat într-un congres pentru a pune la punct „bătălia” împotriva referendumului din 20 octombrie, când cetățenii R. Moldova vor fi chemați să spună dacă își doresc sau nu să trăiască în UE, în condițiile lumii civilizate, respectând legile europene.

„Ei vor face campanie, iar noi vom duce o bătălie”, a declarat fugarul Ilan Șor, președintele blocului politic „Victorie”, în mesajul său de salut, adresat forumului desfășurat la Moscova.

Cine, însă, nu cunoaște că bătăliile sunt purtate cu arme, generând pierderi și victime. Declarația lui Șor poate fi interpretată ca o amenințare directă asupra păcii sau ca o chemare la declanșarea unui război civil, în care s-ar confrunta cetățeni de toate culorile politice, dar nu și Șor sau familia sa, care și-au asigurat o viață plină de răsfăț în capitala Rusiei, acolo unde toți ei se simt în siguranță și unde, în ultimul timp, își convoacă reuniunile, nunțile și congresele.

Și bașcana Evghenia Guțul, de la Comrat, a făcut o declarație amenințătoare: „Ne așteaptă o încercare importantă și periculoasă”, iar Marina Tauber a explicat, tot de la tribună, că „lupta va fi dificilă”.

Deși în sală mirosea a praf de armă, niciunul dintre cei 4000 de participanți, membri ai diasporei, stabiliți acolo, sau delegați transportați din R. Moldova la Moscova, special pentru acel eveniment, nu a întrebat cine anume va fi înrolat în războiul declanșat de Șor împotriva referendumului și împotriva perspectivei de aderare a R. Moldova la UE. Cu siguranță, în sală erau mame, tați, bunei. Chiar să nu-i intereseze deloc soarta copiilor și nepoților lor, care au în față o viață de trăit?

Așa cum publicul a tăcut și a aplaudat vocile de la tribună, au urmat alte anunțuri șocante, lăsate la fel fără reacție. În cadrul congresului, a fost lansat un proiect nou al unui așa-zis ONG „Eurasia”, care își propune, în cooperare cu Ilan Șor, delegarea unui număr de 50 de mii de „ambasadori” în R. Moldova, care le-ar explica oamenilor beneficiile conectării la Uniunea Economică Euroasiatică (UEEA) și riscurile și dezavantajele aderării la UE. Acești „ambasadori” urmează să susțină acțiuni de „păstrare a limbii moldovenești, să pună capăt discriminării diasporei rusești în cadrul votului prin corespondență și să solicite mărirea numărului de secții de votare pe teritoriul Federației Ruse”.

După reuniune, într-o postare video, Ilan Șor anunța despre expedierea primelor eșaloane de „ambasadori” către R. Moldova, acolo unde aceștia vor trebui să meargă din casă în casă, pentru a le vorbi oamenilor despre diferențele dintre UEEA și UE. Sigur, Ilan Șor nu a spus tot ce ar fi putut spune despre invazia „ambasadorilor” în R. Moldova. El nu a vorbit, așa cum nu a spus și alteori, despre costurile financiare ale acestei escapade.

În primul rând, fiecare dintre cei 50 de mii de „ambasadori” va trebui hrănit, distrat și asigurat cu un loc de trai. Greu de spus ce costuri ar implica acest capitol. În continuare, nu putem exclude că „ambasadorii” ar putea fi, urmând tradiția, curieri ai banilor transmiși de Șor, pentru „convingerea” electoratului. Dacă admitem că cei 50 de mii de „ambasadori” ar respecta legea care spune că la intrarea sau ieșirea de pe teritoriul R. Moldova, persoanele fizice au dreptul să introducă, respectiv să scoată din țară sume de bani care nu depășesc 10.000 de euro, fără a depune o declarație și maxim 50 000 de euro, indicând suma exactă, proveniența și destinația banilor, se adună sume impresionante de bani, destinate operațiunii de deturnare a referendumului din 20 octombrie. Or, dacă cei 50 de mii de „ambasadori” trimiși de Șor ar trece frontierea având la ei câte 10 mii de euro, pentru a nu-i declara, în R. Moldova ar intra pe această cale 500.000.000 de euro (9.539.454.325 de lei). De fapt, sunt aproape cinci bugete, pentru 2024, ale Armatei Naționale. Da, este adevărat, Armata Nostră Națională nici pe departe nu întrunește numărul de „ambasadori” înrolați de Șor. Potrivit unui Raport realizat pentru anul 2023 de către publicația Global Firepower, care analizează situația forțelor armate din 145 de state, Armata Naţională a R. Moldova este printre cele mai slab dotate din lume, având circa 6 mii de militari şi 12 mii de rezervişti.

Pe 9 iunie, la Moscova, Șor și anturajul său dislocat în R. Moldova au anunțat deschis război cursului european al R. Moldova. Se vede că pentru ei costurile acestui război nu contează deloc. E pregătită R. Moldova și cetățenii săi să se opună, pentru a învinge?  

Îți mulțumim că citești ZdG.md!

Oferim în continuare informații gratuite tuturor, dar cu susținerea cititorilor noștri am putea reuși să facem mai multe investigații, știri, reportaje, editoriale, texte explicative, materiale video și alte produse jurnalistice de interes public.

Susține dezvoltarea jurnalismului de investigație cu o donație prin MIA Plăți Instant, scanând codul QR alăturat.



Pentru mai multe opțiuni de a dona, precum și pentru a perfecta un abonament la ediția tipărită a Ziarului de Gardă, accesați ZdG.one

Dacă doriți să cunoașteți cât costă și cine plătește ZdG — vedeți sursele de finanțare ale ZdG.

Publicitate1