Principală  —  Blog   —   Editorial/ 400 de lei ne-au…

Editorial 400 de lei ne-au ruinat sau poate autoritățile vor ruina corupția?

Pe parcursul ultimelor săptămâni au fost documentate nenumărate cazuri de fraudare a alegerilor prin cumpărare de voturi: investigații ale  Ziarului de Gardă, investigații ale altor colegi jurnaliști, anchete ale poliției, declarații ale cetățenilor  din diverse raioane și din diasporă, declarații ale președintei Sandu și ale altor politicieni.

Aceste fraude afectează nu doar dreptul celor peste 100 de mii de cetățeni implicați în schema de corupere a alegătorilor. Aceste fraude afectează întreg procesul electoral și dreptul fiecărui cetățean la alegeri libere și corecte. Aruncarea în urna de vot a fiecărui buletin plătit înseamnă distorsionarea rezultatului real al alegerilor cetățenilor.

Ce fac autoritățile la această temă? Poate fac ceva, poate fac mult, poate fac puțin, poate nu fac nimic –  cetățenii nu cunosc ce se întâmplă, ce s-a făcut și ce urmează. Așteptăm în fiecare zi explicații foarte clare despre ce acțiuni se întreprind, care este impactul, ce rezultate sunt, cum se întâmplă asta, cum ne sunt apărate drepturile electorale, cum suntem protejați de invazia hoardei ce corupe alegerile.

Acuzația de corupere masivă a votanților e un fenomen extrem de îngrijorător. Despre aceasta a anunțat poliția chiar înainte de turul întâi al campaniei electorale și ce s-a întâmplat? S-a creat oare o celulă de răspuns rapid la provocările electorale, un tribunal expres împotriva coruperii alegerilor, o comisie, un grup de urgență, a ieșit cineva în față și a povestit zilnic ce se întreprinde? Nu.

Vrem să știm cum sunt investigate cazurile cunoscute până în turul 1, cum sunt identificate planurile de mituire pentru turul 2, ce se face cu schemele de distribuire a banilor, ce se face pentru a descuraja canalele digitale prin care sunt organizate schemele, unde sunt banii confiscați, câți sunt, ce se face cu ei și cu cei care i-au distribuit? Vrem să vedem rețeaua explicată, destructurată și anihilată până la turul doi. Dacă unii din echipe nu se descurcă ori sunt conectați la mafie, trebuie să fie înlăturați și lăsați alții să lucreze. Dacă e nevoie de dovezi – cetățenii și jurnaliștii sunt dispuși să le ofere, Moldova colcăie de dovezi de corupere a alegătorilor. Cetățenii muncesc și vor să ajute. Și mai vor să vadă ce fac autoritățile.

Actualele autorități au venit la putere pentru că oamenii le-au ales să lupte împotriva corupției. Ar fi tare cinic dacă vor pierde alegerile tocmai din cauza corupției pe care  nu au reușit să o învingă.

Corupții ticsiți de bani de la Moscova evoluează în cumpărarea votanților: se creează carduri, software, aplicații, rute, boți, tehnologii etc. Acum banii ilegali îți ajung pe mobilul personal laolaltă cu mesajele de dezinformare. Acum lupta împotriva corupției trebuie să fie la fel de avansată tehnologic și mai determinată decât capii acestor scheme. Dacă nu – în turul doi va învinge corupția și va trebui să acceptăm că atât s-a putut.

Azi suntem în punctul zero. Cu un referendum trecut cu DA (la limita de jos a cerului). Cu un tur doi al alegerilor prezidențiale în desfășurare. Cu toate schemele de fraudare a voturilor în funcțiune. Cu dezinformarea și sperietorile gâlgâind în toate telefoanele mobile. Cu Rusia care nu vrea să-și piardă influența și are bani și tehnologii. Cu mulți oameni obosiți, lehămetiți, sărăciți și care vor să trăiască mai bine azi, nu mâine, nu la anul și nu în 2030. Cu puțini oameni care vor să-și dedice timpul și cariera unei lupte pentru democrație. Și cu o așteptare uriașă de a vedea o schimbare categorică spre bine imediat.

Oamenii așteaptă urgent și imediat să vadă acțiuni. Dacă cei peste 100 de mii de alegători nu ar fi fost corupți, rezultatul era să fie altul. Adică vreo 8-10% se înscriau altfel în tablou, poate nu votau deloc, poate nu votau împotrivă, poate votau pentru. Cert e că 8-10% de voturi sincere ale unor oameni bine informați ar fi adus o majoritate semeață la referendum și poate Maiei Sandu i-ar fi adus victorie din primul tur. Dar asta nu s-a întâmplat. Rezultatul e altul și acesta trebuie să devină noul punct zero de la care să pornim ca societate mai departe.