Ce mai face Guvernul în exerciţiu
Ieri, Guvernul în exerciţiu al R. Moldova a soluţionat o problemă globală, prelungind, cu o zi, vacanţa de 8 martie 2016. Astfel, în urma deciziei Guvernului în exerciţiu, ziua de 7 martie, ajunul zilei de 8 martie, devine zi liberă, zi de odihnă.
În decizia de guvern se spune că iniţiativa de modificare a graficului de lucru corespunde prevederilor legale din Codul Muncii, prevederi care stipulează că Guvernul este în drept să transfere zilele de repaus (de lucru) în alte zile, în scopul utilizării optime de către salariaţi a zilelor de odihnă şi de sărbătoare nelucrătoare.
Guvernul în exerciţiu a mai avut grijă să prelungească, până la 5 ianuarie 2019, Acordul care prevede ca moldovenii să poată munci legal în Israel. Documentul presupune asigurarea unui proces de angajare legal şi echitabil pentru cetăţenii moldoveni care sosesc în Statul Israel pentru munci temporare şi prevenirea colectării unor taxe ilegale. Deşi, la nivel oficial, se recunoaşte că există astfel de taxe ilegale, nimeni nu dezvălui nume de oameni sau de firme. Se ştie şi de ce. Pentru că, astfel de escrocherii au fost întotdeauna protejate de funcţionari de stat, care au grijă ca „intermediarii” să nu fie deconspiraţi, în caz contrar, existând riscuri duble: că şi ei ar putea rămâne fără venituri sau chiar că ar putea fi acuzaţi de protejare a unor afaceri ilegale.
În ajun de Crăciun, Guvernul în exerciţiu a mai avut grijă să „contracareze transportul ilicit de călători”. Premierul interimar a solicitat de la MAI şi de la Ministerul Transporturilor o listă exhaustivă şi numărul ţărilor cu care R. Moldova are acorduri de transportare a pasagerilor, lista firmelor ce deţin dreptul de a transporta pasageri, precum şi numărul de maşini înmatriculate în scopul transportului de călători. De fapt, restricţiile au şi demarat, iar acest lucru îl resimt cei care aşteaptă colete de Crăciun de la rudele plecate la muncă în străinătate.
S-a trecut şi pe la farmaciile private care activează în incinta instituţiilor medicale.
În cadrul şedinţei, ministrul de Interne în exerciţiu, Oleg Balan, a raportat că 17 astfel de farmacii au şi fost sancţionate, activitatea lor fiind calificată ilegală.
Premierul interimar le-a dat o săptămână farmaciilor private, timp în care acestea trebuie să-şi încheie activitatea în incinta spitalelor.
Guvernul a operat modificări în procedura de gestionare a fondurilor de rezervă şi de intervenţie. Modificările principale prevăd schimbări în procedura eligibilităţii cheltuielilor pentru alocare din fondurile de urgenţă. De acum încolo, din fondul de rezervă vor fi finanţate doar măsuri imprevizibile, imposibil de planificat, iar fondul de intervenţie va servi la înlăturarea consecinţelor negative provocate ca urmare a situaţiilor excepţionale.
Totodată, fondul de intervenţie va putea fi suplimentat şi cu donaţii din partea persoanelor fizice şi juridice.
Deci, din ziua de 16 decembrie 2015, vom şti că ziua de 7 martie 2016 va fi de odihnă, vom putea pleca legal la muncă în Israel, până în 2019, nu vom mai avea farmacii private în spitale şi vom avea mai puţini transportatori privaţi care vor oferi servicii de transportare a produselor şi pasagerilor în străinătate. În schimb, persoanele private vor avea dreptul să suplinească, nelimitat, fondul de intervenţie al Guvernului.
Ieri, la şedinţa Guvernului în exerciţiu, dar şi după această şedinţă, s-au spus multe şi de toate. Un singur lucru rămâne incert: când, totuşi, vom avea un nou guvern, dacă ar fi să-l avem.