La CPL „Timeos”, 92 de proprietari de terenuri – determinați să achite pentru conectarea la rețeaua de gaze a rudelor președintelui cooperativei

92 din cei 100 de membri ai Cooperativei pomilegumicole (CPL) „Timeos” din raionul Strășeni se consideră prejudiciați în urma procesului de colectare a fondurilor pentru conectarea proprietăților CPL la rețeaua de gaze naturale.
„Solicităm ZdG să mediatizeze cazul CPL „TIMEOS”, pentru că noi nu ne putem descurca nici singuri, nici cu ajutorul organelor de drept. Deci, apelăm la ZdG după ce am depus o plângere către Procuratura Strășeni și către Procuratura Anticorupție, solicitând tragerea la răspundere, conform legislației în vigoare, a președintelui CPL „TIMEOS”, pentru: abuz de serviciu și abuz de încredere, cauzarea unui prejudiciu prin conectarea ilegală la conducta de gaze a loturilor familiei sale și a unor terțe persoane, în detrimentul deciziilor Adunării Generale, evitarea achitării taxei stabilite de 20.000 de lei pentru fiecare conectare/lot, delapidarea mijloacelor bănești în sumă mai mare de 100.000 lei, sumă ce trebuia restituită membrilor CPL, refuzul de a prezenta informații privind aceste aspecte.”
La 18.12.2024, Procuratura Strășeni a refuzat să pornească urmărirea penală pe faptul pretinselor acțiuni ilegale ale președintelui CPL „Timeos”, Nicolae Rotaru, din motiv că fapta nu întrunește elementele infracțiunii, mai spun petiționarii.
„A fost depistat un surplus de 8 loturi conectate la rețeaua de gaze, proprietarii cărora nu au contribuit financiar la lucrările de gazificare”
„Considerăm ca fiind neîntemeiată decizia procurorilor, iar argumentele noastre sunt la vedere, or, potrivit acordului adițional al contractului pentru rețeaua de gaze de pe teritoriul CPL «Timeos», suma totală pentru rețeaua de gaze constituie 1.784.480 mii lei, iar pentru gazificarea a 92 de loturi din cadrul CPL «Timeos» au fost colectate de la membrii-proprietari ai terenurilor 1.840.000 MDL, fapt stabilit prin actul de revizie și control financiar din 18.08.2024. Atenție! Suma în cauză a fost colectată de la 92 de proprietari pentru gazificarea a 92 de loturi”, spun petiționarii, precizând totodată că în urma controalelor financiare, s-a stabilit că pe teritoriul CPL „Timeos” au fost instalate 100 de ieșiri, nu 92, conform listei membrilor CPL care au contribuit la construcția gazoductului și la realizarea lucrărilor de gazificare, fiind depistat un surplus de 8 loturi conectate la rețeaua de gaze, proprietarii cărora nu au contribuit financiar la desfășurarea lucrărilor respective.
Întrebarea e simplă: de unde au fost obținute resursele financiare pentru conectarea țevii de gaze la cele opt loturi proprietarii cărora nu au achitat nimic pentru conectare?
Semnatarii scrisorii spun că procurorul Alexandru Bratuțel evită să dea răspuns la această întrebare, mai mult ca atât, el nu a întreprins nicio acțiune de urmărire penală pentru a elucida cazul.
Aceștia mai spun că executantul lucrărilor de construcție a rețelei a gazificat 100 de loturi, iar post-factum, nu a înaintat pretenții față de achitarea lucrărilor. Deci, rezultă că creanța a fost satisfăcută pe deplin. În consecință, oamenii constată că suma de 1 840 000 de lei este suficientă pentru gazificarea a 100 de loturi, nu a 92 cum a fost preconizat.
Proprietarii de terenuri se mai întreabă din ce cauză s-au încasat 20 de mii de lei de la fiecare lot gazificat? În urma unor calcule matematice elementare, au fost depistate următoarele valori:
1. Suma de 1 840 000 de lei împărțită la 92 (numărul proprietarilor de loturi care, atât de iure, cât și de facto, au participat financiar la realizarea lucrărilor de gazificare) echivalează cu 20 de mii de lei – bani achitați de fiecare din cei 92 de membri fondatori ai CPL „Timeos” participanți la gazificare;
2. Suma de 1 840 000 de lei împărțită la 100 (numărul proprietarilor de loturi care, de facto, s-au conectat la rețeaua de gaze) echivalează cu 18 400 de lei – sumă considerabil mai mică decât cea indicată în primul calcul.
Astfel, în contextul expus anterior, apare următoarea întrebare: din ce cauză organul de urmărire penală (OUP) refuză să dea o calificare juridică acțiunilor președintelui CPL „Timeos”?
Or, acesta a permis gazificarea a 8 loturi suplimentare din contul surplusului adunat de la membrii fondatori, fără a percepe taxe de la proprietarii celor 8 loturi gazificate clandestin.
De fapt, organul de urmărire penală a constatat faptul că Nicolae Rotaru a acceptat gazificarea ilegală a celor 8 loturi, dar nu a calificat această acțiune ca fiind infracțională.
OUP refuză să recunoască valabilitatea art. 14, alineat 1 al Codului Penal
Petiționarii subliniază că OUP refuză să recunoască valabilitatea art. 14, alineat 1 al Codului Penal, care spune că „infracţiunea este o faptă (acţiune sau inacţiune) prejudiciabilă, prevăzută de legea penală, săvârşită cu vinovăţie şi pasibilă de pedeapsă penală”. „Noi înțelegem că din momentul în care președintele CPL «Timeos», Nicolae Rotaru, a dat acord pentru gazificarea celor opt terenuri din contul membrilor care au alocat bani, aceste acțiuni au căpătat caracter infracțional, deoarece pe această cale el a deposedat 92 de membri ai CPL «Timeos» de câte 1600 de lei fiecare. Înmulțind suma respectivă la 92, estimăm că prejudiciul material total echivalează cu 147 200 MDL”, susțin aceștia.
Chiar și așa, organul de urmărire penală concluzionează că acțiunile președintelui CPL „Timeos”, Rotaru Nicolae, nu întrunesc elementele infracțiunii.
De altfel, comisia de cenzori, depistând surplusul achitat de membrii fondatori, cu scopul evitării dispariției/cheltuirii nejustificate/delapidării acestor surse, i-a recomandat președintelui CPL „Timeos” să restituie plătitorilor acești bani. Nimeni nu poate spune de ce sumele în cauză nu au fost returnate până astăzi.
Totodată, de un an de zile deja, pe rolul Judecătoriei Strășeni se află un dosar privind acțiunile lui Nicolae Rotaru, dar și acesta bate pasul pe loc.
La 26 martie, ZdG l-a contactat pe procurorul Alexandru Bratuțel. Când a auzit subiectul cu privire la care îl contactăm, a spus că e ocupat, nu poate vorbi, să revenim mai târziu, după care nu a mai răspuns la apelurile noastre.
Solicitată de ZdG, Aliona Gonța de la Inspectoratul de Poliție Strășeni ne-a spus că a fost la CPL „Timeos” în urma unei sesizări din partea unor proprietari de terenuri, dar că nu poate oferi detalii din materialele procesului penal.
Pe președintele CPL „Timeos”, Nicolae Rotaru, l-am întrebat de unde au fost găsite fonduri pentru gazificarea celor 8 terenuri. „Nu s-au luat nici dintr-o parte fonduri. S-au achitat câte 20 de mii și s-au făcut lucrări pentru 100 de persoane. Când cei care nu au alocat vor achita, banii vor fi restituiți oamenilor”, spune președintele CPL. Despre datoriile rudelor sale din lista celor 8, Nicolae Rotaru spune: „Acolo, când s-au gazificat, erau alte persoane. Între timp, copilul a cumpărat, când o să aibă bani, o să achite, el e student, are 21 de ani. Terenul soției mele a rămas neachitat și o să-l achite. Eu am mai multe terenuri și o să le achit”, spune președintele CPL „Timeos”.