Țara Românească și câștigătorul „surpriză”
Stanislav Cebotari, psiholog-criminolog de profesie, ne-a trimis o scrisoare în care încearcă să explice cum a ajuns Călin Georgescu câștigător în primul tur al alegerilor prezidențiale din România. Vedeți mai jos scrisoarea cititorului ZdG.
Scriu aceste rânduri cu multă stimă și mult respect pentru Poporul Român, după ce am făcut o analiză sumară a celor întâmplate în urma primului tur de scrutin prezidențial din România. Astfel, am constatat că pe parcursul campaniei electorale, „candidatul fantomă”, în discursurile sale, a utilizat mesaje cu o mare încărcătură emoțională negativă, dar camuflate într-un ambalaj pozitiv (scump). Mesajele erau însoțite de tehnici de manipulare și elemente de hipnoză care pot racola ușor oamenii indeciși, disperați, infantili și ușor influențabili.
Și asta nu e tot. „Candidatul surpriză” și-a desfășurat campania într-o manieră de „Apostol”, utilizând citate din Biblie, punând un accent puternic pe religie și divinitate. În mare parte, întreaga sa campanie s-a desfășurat prin intermediul TikTok-ului. Mesajele și postările sale au fost elaborate într-o perioadă scurtă de timp, fiind foarte bine structurate logic, aranjate psihologic, da, anume aranjate, cu o durată și periodicitate exact ca cele din cadrul ședințelor de psihoterapie. Nimeni nu a reușit să constate cum anume societatea din Țara Românească, în clipe numărate, a căzut pradă unui moment de atac psihologic exact ca și în jocul „Alba și Neagra”, „Păcănele”, unde ai iluzia că alegi ceea ce îți dorești, dar până la urmă, pe neobservate, ești „tras pe sfoară” și te alegi cu nimic sau cu răul cel mai mare. În urma acestor tehnici subtile de manipulare, cetățenii patrioți din Țara Românească s-au trezit sau se vor trezi și vor fi prudenți în continuare.
Dacă nu se vor trezi și în turul doi vor proceda la fel ca și în primul tur, vor fi prinși într-o plasă din care nu vor avea ieșire pentru o perioadă lungă de timp. Fiecare alegător ar trebui să înțeleagă că gustând din cașcavalul ascuns în capcanele rețelelor de socializare, foarte ușor pot deveni pradă a acestor influențe (capcane).
Dacă cetățenii din Țara Românească vor pune accent pe gândirea abstractă, dacă se vor gândi la consecințe, dacă vor deschide ochii și se vor uita real la lucruri și nu vor permite să piardă șansa alinierii în continuare la Comunitatea Europeană și a garanțiilor de securitate oferite de NATO, atunci vor avea parte în continuare de pace și siguranță.