Principală  —  Blog   —   Dacă Bolea ar fi deputat…

Dacă Bolea ar fi deputat în Rusia…

În acest an, deputatul Vasile Bolea împlinește o decadă de parlamentarism. Cu 10 ani în urmă, a ajuns în Parlamentul R. Moldova pe lista socialiștilor. Pentru ce merite? Bine, experiența de bază a lui Vasile Bolea era rugbiul, iar între meciurile de rugbi, obținuse și o diplomă de jurist. Dar, pentru conducerea socialiștilor, acest personaj avea un CV bun: în 2012, împreună cu Batrâncea și Novac, au solicitat în instanță să fie evacuată piatra de comemorare a victimelor stalinismului din PMAN. Apoi, în 2014, la Bruxelles, Bolea și Ivan Ceban (actualmente primar de Chișinău) au organizat un protest în fața Comisiei Europene, unde autoritățile Moldovei tocmai semnau Acordul de Asociere și Liber Schimb cu UE.

Din acel an, Bolea a ajuns parlamentar pe lista lui Igor Dodon, a călătorit la Moscova, a făcut tot ce a putut împotriva R. Moldova, iar atunci când socialiștii și Dodon au cam pierdut din atracția Moscovei, Bolea, alături de alți ortaci, s-a mutat la partidul „Renaștere”, în clanul politic al lui Șor. Deși era anul 2023, iar Rusia continua să-i ucidă pe ucraineni la ei acasă, Bolea și partidul au călătorit des la Moscova, iar deunăzi s-a întors de acolo cu un tricou pe care scria „Putin team” (echipa Putin). Apoi, a felicitat Federația Rusă, exclusiv în limba rusă, cu „velikie dostijenia” (marile realizări).

Oare cum ar fi mai corect: Vasile Bolea, prin acțiunile sale a servit mereu cauza Moscovei sau Vasile Bolea a luptat mereu împotriva Moldovei? Aș completa fraza, ca să fie mai clar: Vasile Bolea a luptat mereu împotriva democratizării Moldovei și a susținut constant regimul criminal și războinic de la Moscova. Or, nu era oare interesul Moscovei să scoată piatra de comemorare a victimelor stalinismului rusesc din PMAN, să ne prefacem în continuare că Moscova nu a ordonat deportarea și uciderea a sute de mii de basarabeni? Oare nu era doar interesul Moscovei să dăuneze relațiilor Moldova-UE – să rămânem în zona de influență a Rusiei?

Vasile Bolea critică autoritățile Moldovei cât vrea (sau cât vrea comanditarul său), fie de la tribuna Parlamentului de la Chișinău, fie pe paginile sale din rețelele sociale, declarând că Moldova e condusă de un regim criminal și că autoritățile distrug opoziția. Iar în Rusia declară de la tribune că Moldova îi permite Uniunii Europene să ne fure infrastructura, rețelele de gaze și alte bunuri.

Dacă Vasile Bolea ar fi deputat în Duma Federației Ruse și ar ieși în plen cu un tricou pe care scrie „Team Europe”, ce i s-ar întâmpla? Dar dacă ar ieși la tribuna Dumei și ar spune că Rusia e condusă de un regim criminal? Dar dacă ar scrie pe rețelele sociale că Rusia nu trebuie să semneze acorduri cu statul  Coreea de Nord? Dacă rusul Vasile Bolea ar fi făcut așa ceva în Rusia, era demult declarat dușman al poporului și dispărea din spațiul public.

La Chișinău, Vasile Bolea e salarizat de 10 ani din bani publici, chiar dacă slujește unui stat războinic și acționează împotriva democratizării, transparentizării statului său și a ieșirii de sub influența malignă rusească.

R. Moldova se află lângă linia frontului, unde Rusia atacă și omoară zilnic oameni nevinovați, râvnind să cotropească noi teritorii. R. Moldova are o armată rusească care staționează ilegal de peste 30 de ani pe teritoriul său. R. Moldova e atacată non-stop de Federația Rusă într-un război hibrid  – prin armate politice și garnituri de dezinformare finanțate direct de la Moscova. Și Vasile Bolea susține toate aceste crime.

Zilele acestea sunt la Vilnius, Lituania, la Conferința Internațională Anticorupție (IACC), cel mai mare forum Anticorupție din lume. Am ocazia să comunic cu activiști și jurnaliști din peste 100 de țări ale lumii și să facem schimb de idei și experiențe. I-am întrebat pe cei din Ucraina ce s-ar întâmpla dacă în țara lor un deputat (ba chiar un grup de parlamentari) ar merge la Moscova cât de des ar vrea, ar lăuda și felicita regimul războinic de acolo, ar întreprinde acțiuni și ar lansa mesaje publice de sabotare a democratizării și europenizării Ucrainei. Colegii din Ucraina mi-au amintit că în țara lor e regim marțial și orice deputat trebuie să informeze autoritățile superioare, dar și serviciile de migrație unde pleacă și cu ce scop. Plecările la Moscova pentru a servi ucigașii și cotropitorii nu sunt posibile.

Dar ce ar face Lituania ca stat membru al UE, leagăn al democrației, transparenței și al drepturilor omului? O reprezentantă a Parlamentului Lituaniei mi-a explicat următoarele:

parlamentarii lituanieni se supun statutului legislativ chiar și în timpul liber, în vacanțe sau în zilele când nu au sesiuni. Asta înseamnă că ei sunt obligați să informeze conducerea Parlamentului chiar dacă pleacă în vizite private sau vacanțe în afara țării, cu atât mai mult când pleacă în vizite politice. Conducerea Parlamentului decide ce vizite sunt în interesul țării lor și a democrației și ce vizite ar dăuna democrației ori securității Lituaniei. De aceea, niciun membru al legislativului de la Vilnius nu mai merge și nu poate merge la Moscova, nici măcar în scopuri private.

Iar estonienii mi-au spus că în asemenea cazuri s-ar face o anchetă, căci aceste vizite periclitează securitatea statului. „Ori sunteți orbi, ori nu știți cum să găsiți banii care vin de la Moscova pentru acești politicieni” – așa mi-a zis un reprezentant al autorităților estoniene.

La Chișinău se discută în ultimul timp tot mai des despre trădarea de Patrie, fiind revăzut articolul respectiv din Codul Penal. Părerea mea este că oamenii în spațiul nostru au un concept foarte ambiguu despre ceea ce înseamnă patrie – unii, trăind toată viața în Moldova, simt că patria lor e Rusia, pentru că de acolo le-au venit bunicii și valorile, alții simt că patria lor e România, pentru că aici li s-au născut bunicii români. Eu aș înlocui noțiunea de patrie cu cele de integritate și democrație. Dacă susții criminalii, ucigașii, cotropitorii de state, corupții – ești trădător de integritate, de securitate și de pace. Și nu ai dreptul să faci legi, să guvernezi, să fii remunerat din bani publici. Și meriți să fii judecat și supus muncilor de edificare a integrității.