Corturi şi la Parlament
Dacă ar fi să luăm în serios cele vehiculate, potrivit cărora V. Filat ar sta în spatele Plarformei DA, pentru a se război (politic şi nu doar politic) cu V. Plahotniuc, ce face Plahotniuc? Că e imposibil să credem că acesta ar sta cu mâinile în sân și ar aștepta să vină „valul” peste el. Nu e cazul. Și nici omul.
Deși loc pentru mai rău există întotdeauna, puțin probabil ca cineva să mai vrea în R. Moldova să îndure nesăbuința unei claie de hoți și pungași care, cățărați la putere, au încurcat avuția cu hoția și propriile buzunare cu buzunarul statului. R. Moldova, care până acum și așa avusese nenorocul să fie administrată de clanuri de rudenie: fini, nănași, cumetri, socri, soacre, cumnate, cumnați, veri și verișoare, amante și amanți, uite că a ajuns să fie guvernată și de „frății de hoție”, „bratan”-iți între ei de interese, reduse, toate, la buzunăreala, fără nici o jenă, a moldoveanului. Lăcomia a întrecut omenia. Nesimțirea – norma. „Jaful secolului” a făcut vârf la toate. Răbdarea a ieșit în afara casei și a scos lumea în stradă. De aproape trei săptămâni, Piața Marii Adunări Naționale stă împânzită de corturi, iar duminicile – plină de lume. Loc de comunicare între cei „de sus” și cei „de jos” rămâne tot mai puțin.
Încă o săptămână „goală”
Săptămâna care a trecut nu a făcut mai multă claritate în relațiile puterii cu protestatarii. Parlamentul a rămas absent la tot ce se face în piață, iar președintele N. Timofti, deși „și-a călcat pe inimă” și s-a întâlnit cu exponenții Platformeii DA, mare lucru din asta nu a rezultat. Părțile au rămas pe aceleași poziții: Timofti și-a reîmprospătat mesajul „nu-mi voi da demisia”, așa după cum i-o ceruse Marea Adunare din 6 septembrie, iar în ce privește celelalte revendicări s-a arătat surprins, declarând că nu le-a văzut, nu le cunoaște și nu are ce spune. Practic, președintele a refuzat să audă vocea străzii. Replica DA a fost și ea pe potrivă: dacă nu cunoașteți ceea ce cere Piața, trebuie să demisionați. Asta au cerut liderii DA, asta cer în continuare protestatarii din PMAN, pichetând zilnic tot mai multe instituții de stat și cerând, rând pe rând, noi demisii. Lipsa unui dialog constructiv și a unei paltforme clare de dezbateri între putere și DA s-ar putea să complice lucrurile și așa complicate. De duminica viitoare au anunțat că își vor scoate în stradă „trupele” de protestatari și două dintre cele mai influente partide filoruse: Partidul Socialiștilor (PSRM), al lui Ig. Dodon și Partidul Nostru (PN) al lui R. Usatîî. Spre deosebire de DA, aceștia au un mesaj mult mai radical și o singură revendicare: demisia in corpore a guvernării și alegeri anticipate. Dodon și Usatîi promit să se instaleze cu corturi în fața Parlamentului, pe locul în care, în 2002, Iu. Roșca așezase „Orășelul Libertății”, pe care, până la urmă (s-a vehiculat) că l-ar fi folosit în interese personale.
Prietenii lui Putin
Faptul că va ieși și „stânga” la proteste, nu ar trebui să fie o problemă. Populația R. Moldova, de stânga sau de dreapta, este furată în egală măsură. Întrebarea e alta: a cui „armată” sunt Dodon și Usatîi?. Despre DA s-a scris, de-a lungul ultimelor săptămâni, că i-ar avea în spate pe verișorii Țopa – finanțatorii Jurnal TV, stabiliți în Germania, cu afaceri profitabile (nu știm pe cât de curate) și cu mari probleme de relație cu „nașul” oligarhimii moldovenești, V. Plahotniuc. Nu a fost trecut cu vederea nici ex-liderul PPCD, Iurie Roșca, care este în vechi relații de amiciție cu unul din inițiatorii Platformei DA, Vasile Năstase, și despre care s-a zvonit că ar fi și el una dintre „umbrele” Paltformei și unul dintre autorii priotestelor din PMAN. Lucruri similare s-au scris și despre V. Filat: că ar fi bătut palma cu verișorii Țopa să se susțină reciproc, să facîă front comun, să provoace anticipate și să scape cu toții de „faraonul” de Plahotniuc. Dacă o fi așa sau nu, nu o poate ști decât lumea foarte apropiată Țopilor și lui Filat, dar motive pentru asta există şi nu unul. În cazul Țopilor, Plahotniuc și i-ar fi făcut dușmani pe cei doi veri, după ce le-ar fi șters acțiunile de la Victoriabank. În cel de-al doilea caz – și aici lucrurile sunt mai la vedere: Plahotniuc și Filat nu s-au „înghițit” niciodată unul pe altul. Nu știm dacă doar aroganța ar fi ceea ce-l irită pe Plahotniuc în persoana lui Filat, în schimb despre Plahotniuc se vorbește că este omul care nu are prieteni și care are doar adversari și interese.
Și acum, să revenim la protestele pe care le pun la cale Dodon și Usatîi. Nu e nou și se știe foarte bine de unde le cresc „picioarele” în politică și unuia și altuia. Adversitatea față de Uniunea Europeană ni-i plasează, vectorial, foarte clar și exact în spațiul geopoliticului regional. Că sunt prietenii lui Putin e în plus să discutăm. Dar Putin nu stă la Chișinău.
Plahotniuc, Usatîi și Dodon, dușmani și aliați
Dacă ar fi să luăm în serios cele vehiculate, potrivit cărora V. Filat ar sta în spatele Platformei DA, pentru a se război (politic) cu V. Plahotniuc, ce face Plahotniuc? Că e imposibil să credem că acesta ar sta cu mâinile în sân și ar aștepta să vină „valul” peste el. Nu e cazul. Și nici omul. Se presupune că Plahotniuc demult are lucrurile puse la punct, cel puțin încă din ziua în care declara că pe el nu-l sperie demisia și anticipatele. Și nu doar din cauza că are într-atât de mulți bani, încât să poată cumpăra pe oricine, dar, cel mai posibil, pentru că el avea bătută deja palma cu posibilii săi aliați la guvernare, în cazul unor anticipate, fără Filat și fără PLDM. Să nu se creadă, cumva, că îl compătimesc aici pe Filat. Nu. Filat merită soarta lui Roșca. Spre deosebire de Filat, Plahotniuc, cel puțin, nu a avut nimic cu 7 Aprilie 2009, pe când Filat a venit la putere pe valul exploziei din 7 Aprilie și nu avea dreptul să se întreacă cu Plahotniuc la jaf și hoție. Surpriza cea mai mare, care ne așteaptă, e că Dodon și Usatîi s-ar putea să fie scoși la proteste de Plahotniuc. Ca alternativă Platformei DA. Mesajele anti-Plahotniuc ale lui Dodon și Usatîi contează mai puțin. Important e să fie provocare anticipatele. Imposibil, va zice cineva: Dodon, Usatîi şi Plahotniuc în aceeaşi „barcă”? Ba da, e posibil. În politică e posibil orice. Nu au fost Stalin şi Hitler şi duşmani, şi aliaţi? Iar în cazul nostru, judecaţi şi singuri: cu ce sunt mai breji Dodon şi Usatîi, decât Plahotniuc?. Din ce şi-a făcut averi Dodon, dacă nu tot din hoţii? Au făcut parte din mafii diferite cu Plahotniuc dar au fost din aceeaşi schemă mafiotă de pe timpul guvernări comuniste 2001-2009. A uitat cumva cineva de „mafia cărnii”, ca să nu mai vorbim şi de altele?. Sau de unde şi cum a ajuns să se scalde în bani un puştan ca Usatîi? Chiar crede cineva că din afaceri curate? Să mai existe în R. Moldova proşti care să nu-şi dea seama că nimeni din „marii capitalişti” ai tranziţiei nu trăiesc din sudoarea lor? Şi atunci, de ce nu s-ar „înfrăţi” Dodon şi Usatîi cu Plahotniuc, dacă vor avea împreună mâinile dezlegate la furat? În R. Moldova demult, dar, în special, după 2010 nu mai avem partide politice la guvernare. Moldova e guvernată de clanuri mafiote.
La ce s-ar putea să ne aşteptăm, în cazul în care Dodon şi Usatîi scot lumea la proteste? Cel mai probabil, Plahotniuc și Filat se vor duela în stradă, iar în cazul în care primul va reuși provocarea anticipatelor, nimeni alţii decât tot ei doi vor fi principalii, dar și cei mai bănoși rivali electorali. Banul în aceste alegeri va conta mai mult ca oricând. De ce? Pentru că Moldova e săracă. Anticipatele vor fi un război al mafiei (PDM) împotriva mafiei (PLDM), din care Plahotniuc speră să iasă pe „cal alb” şi să reintre la guvernare în coaliţie cu Dodon, Usatâi, Voronin, Leancă şi, posibil, Ghimpu (în caz de nevoie). Dacă se va întâmpla să fie aşa, Moscova va câştiga lupta pentru R. Moldova, spre deosebire de ceea ce vedem în Ucraina, fără război. „Stânga” e gata de anticipate, „dreapta”, încă nu.