Disonanţa asurzitoare dintre Moldova şi UE
În această săptămână am călătorit, în scopuri jurnalistice, între Berlin şi Bruxelles, două capitale europene foarte importante. În ambele capitale, politicieni, jurnalişti sau reprezentanţi ai societăţii civile m-au tot întrebat de ce a căzut atât de jos democraţia în R. Moldova şi la ce ar putea să mai aştepte de la acest stat atât cetăţenii, cât şi partenerii europeni.
Aşa cum, în virtutea muncii mele, urmăresc dezvoltarea R. Moldova, dar şi activitatea guvernelor sale timp de 30 de ani, am avut şi misiunea să explic ce se întâmplă. De data aceasta, a fost de-a dreptul complicat să le explic europenilor un fenomen atât de complicat cum e disonanţa şi manipularea. Ei, în corectitudinea lor genetică, înţeleg mai greu că unii politicieni îi pot privi cu dragoste în ochi, minţindu-i brutal. Aşa că, le-am pus lor în faţă un şir de citate, rostite de Chişinău şi de Bruxelles, lăsându-i să analizeze şi să tragă concluzii, fără implicarea mea.
Am alternat, în cel mai simplu mod, alineate din comunicatul de presă emis de Parlamentul European la 9 octombrie 2018 şi câteva texte plasate pe pagina www.plahotniuc.md pe parcursul anului 2018.
V.P.: „Ghidaţi de angajamentul nostru european şi cu sprijinul UE, ne-am descurcat bine: creşterea economică este solidă, noile reforme structurale generează rezultate încurajatoare, au crescut veniturile şi standardele de viaţă, iar majoritatea populaţiei susţine integrarea europeană mai extinsă.”
UE: „Membrii Parlamentului European sunt îngrijoraţi de faptul că Moldova alunecă de pe calea standardelor democratice, a statului de drept, prin lipsa unor alegeri corecte şi transparente dar şi a unui sistem judiciar imparţial, prin eforturi insuficiente în privinţa combaterii corupţiei şi a spălării banilor”.
V.P.: „Având în vedere alegerile parlamentare din acest an, provocarea noastră acum este să consolidăm această viziune europeană pentru viitor şi să asigurăm ireversibilitatea angajamentelor asumate. Anume aici sperăm să contribuim – împreună cu partenerii noştri europeni – la o realizare istorică”.
UE: „Membrii Parlamentului European solicită R. Moldova în mod de urgenţă să răspundă la aceste îngrijorări, reafirmându-şi poziţia pentru a primi ajutorul financiar la Chişinău până la şi după alegerile din februarie 2019, care ar trebui desfăşurate în spiritul standardelor internaţionale şi observate de către instituţii
nternaţionale specializate, până la un progres al standardelor internaţionale”.
V.P.: „Pentru Moldova, UE rămâne o sursă de inspiraţie, expertiză şi sprijin pentru guvernul pro-european”.
UE: „Sunt eficiente eforturile care trebuie întreprinse pentru reformarea sectorului bancar, după frauda bancară care s-a produs în 2014 în valoare de 1 miliard de dolari”.
V.P.: „Am intensificat decisiv lupta cu corupţia. Sistemul nostru bancar şi-a revenit după o fraudă masivă”.
UE: „R. Moldova este capturată de interese oligarhice, cu o concentrare a puterii economice şi politice în mâinile unui grup mic de persoane care îşi exercită influenţa asupra Parlamentului, Guvernului, a partidelor politice, a administraţiei de stat, poliţiei, justiţiei şi mass-media”.
V.P.: „Europa, pe bună dreptate, are speranţe şi aşteptări mari de la Moldova. Progresele noastre în implementarea Acordului de asociere au demonstrat că, având un guvern dedicat şi o coaliţie de guvernare unită, Moldova are potenţialul să devină un lider, să nu fie codaşă”.
UE: „Regretăm că astăzi trebuie să vorbim despre R. Moldova ca despre un stat , în care elementele de bază ale democraţiei şi ale statului de drept sunt supuse unui risc enorm de către un grup de persoane. Implementarea unor părţi-cheie ale Acordului de Asociere nu a fost realizată”.
V.P.: „Suntem pregătiţi să facem în curând primul pas simbolic şi să consfinţim integrarea europeană în Constituţie, drept obiectivul cheie al ţării”.
UE: „Viitorul relaţiilor R. Moldova-UE acum depind foarte mult de alegerile parlamentare din anul viitor şi modul în care vor derula. Nu e vorba de cine va câştiga, este vorba despre cum vor fi câştigate”.
V.P.: „La această etapă crucială, Moldova contează în continuare pe sprijinul UE pentru a realiza progrese pe la cele mai dificile reforme şi pentru a asigura cetăţenilor un viitor european”.
Şi, la final, o replică moldovenească, fără replică din partea UE:
V.P.: „Este momentul perfect pentru a face din nou cum este corect.”