Principală  —  Blog   —   Cartea Albă a amenințărilor la…

Cartea Albă a amenințărilor la adresa democrației R. Moldova și soluțiile diasporei

Sursa: europarl.europa.eu

O analiză complexă a vulnerabilităților și amenințărilor iminente la adresa democrației și stabilității R. Moldova, completată de recomandări pentru consolidarea proceselor democratice și integrării în UE, a ajuns pe masa oficialilor europeni la începutul acestui an. Documentul, lansat strategic între două scrutine electorale, este realizat printr-un efort colectiv al profesioniștilor din diasporă sub ghidarea Dorinei Baltag, doctoră în științe politice și cofondatoare a Noroc Olanda, o organizație a diasporei din Țările de Jos, care promovează dezvoltarea democratică a R. Moldova.

Cartea Albă „Viziunea diasporei pentru viitorul rezilient al Moldovei” a fost lansată în cadrul unei mese rotunde la Parlamentul European, eveniment organizat de fundația „Noroc Olanda” și Clubul „Moldova-UE”. Aceasta reprezintă un document de politică publică ce face o radiografie a situației curente din R. Moldova și propune soluții pentru dezvoltarea țării și accelerarea integrării europene, adresate atât factorilor de decizie din R. Moldova, cât și celor din Uniunea Europeană.

Studiul este redactat de Dorina Baltag, cofondatoare a Noroc Olanda, Victoria Căpătici, cofondatoare a Diaspora Connect, Anastasia Pociumban, expertă la Consiliul German pentru Relații Externe și Oleg Chiriță, șeful direcției Inițiative Globale la Centrul Internațional pentru Dezvoltarea Politicilor de Migrație.

O „carte albă” este un raport sau un ghid care informează într-un mod clar și structurat despre o problemă complexă, prezentând poziția și soluțiile propuse de cei care o elaborează.

Amenințări la adresa democrației

Experta Dorina Baltag consideră că R. Moldova se află într-un moment critic al transformării sale politice și economice, iar după două scrutine electorale esențiale în 2024 – prezidențialele și referendumul pentru integrarea europeană – țara continuă să fie expusă unor riscuri semnificative, de la destabilizare externă până la polarizare socială acută.

Analiza din Cartea Albă pune în atenția comunității europene aceste riscuri:

  • Sabotajul din partea partidelor spoiler – formațiuni politice care urmăresc să fragmenteze electoratul și să slăbească sprijinul pentru parcursul european;
  • Războiul energetic ca instrument de destabilizare – utilizarea dependenței energetice pentru a influența deciziile politice și economice ale țării din partea Federației Ruse;
  • Polarizarea societății – amplificarea diviziunilor interne prin dezinformare și manipulare mediatică;
  • Colaborare limitată cu diaspora în calitate de societate civilă – nevalorificarea întregului potențial al comunităților din străinătate în procesele de reformă și modernizare.

„Printre cele mai mari amenințări la adresa democrației și stabilității Moldovei se numără: interferența străină și manipularea electorală, războiul energetic ca instrument de presiune, polarizarea societății, centralizarea puterii și lipsa unui echilibru democratic. În acest context, reziliența democratică trebuie să devină o prioritate absolută. Fără o democrație funcțională, nici integrarea europeană, nici dezvoltarea economică nu vor fi sustenabile. Este crucial ca instituțiile statului să fie protejate de influențele oligarhice și externe printr-o justiție independentă și mecanisme de transparență. Combaterea dezinformării să fie intensificată, inclusiv prin educație media și sprijin pentru presa independentă. Societatea civilă și diaspora să fie recunoscute ca parteneri strategici, având un rol activ în monitorizarea alegerilor și în formularea de politici”, susține Dorina Baltag, precizând că documentul a fost foarte bine primit la nivel european, fiind considerat un instrument extrem de oportun în plină desfășurare a procesului de screening (examinare analitică, n.r.) pentru aderarea la UE și în apropierea următoarelor alegeri.

Dorina Baltag este doctoră în științe politice, cercetătoare postdoctorală cu peste un deceniu de experiență în instituții de învățământ superior din Regatul Unit și Țările de Jos,  cercetătoare la Institutul pentru Diplomație și Guvernanță Internațională din cadrul Universității Loughborough din Londra, specializată în diplomația UE, democratizarea în Europa de Est și implicarea diasporei. Oferă consultanță Cancelariei de Stat a R. Moldova pe teme legate de implicarea diasporei în cadrul proiectelor Programului Națiunilor Unite pentru Dezvoltare (PNUD) și este cofondatoare a Noroc Olanda, organizație a diasporei din Țările de Jos, care promovează dezvoltarea democratică a Republicii Moldova.

Rolul diasporei

Potrivit expertei, R. Moldova are nevoie de toate resursele pentru a-și consolida reziliența democratică, iar într-un context geopolitic volatil și într-o etapă crucială a integrării europene, diaspora își consolidează rolul de partener strategic printr-un set de instrumente esențiale: educație, implicare civică, combaterea dezinformării și transferul de expertiză.

  • Educație

Mulți moldoveni din diasporă sunt implicați în sistemele educaționale europene și internaționale, fie ca profesori, cercetători, fie ca studenți în instituții de prestigiu. Prin rețele academice precum Diaspora Coworking Hub, o platformă pentru schimbul de idei și expertiză între diasporă și organele de resort din țară, instituțiile de învățământ superior din Moldova, diaspora contribuie, cel puțin, la modernizarea curriculumului, introducerea bunelor practici în învățământul superior și facilitarea colaborării între universitățile din Moldova și cele europene.

  • Implicare civică

Diaspora joacă un rol activ în promovarea participării civice și a responsabilizării guvernului  prin: susținerea campaniilor de informare și conștientizare pe subiecte de reforme democratice și europenizare, mobilizarea cetățenilor la vot în străinătate, mobilizarea resurselor pentru inițiative sociale și democratice în țară, monitorizarea implementării reformelor și taxarea, după caz, sau oferirea de soluții.

  • Combaterea dezinformării

 Într-un mediu marcat de manipulare și propagandă, diaspora contribuie semnificativ la  demontarea narațiunilor false prin proiectele sale, precum Diaspora4EU, implementat de Noroc Olanda, prin promovarea surselor de informare credibile, mai ales în comunitățile vulnerabile la dezinformare, crearea de conținut educațional și jurnalistic de calitate, care să contracareze influențele nocive.

  • Transfer de expertiză

Diaspora este un vector esențial de cunoștințe valoroase pentru modernizarea R. Moldova  prin: crearea de rețele profesionale în domenii precum educația, sănătatea sau administrația publică, atragerea de investiții și proiecte internaționale, sprijinirea reformelor prin consultanță și inițiative de dezvoltare durabilă.

„Uniunea Europeană nu trebuie privită doar ca o destinație geopolitică, ci și ca o ancoră pentru dezvoltarea Moldovei. Procesul de aderare oferă acces la resurse financiare și investiții pentru modernizarea infrastructurii, educației și sănătății, oportunități economice prin integrarea în piața unică europeană și un cadru solid pentru protejarea drepturilor omului și consolidarea democrației.

Pentru a evita ca R. Moldova să devină o victimă a jocurilor geopolitice și să rămână blocată într-o tranziție fără sfârșit, este esențială accelerarea reformelor, combaterea vulnerabilităților interne și implicarea activă a tuturor actorilor – de la guvern și societatea civilă până la diasporă și partenerii internaționali”, concluzionează Dorina Baltag.

Notă: Masa rotundă la Parlamentul European și Cartea Albă fac parte din proiectul „Diaspora4EU”, implementat de Fundația „Noroc Olanda” cu sprijinul financiar al Uniunii Europene şi Black Sea Trust for Regional Cooperation / German Marshall Fund (GMF).