12 ani cât 12 vieţi
2004. Anul lansării. Era vară şi era cald. O echipă de jurnalişti, găzduiţi temporar în Biblioteca Centrului de Jurnalism Independent de pe str. Şciusev, realiza nr. 1 al unui ziar nou în R. Moldova. Pe 29 iulie, dimineaţa, era în chioşcuri. Ştiţi ce titluri găzduia? „Clanurile Puterii la Televiziune”, „Vama dintre două buzunare”, „Taraba cu bebeluşi”, „SIS va sta cu mâna pe business”, „Raiul corupţiei”, „Concursul pilelor”. E ceva ce nu vi se mai pare actual, deşi au trecut 12 ani de atunci?
2005. Anul 1. Primul număr din 2005, în prima pagină, titra „Andrei Ivanţoc intră în Parlament”. La iniţiativa ZdG, deţinutul politic de la Tiraspol, membru al grupului Ilaşcu, Andrei Ivanţoc, acceptase să participe la electorala 2005 în calitate de candidat independent. Pentru că era în imposibilitatea de a-şi face singur campanie, fiind încarcerat la Tiraspol, ZdG a mers, alături de soţia lui Andrei, Eudochia, în sprijinul deţinutului politic. „În celula nr.6 din închisoarea de la Tiraspol, am avut timp destul să analizez ce s-a întâmplat cu Moldova atunci, în 1992, şi ce se întâmplă de atunci încoace. Nu-mi doresc nimic mai mult decât să fiu liber, nu-mi doresc nimic mai mult decât ca Moldova să fie liberă”, declara Ivanţoc. Credeţi că visele sale de libertate s-au împlinit?
2006. Anul 2. „România urmează să devină membru al UE, astfel încât cortina de fier se mută lângă noi”, scria ZdG, sesizând că „Satele noastre au fost vândute Rusiei”, dar şi despre „Cinismul guvernanţilor şi laşitatea procurorilor”. Tot atunci publicam articolul „Caritate cu comunişti”. Astăzi, în acest titlu am putea schimba un singur cuvânt, formulând „Caritate cu democraţi”.
2007. Anul 3. „Zilnic, 6 copii din Moldova se despart de părinţi” – un titlu care continuă subiectul „Trenul disperării”. În acelaşi an, s-a dat marea luptă pentru păstrarea postului de radio Antena C. ZdG a monitorizat protestele legate de situaţia de la acest post, titrând „Antena C nu se vinde”. În acelaşi an, tarifele pentru serviciile poștale, prestate de „Poşta Moldovei”, au crescut cu circa 45%, fiind majorate şi tarifele pentru distribuţia presei. De atunci, an de an, taxele se tot majorează. Cum a rezistat ZdG în aceste condiţii economice? Greu de spus.
2008. Anul 4. ZdG a continuat să monitorizeze cum sunt cheltuiţi banii publici. Monitorul oficial din 28 decembrie 2007 a publicat peste 40 de hotărâri de Guvern, adoptate în ajun de Revelion, majoritatea fiind despre alocarea mijloacelor financiare. Aflam din ele că s-au dat bani pentru Ziua Vinului, călătoria lui Tarlev la Sofia, zborul lui Voronin la Bruxelles, petrecerea unor oficiali ruşi la Chişinău… Atunci fuseseră acordate şi două sume de bani unor simpli cetăţeni: 11 mii de lei O. S., Bălţi, pentru „compensarea parţială a cheltuielilor de transportare a corpului neînsufleţit al soţului, decedat în Rusia şi 8 mii de lei C.G., Sângerei, pentru compensarea parţială a cheltuielilor de transportare a corpului neînsufleţit al soţului, decedat în Cehia.
2009. Anul 5. „Alegeri sau lovitură de stat?”, întrebare actuală de la 7 aprilie încoace. „Comuniştii ştiu că au fraudat alegerile, dar refuză să recunoască, deoarece nu le convine. Instituţiile internaţionale ştiu şi ele că PCRM a falsificat alegerile, dar evită s-o spună din considerente de „etichetă”. Concurenţii electorali bănuiau că guvernarea va frauda alegerile, dar nu au fost pregătiţi să reacţioneze. Doar tinerii, care ştiu că votul lor nu putea să aducă câştig de cauză comuniştilor, au ieşit în stradă. Doar că mişcarea lor a fost preluată de SIS şi gestionată în interesul politic al comuniştilor”, scria ZdG, încercând să explice teroarea din aprilie 2009.
2010. Anul 6. Au fost inundaţii crâncene, dar şi alegeri parlamentare anticipate. Inundaţiile i-au disperat pe alegători, dar i-au bucurat pe politicieni. Pomenile electorale au curs gârlă şi democraţia a învins. Despre asta a scris ZdG în acest an.
2011. Anul 7. A fost anul unui dosar greu din istoria ZdG. La 1 august, Judecătoria Centru (judecător Ion Busuioc) a pronunţat o hotărâre care ar fi putut însemna suspendarea ZdG. Decizia era pronunţată în dosarul a doi procurori din Glodeni, care fuseseră cercetaţi pentru corupţie.
2012. Anul 8. Reforma justiţiei şi greşelile judecătorilor au constituit tema anului.
2013. Anul 9. Judecătorii au o problemă – corupţia, accentua, într-un interviu pentru ZdG, Ambasadorul SUA în R. Moldova, William H. Moser. E anul în care au continuat, fără vreun rezultat, procesele în dosarele „7 aprilie”.
2014. Anul 10. E anul în care scriam că dosarele penale ale lui Grigore Karamalak din R. Moldova, trimise la Moscova. Hoţul în lege, SCOS NEVINOVAT.
2015. Anul 11. ZdG s-a ocupat de miliardul furat. Ia vedeţi acest titlu: „„Stăpânii” miliardelor: „Beneficiarul” unui credit de 3 miliarde, consumator de droguri şi dat dispărut de familia sa”.
2016. Anul 12. Dosare, justiţie, injustiţie, bani publici, integritate, lipsă de integritate. Fără sfârşit.