Principală  —  Blog  —  Cititorul de gardă   —   Cititorul de gardă/ Germania vs.…

Cititorul de gardă Germania vs. R. Moldova: cine și cum utilizează energia solară?

Nichifor Șchiopu este originar din satul Popeasca, raionul Ștefan Vodă. De 13 ani, după o viață zbuciumată în R. Moldova, s-a stabilit cu familia în Germania. Deși, în virtutea profesiei sale de militar, a călătorit mult în viață, locuind chiar în Mongolia, dar și în zonele siberiene ale Rusiei, nu-și amintește ca pe atunci să fi căutat, oriunde s-ar fi aflat, soluții de supraviețuire pentru R. Moldova. Acum, în Germania, nu trece nicio zi în care Nichifor Șchiopu de la Popeasca să nu se gândească la baștina sa, la problemele oamenilor de acasă și să nu analizeze de acolo, de departe, ce soluții ar trebui implementate astfel încât în R. Moldova, cât mai curând posibil, lumea să-și trăiască viața „ca afară”, adică așa cum trăiesc germanii, britanicii sau elvețienii.

În Germania, după ce a muncit în mai multe locuri, în ultimii ani, vede lumea de pe acoperișurile caselor, fiind angajat la lucrări de reparare sau de renovare a acestora. Deși cunoștea că Germania este una dintre țările europene în care panouri solare sunt instalate pe clădirile rezidențiale aproape peste tot, realitățile l-au impresionat mai mult decât tot ce reușise să citească în presă despre amploarea utilizării energiei solare.

„Aici am constatat că în R. Moldova și în Germania, sistemele fotovoltaice sunt implementate în moduri total diferite, datorită situației economice, politice și a resurselor disponibile în cele două țări”, povestește Nichifor Șchiopu.

El consideră că așa cum Germania este lider global în utilizarea energiei solare, cu un sector fotovoltaic bine dezvoltat, fiind printre primele țări care au implementat politici de susținere a energiei regenerabile, R. Moldova ar putea implementa experiențele și politicile germane din acest domeniu.


„Aici am aflat că în noua mea țară de reședință există programe de subvenționare și stimulente fiscale pentru instalarea panourilor solare, printre acestea fiind și tarifele garantate pentru energia produsă. Inclusiv din acest motiv, Germania dispune de o infrastructură de energie solară masivă, iar sistemele fotovoltaice sunt folosite atât pentru producția de energie la scară largă, cât și pentru asigurarea cu energie a spațiilor rezidențiale sau comerciale”, povestește Nichifor Șchiopu.

Soare mai puternic, dar subvenții mai mici

Situația din R. Moldova a cunoscut-o în scurtele sale vacanțe la baștină sau din povestirile rudelor și ale prietenilor. 

„Sectorul fotovoltaic al R. Moldova este încă în stare incipientă, iar interesul pentru energia regenerabilă este mult mai limitat decât în Germania. Stagnarea acestui sector este cauzată și de faptul că stimulentele pentru instalarea de sisteme fotovoltaice oferite de guvernarea de la Chișinău, dar și suportul oferit, sunt mai limitate în comparație cu Germania. Astfel, Germania deține un sector fotovoltaic mult mai extins și mai avansat, cu o infrastructură bine pusă la punct, în timp ce R. Moldova se mai află în faza de dezvoltare. Totodată, Germania beneficiază de politici extinse și suport guvernamental pe termen lung, pe când R. Moldova oferă stimulente limitate”, explică Nichifor Șchiopu, încercând să compare prețurile elementelor utilizate la instalarea sistemelor fotovoltaice în Germania și în R. Moldova. 

„Aici, în Germania, un convertor costă 550 de euro, pe când în R. Moldova același utilaj costă 1400 de euro. La fel, panourile care în Germania costă 50 de euro, acasă, în R. Moldova, pot fi cumpărate cu 3000 de lei, adică sunt de trei ori mai scumpe. Înțeleg că în prețuri sunt incluse cheltuielile de transportare și taxele vamale, dar nu cred că acestea pot fi atât de mari încât să tripleze costurile”, mai spune interlocutorul ZdG.

Nichifor Șchiopu aduce constatări ale specialiștilor din Germania care susțin că dacă ritmul de creștere a producerii energiei de alternativă se va menține în următorii doi ani, Germania va atinge o capacitate de producţie a energiei fotovoltaice de circa 215 GW în 2030, mai mult decât dublu faţă de capacitatea actuală.

Cât despre R. Moldova, interlocutorul ZdG susține că potențialul de producere a energiei de alternativă este „foarte mare”, mai ales datorită condițiilor climaterice. „Soare mai puternic, dar subvenții mai mici… Se vede că R. Moldova are nevoie nu doar de mult soare, ci și de factori de decizie care ar face o prioritate din adoptarea și implementarea noilor tehnologii în domeniul energiei regenerabile. Se spune că războiul Rusiei împotriva Ucrainei ne-a dat multe lecții, una dintre acestea fiind necesitatea de exploatare a segmentului de energie alternativă. S-ar putea ca această soluție să fie mult mai durabilă și mai rentabilă decât cea identificată până acum – de a achiziționa din alte țări energie la prețuri mari”, continuă Nichifor Șchiopu. 

Acesta mai spune că planul Germaniei este ca până în 2030, energia solară să acopere cel puțin 80% din întreg necesarul de energie al țării. Pentru a realiza acest lucru, e nevoie să fie rezolvate două probleme: producția de panouri solare și utilizarea acestora.

În R. Moldova, potrivit lui Nichifor Șchiopu, mai e nevoie de multă informare și de promovare a energiei de alternativă, dar și de autorități care i-ar sprijini pe cei care aleg panourile solare ca surse suplimentare de energie. Deocamdată, programul de sprijinire a proprietarilor de sisteme solare, în special contorizarea netă, este puțin eficient.

Pentru conformitate, A.G.