Editorial Despre referendum: greșeli și lecții
Referendumul pentru integrarea europeană a trecut. A atins pragul de validare și are puțin peste 50% din voturile celor care au luat buletinul de vot. Și situația nu mai poate fi schimbată. Dar, rezultatele sunt mai mult decât șocante și tabăra pro-UE cu siguranță nu poate sărbători victoria. Deloc.
Mai jos, câteva gânduri și fapte despre aceste rezultate.
– Regiunea transnistreană, care este sufocată de propagandă și care aproape că nu are acces la surse de informare credibile, este mai proeuropeană decât multe regiuni controlate de autoritățile de la Chișinău. Și aici trebuie să ne punem întrebări.
– În regiunea transnistreană 31% au votat DA la referendum, mai mult decât la Bălți (29,42%), Dondușeni (27,16%), Ocnița (21,06%), Edineț (29,74%) sau Briceni (28,63%) și aproape cât la Fălești (33,49%), Drochia (32,72%) sau Rîșcani (32,11%).
– Vedeți și alte regiuni care au beneficiat de fonduri europene cum au votat. Ungheni și Cahul, orașele care au beneficiat de cele mai multe fonduri europene, au votat NU la referendum. Găgăuzia – și ea a beneficiat de fonduri uriașe din UE, dar a votat 95% NU. De ce? Și ce s-a făcut greșit? Poate de mâine fondurile UE trebuie să ajungă doar acolo unde și oamenii sunt proeuropeni și votează așa tot timpul: La Ialoveni, Hîncești, Strășeni sau Călărași?
– Da, referendumul trece, dar asta nu e o victorie care să inspire, din păcate. Este eșecul nostru ca popor – pentru că nu am discutat cu cei de lângă noi despre adevăr și minciună, ca jurnaliști – că nu am putut explica mai bine și celor care nu se uită la tv, nu citesc ziare ori site-uri că UE nu este despre LGBT sau preluarea pământurilor.
– Este, în primul rând, eșecul guvernării PAS. Și trebuie să recunoască asta azi și să-și asume. Ei și nu alții. Unii au votat nu împotriva UE, dar împotriva PAS-ului, adică a aroganței, incompetenței pe alocuri, a miniștrilor și deputaților care au discreditat guvernarea, iar odată cu ea, și ideea de integrare europeană. Au crezut că doar ei sunt pe acest pământ, doar ei contează și că nu e nimeni mai bun ca ei. Acești oameni au fost păstrați și chiar promovați de PAS, deși capitalul lor de imagine e dezastruos, iar asupra lor planează dubii privind integritatea. Lumea aștepta ca ei să fie cercetați penal, dar unde au ajuns? Să fie chiar cei care promovează referendumul sau pe președintă. Iar poporul asta nu poate înțelege. Și oamenilor nu le place când sunt duși de nas.
– Este eșecul politicii PAS de a racola toți primarii oportuniști care s-au alipit pentru bani și protecție de partid, nu pentru idei. Și asta nu a a făcut decât să creeze frustrare în rândul membrilor onești ai formațiunii.
– Este și greșeala Maiei Sandu, care a ascultat strategii ce i-au propus acest referendum acum, când nu eram pregătiți pentru el. Nu eram pregătiți pentru că avem instituții foarte slabe, conduse de oameni și mai slabi și un popor care votează din frică, oameni care preferă sărăcia, preferă să nu primească bani din UE, să nu aibă drumuri, dar să rămână cu pământurile ce le aparțin, iar ei și copiii lor să nu fie atinși de LGBT (falsuri, evident).
– Rezultatul este și eșecul celor care fac sondaje în R. Moldova. Ca în fiecare campanie electorală din ultimii ani, ei au dat-o-n bară. Grav de tot. Și tot nu se lasă. După ce ne-au mințit că 55-60% vor în UE, i-au mințit și pe cei care au propus referendumul, bazându-se pe aceste sondaje eronate.
– Este și eșecul politicii de pe Facebook și a celor care preferă să vadă doar lucrurile pozitive și să privească tot ce e critic ca fiind dușman. Nu de puține ori am auzit de ieri până azi că PAS a făcut campanie electorală pro-referendum mai mult în localitățile unde erau primiți cu pâine și sare, nu acolo unde oamenii îi priveau și primeau ostil și cu multe îndoieli. Acolo ei nu au ajuns.
– La off-line-uri, mai marii strategi ai acestei țări, cu salarii de zeci de mii, desenau cifre de peste 60% la referendum, unii chiar și mai optimiste. Dar ce au făcut acești strategi în viața de zi cu zi pentru ca referendumul să treacă? Când ultima oară au ieșit din bula lor de pe rețelele sociale și din Chișinău pentru a-i vedea și asculta pe cei care gândesc diferit de ei? Ce programe s-au făcut pentru acești oameni? Cum au intrat strategii aceștia în lumea acestor oameni? Să închizi televiziuni și accesul la rețele NU este o soluție. Soluția e să generezi tu, ca guvernare, ca strateg, soluții ușoare, simple și clare pentru oameni. Radicalizarea societății și împărțirea ei NU sunt soluția.
– Campania de informare a referendumului a fost prost gândită. Lumea nu înțelegea pentru ce votează. I se spunea că pentru UE, dar au văzut în buletin că se modifică, de fapt, Constituția. Și s-au speriat. Și au votat din frică. De frica NATO și a lipsirii de neutralitate. De frica războiului. Nu au votat pentru ceva. Au votat împotrivă. Pentru ei a fost o luptă (imaginară, desigur) pentru supraviețuire. Iar acest instinct de supraviețuire știm că este cel mai puternic.
– Au votat anti referendum și mulți dintre cei puși de PAS în funcții călduțe. Au votat și cei care nu mai ocupă funcții, din răzbunare și ca să le dea o palmă. Eh, cât de mult jubilează azi procurorii, judecătorii și alți funcționărași, unii care sunt încă în funcții după ce au slujit toate regimurile posibile și imposibile. De ce ei au rămas în funcții și au luat decizii?
Concluzia e simplă și tristă: Suntem o țară plină de corupție, iar oamenii se vând pentru câteva sute de lei pe care-i primesc AZI și cărora nu le pasă ce va fi mâine. Și nu contează pentru ei de unde vin banii. Important să vină și să vină acum, în secunda asta. Printre noi, printre prietenii noștri, printre rudele noastre apropiate există oameni care au ales opțiunea NU, iar ei sunt majoritari. Circa 54% dintre cei din țară au votat împotriva UE.
P.S. Cei care au decis să boicoteze referendumul (în frunte cu Usatîi, Stoianoglo și Dodon) în loc să voteze NU, au ajutat, de fapt, referendumul să treacă. Și lor trebuie Moscova să le „mulțumească”.
Diaspora și Chișinăul au salvat țara de o rușine incredibilă. Dar, și în Chișinău există cel puțin 153 de mii de oameni care au ales opțiunea NU, iar în diasporă, unii reprezentanți ai căreia se află chiar în UE, există mii de oameni care au votat împotriva UE (în total, vreo 54 de mii de oameni). Și dacă vom uita asta sau ne vom face că nu am văzut aceste date, mâine va fi și mai rău.