Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ Ne dorim…

Cititorul de gardă Ne dorim să trăim mai bine, dar pentru asta să lupte alții, nu noi

Sunt un om care, pur și simplu, nu poate trece cu vederea situațiile neplăcute, dar mai ales cele tragice care se întâmplă în jurul nostru. Sincer să fiu, țara asta mică nici nu pot să o numesc țară, pentru că e un neam sfârtecat în bucăți de niște venetici, care și după ce ne-am dobândit așa-zisa independență tot ei ne decid soarta. Și o croiesc după placul lor, nu fără ajutorul nostru, al celor de aici, din Moldova Independentă. A celor care se vând pentru vreo două sute de lei fără să se gândească la viitorul lor și al urmașilor lor.

Mă gândesc mereu la multe evenimente, fapte, întâmplări care zilnic au loc în societatea noastră. La războiul din coastele noastre, război în care în fiecare zi sunt omorâți oameni: copii, bătrâni, femei. Mor soldați de-o parte și de alta a liniei frontului. Pentru ce? Pentru ce se distrug orașe întregi, uzine, fabrici, stații electrice? Pentru ce se distrug pădurile în care sunt omorâte sute de mii de păsări și animale. Pentru ce?

Câte vieți a curmat acea rachetă acolo unde a căzut? 

Și asta mă doare. Mă pune pe gânduri, mă face să-mi imaginez diferite scenarii deloc favorabile. Iar atunci când pe cerul nostru, cu ceva timp în urmă, a zburat ca fulgerul o rachetă, am înțeles și mai mult că situația e slută de tot. Câte vieți a curmat acea rachetă  acolo unde a căzut? Câte clădiri a mai dărâmat? Pentru ce?

Mă bucur de pace, de cer senin, de pâinea de pe masă, mă bucur de lumina zilei, mă bucur de energia electrică pe care o avem și pe care unii o risipesc nepăsători. Mă bucur și mulțumesc pentru toate, chiar dacă aici, la noi acasă, nu totul este bine. După unele afirmații din surse sigure, suntem o țară cu cele mai mari prețuri, taxe și impozite. Se spune că o plăcintă în R. Moldova e mai scumpă decât aceeași plăcintă cumpărată la Paris. O simplă plăcintă! Despre altele, cum ar fi obiectele de uz casnic, materialele de construcție, automobilele, tehnica agricolă, te ia groaza doar la auzul prețurilor. Dar apartamentele? Sute de mii de euro! Cine le cumpără în condițiile în care R. Moldova este considerată cea mai săracă țară din Europa?! Chiar și așa, încercăm să mergem înainte. Oamenii muncesc peste hotare la negru, fac bani pentru a-și procura aici ceea ce-și doresc. Iar cei ce vând știu că moldoveanul va da cât poate nici nu face doar ca să-și împlinească dorințele. Anume pentru asta i-a trebuit unei părți a populației dobândirea cetățeniei române. Și nicidecum pentru că iubesc România și doresc reunirea!

Cel mai mult mă doare ceea ce se întâmplă pe „drumurile noastre toate”

Zilnic urmăresc știrile puse pe post la TV și Radio. Zi de zi aud și urmăresc tot ce se întâmplă în societate. Cel mai mult mă doare ceea ce se întâmplă pe „drumurile noastre toate”. Zilnic suntem informați despre accidente soldate cu morți și răniți! Când se vor termina odată aceste avalanșe de nenorociri? Numai în ultima perioadă și-au pierdut viața numeroși oameni nevinovați, lăsînd în urma lor lacrimi și durere. Cine îi va întoarce părinții și bunica fetiței care a rămas în viață în urma tragicului accident comis de un minor fără scrupule? Cine îi va întoarce fiica femeii de la Bălți care, aflându-se într-un taxi, în drum  spre casă, au fost spulberați de un Porsche condus de un șofer beat? Va ajunge el după gratii în condițiile în care corupția strangulează neostenit justiția? Pentru ce născocim  legi și modificăm Regulamentul Circulației Rutiere, pedepsind uneori șoferii pentru niște nimicuri? Aș vrea să știu cât de mult s-a redus numărul accidentelor rutiere de când s-a introdus legea care îi obligă pe conducătorii de vehicule să circule cu farurile aprinse din noiembrie până în martie? Sunt convins –  cu niciunul! E pur și simplu un pretext în plus pentru a opri șoferii și a le strica dispoziția. Astfel de modificări paradoxale în legislație sunt mai multe decât le vedem în realitate. 

Unora le convine atmosfera din societate. Le este pe plac spiritul deprimant al oamenilor, dat fiind faptul că astfel de oameni pot fi ușor dirijați și manipulați. De ce se opun reformelor și schimbărilor? Reformele le-ar strica toate planurile. Și atunci cum să nu-ți ieși din „balamale”  când auzi că cineva, în caz de vin rușii, va scoate din beci un butoi cu vin? Iar un altul îi va întâmpina cu flori!? Și spun asta deschis, fără niciun sentiment de jenă. Pentru că știu că nimeni nu le va reproșa. Pentru că așa suntem noi, moldovenii dintre Prut și Nistru, deprinși cu umilința, înjosirea și bătaia de joc. Pentru că ne dorim să trăim mai bine, dar pentru asta să lupte alții, dar nu noi…

Valeriu Urschi, locotenent major de poliție în rezervă