Principală  —  Blog  —  Editoriale   —   De ce nu a demisionat…

De ce nu a demisionat Tudor Baliţchi?

TIR-ul încărcat cu peste 600 de mii de pachete de ţigări de marca Jin Ling şi Prima lux, reţinut în dimineaţa zilei de 14 decembrie la Punctul de Trecere a Frontierei Albiţa, de către vameşii români, nu ar fi fost singura încărcătură care a trecut din R. Moldova spre UE în acea dimineaţă. Se presupune că era ultima, celelalte trecând nestingherit de controalele vamale, fiind comercializate deja la preţuri fabuloase pe pieţele UE.

Şi scenariul cu ţigări ambalate în boxe cu borcane goale nu fusese pus în aplicare în premieră. Cel puţin de la 1 octombrie 2009, când la postul vamal Cahul-Oancea a fost reţinută o captură de  700 mii de pachete cu ţigări, estimate la 1 milion de euro, ascunse în două autocamioane, înmatriculate în R. Moldova, care transportau borcane goale spre Bulgaria, putem admite că vasele goale din sticlă “au însoţit” în mod constant contrabanda cu ţigări spre ţările UE. “Camioanele au fost reţinute în vamă, iar marfa s-ar putea să fie confiscată, dacă judecata va lua o decizie în acest sens. Captura de produse de tutungerie de la Cahul este cea mai impunătoare din ultimii ani”, se spunea atunci, în octombrie 2009, într-un comunicat de presă al Serviciului Vamal.

Ulterior, nimeni, niciodată, nu a mai amintit despre acea captură, responsabili de la Biroul Vamal Cahul anunţând doar că postul vamal Cahul-Oancea ar fi un loc atractiv pentru contrabandişti, deoarece nu ar fi dotat cu un scaner performant pentru verificarea încărcăturilor.

În iunie 2010, un alt caz suspect s-a întâmplat la depozitul vamal de la Giurgiuleşti. În urma unor informaţii operative, angajaţi ai Centrului Anticorupţie au descoperit că, din depozitul sigilat, dispăruseră ţigări în valoare de 800 de mii de lei, care figurau ca şi corpuri delicte într-un dosar penal de contrabandă. Credeţi că au fost găsite? Credeţi că au fost identificaţi şi pedepsiţi cei care au admis sau cei care au comis furtul? Sau cei implicaţi în dosarul de contrabandă, din care au dispărut tocmai şi corpurile delicte? La urma urmei, fără corpuri delicte, cum poţi demonstra o acţiune de contrabandă?

Au urmat şi alte curiozităţi cu vameşi şi contrabandişti. Cel mai recent caz, despre care s-a spus că ar reprezenta cel mai impunător lot de ţigări de contrabandă descoperit în ultimii 3 ani (cât de repede s-a uitat despre o cantitate similară de ţigări, reţinută în octombrie 2009!), pare cu totul spectaculos. În contextul discuţiilor despre scoaterea infracţiunilor de contrabandă din Codul Penal, iată că sunt reţinuţi 4 colaboratori vamali şi un operator al Serviciului “Vamservinform”. Toţi vor întâmpina Anul Nou în arest preventiv, deşi adevăraţii implicaţi în traficul acelui lot de ţigări s-ar putea să rămână nederanjaţi, la libertate.

Cine şi când ne-ar putea răspunde ce rol au în această schemă, care nu este una singulară, producătorii de borcane din sticlă din Chişinău, acolo unde au fost ambalate ţigările? Ce rol are în aceste scheme Combinatul de tutun din R. Moldova, producător exclusiv al ţigărilor Jin Ling şi Prima lux? Cine, din cadrul Serviciului Vamal, protejează acest business şi cum este repartizat “profitul”? Din ce bani a fost achiziţionat Hotelul “Turist” şi ce legături are şeful vămilor cu unul dintre cei mai importanţi producători de carne şi mezeluri din R. Moldova? Cine a avut nevoie să-l lichideze pe Victor Pârţac, şeful Direcţiei Securitate Internă a Serviciului Vamal? De ce stagnează ancheta? De ce, până la urmă, nu demisionează Tudor Baliţchi?

Aneta Grosu, [email protected]