Ambasadorul Dereck J. Hogan: Vom ieși cu toții mai puternici din această criză
Actuala criză COVID-19 este una dintre cele mai grave provocări cu care s-a confruntat omenirea în timpurile moderne. Statele Unite sunt alături de poporul Republicii Moldova în confruntarea acestui virus periculos.
Sunt mândru de faptul că parteneriatul pe care l-am edificat împreună timp de câteva decenii se dovedește a fi puternic și rezistent în fața acestei amenințări comune.
Guvernul SUA are un rol de frunte în răspunsul global umanitar și medical contra pandemiei COVID-19. Mobilizăm toate resursele necesare pentru o reacție rapidă, atât acasă, cât și în străinătate. Ca parte a acestui răspuns comprehensiv, Departamentul de Stat și Agenția SUA pentru Dezvoltare Internațională (USAID) oferă o investiție inițială de aproape 274 milioane USD ca asistență de urgență în domeniile medical și umanitar pentru a ajuta țările aflate în necesitate. Continuăm, de asemenea, să finanțăm organizații multilaterale, ca Organizația Mondială a Sănătății și UNICEF, pentru a coordona asistența acordată țărilor celor mai afectate și pentru a accelera cercetarea și dezvoltarea în domeniile vaccinărilor, terapeuticii și diagnosticării.
Ca parte a angajamentului nostru continuu pentru poporul Republicii Moldova, USAID a oferit 1,2 milioane USD pentru contribuția la combaterea pandemiei COVID-19 din această țară.
Prezentul pachet de asistență va contribui la pregătirea sistemelor de laborator, va ajuta la identificarea și monitorizarea rapidă a cazurilor noi, va sprijini experții tehnici pentru reacție și pregătire, va îmbunătăți comunicarea riscurilor și multe altele. Această asistență pentru combaterea COVID-19 se adaugă la investițiile ale SUA de aproape 42 de milioane USD în asistență pentru domeniul medical și mai mult de 1,5 miliarde USD în asistență totală pe parcursul ultimilor 20 de ani.
Echipamentul medical pe care Ambasada SUA l-a transportat recent din partea poporului generos al statului Carolina de Nord au fost puse în folosința unei serii de spitale unde sunt tratați pacienți cu COVID-19 – exemplu concret al parteneriatului durabil pe care l-am construit nu doar între guvernele, ci și între popoarele celor două state.
În fiecare an, Statele Unite oferă aproximativ 1 milion USD pentru proiecte în Moldova cu scopul îmbunătățirii serviciilor de sanitație și capacităților de reacție în caz de dezastru în școli, clinici medicale, și stații de pompieri. Aceasta a îmbunătățit mediul de studiu al copiilor, a sporit siguranța persoanelor cu stare precară de sănătate și a contribuit la atenuarea consecințelor dezastrelor naturale, inclusiv ale acestei pandemii.
Chiar în săptămâna curentă, Ambasada noastră a donat 25 de calculatoare centrului de triere COVID-19 de la MoldExpo pentru a gestiona registrele de pacienți și pentru a facilita administrarea. Acest proiect, realizat în coordonare cu donatorii internațional și cei din sectorul privat care lucrează cu Guvernul Moldovei, va salva vieți.
De asemenea, vedem exemple excelente de donații și servicii comunitare din sectorul privat. Știu că McDonalds, de exemplu, a donat gustări și băuturi pentru polițiști și echipajele ambulanțelor. Alți membri ai Camerei de Comerţ Americane din Moldova identifică diverse modalități de a contribui la combaterea acestui virus și de a ajuta primii respondenți. Alte companii locale ca Edujoc, un producător de jucării educaționale pentru copii, și-a reutilat atelierul în scopul producerii echipamentului de protecție pentru medici și alți lucrători din linia întâi. Acest gen de creativitate și serviciu comunitar îmi dau speranța că vom ieși cu toții mai puternici din această criză.
În plus, USAID, prin intermediul proiectului său Agricultura Performantă în Moldova (APM), se concentrează pe asigurarea fermierilor și producătorilor din Moldova pentru ca ei să aibă în continuare un sezon agricol productiv în ciuda pandemiei. USAID oferă sprijin vital fermierilor pentru menținerea capacității lor de aprovizionare cu produse alimentare de calitate a pieței locale. APM își sprijină partenerii din sectoarele crescătorilor de fructe, legume, pomușoare și apicultorilor pentru a identifica și aborda problemele care afectează accesul la producția și piețele agricole, pentru comercializarea produselor.
Purtăm discuții regulate cu guvernul Republicii Moldova și organizațiile internaționale din domeniul sănătății pentru identificarea necesităților și soluțiilor, și aștept cu nerăbdare să anunț și alte exemple de cooperare în zilele care urmează.
Statele Unite vor continua să fie alături de Moldova, în timp ce ne confruntăm cu această criză. Sunt încrezător că vom depăși această amenințare și că vom avea succes împreună.