Un teren atribuit acum 20 de ani pentru construcția bisericii a provocat tensiuni în satul Pașcani: „Locuitorii satului Paşcani au un teren foarte frumos pentru construcția bisericii, dar nu pot să-l folosească”
Cititorul ZdG, Alexandru Lazăr, susține că, deși locuiește la Chișinău, urmărește cu interes dezvoltarea localității sale natale. Iar recent, preotul din satul Pașcani, comuna Manta, raionul Cahul, i-ar fi cerut ajutorul pentru a soluționa un conflict apărut cu autoritățile locale.
Potrivit cititorului ZdG, satul Pașcani a obținut, printr-o hotărâre a Consiliului local din 2001, un teren destinat construcției bisericii, dar primăria s-ar opune realizării acestui proiect. Primărița însă declară că nu se opune, dar e nevoie de perfectat actele.
„Nu am crezut nicio secundă că primărița este contra construcției bisericii până la data de 10 mai, când a avut loc sfințirea locului”
Alexandru Lazăr a trimis în adresa redacției Ziarului de Gardă o scrisoare în care a relatat problema din localitatea sa natală.
„Eu sunt fost primar al comunei Manta (1990-1993) şi deputat în Parlament, consilier de stat. La moment, pensionar. Am o familie integră şi frumoasă, locuiesc la Chișinău. Am rămas ataşat valorilor naţionale pentru care am depus maximum efort încă de la începutul anilor ‘90. Nu m-am vândut pentru funcții şi favoruri, chiar dacă mi s-a propus. Duc un mod activ de viață. Particip la toate evenimentele legate de viitorul european al Republicii Moldova. La locul de trai am organizat o gospodărie, un pavaj, o trecere de pietoni. O vorbă înțeleaptă spune că înainte de a cere ceva de la stat, de la autorități, spune ce ai făcut şi tu pentru stat”, ne scrie acesta.
În timpul vizitelor sale în localitate, cititorul a observat că s-au realizat multe lucruri frumoase, precum iluminarea străzilor, repararea clădirilor, remarcând totuși că astfel de proiecte sunt comune în toate primăriile din țară.
„În cei 8 ani de activitate ai primăriței, eu am venit cu regularitate în sat să-mi văd mama, care are o vârstă înaintată şi este bolnavă. Desigur că ştiu, la general, despre ce se face în primărie, dar, până ce nimeni nu mi s-a adresat că ar exista vreo ilegalitate, nu m-am implicat. Nici nu am cunoscut-o personal pe primăriță, Hîncu Violeta. Totodată, am observat că se fac lucruri frumoase în primărie şi, sincer, m-am bucurat. S-au iluminat străzile, s-a făcut pavajul, s-au reparat clădiri etc… Desigur că aportul primăriței la aceste lucrări este unul de necontestat.
Acum, dacă facem o analiză, constatăm că, practic, aceleaşi lucruri, mai bine sau mai rău, se fac cam în toate primăriile din țară. De la Crihana până la Giurgiuleşti, nu este primărie în care să nu fie implementate proiecte”, susține bărbatul.
„Bisericile dintotdeauna au fost construite pe locuri înalte, vizibile, în centrul comunităților”
După cum spune Alexandru Lazăr, acum o jumătate de an, preotul Constantin din satul Pașcani i-a cerut ajutorul pentru a soluționa o problemă cu primăria – autoritățile locale s-ar opune construcției unei biserici, deși ar exista o hotărâre a Consiliului local care a atribuit teren pentru realizarea proiectului.
„Circa jumătate de an în urmă, părintele Constantin din Paşcani m-a rugat să-l ajut, că are o problemă cu primăria din Manta, mai exact, cu primărița, care se împotriveşte construcției bisericii în sat. Din actele pe care mi le-a prezentat părintele, am dedus că poate şi trebuie soluționată pozitiv problema. Nu am crezut nicio secundă că primărița este contra construcției bisericii până la data de 10 mai, când a avut loc sfințirea locului.
În 2001, Consiliul local Manta a atribuit 23 de ari pentru construcția bisericii Mitropoliei Basarabiei pe teritoriul fostei şcoli din centrul satului Paşcani. În anul 2022, peste 20 de ani, primărița, din motive absolut neîntemeiate, prin Consiliul local, unde deține majoritate, emite 2 decizii care să lipsească enoriaşii de dreptul de a construi biserica pe acest loc. Numai că cele 2 decizii sunt scrise atât de agramat, că este imposibil să deduci care este sensul lor. Când au văzut cei de la primărie că eu insist şi n-o las să-şi facă mendrele, au zis că au luat acele decizii la indicația domnului Şevcenco de la Cancelaria de Stat din Cahul. La petiția mea către Prim-Ministru, domnul Șevcenco a dat un răspuns evaziv, iar în discuția prin telefon mi-a zis că nu a emis nicio notificare prin care să fie anulată o decizie votată cu 20 de ani în urmă. E ştiut că doar instanța de judecată poate face acest lucru după 20 de ani”, punctează bărbatul.
Acesta menționează că, deși sunt suficiente resurse financiare, din cauza lipsei actelor permisive, construcția bisericii este imposibilă. Alexandru Lazăr este de părere că autoritățile locale ar intenționa să vândă terenul.
„În concluzie, locuitorii satului Paşcani au un teren foarte frumos pentru construcția bisericii în centrul satului, dar nu pot să-l folosească. Episcopul de Cahul, Veniamin, a declarat în fața oamenilor că pentru acest an sunt destule surse financiare pentru ridicarea bisericii, dar, deoarece primărița nu eliberează acte permisibile, nu putem începe construcția.
Stimați consăteni, susținători ai primăriței, cum explicați D-stră această situaţie? Unde s-a mai văzut aşa ceva: să ai teren, să ai bani, oamenii să dorească, iar primărița să nu permită? Aşa ceva este strigător la cer într-o localitate unde peste 90 la sută dintre locuitori sunt creştini ortodocşi! (…)
Bisericile dintotdeauna au fost construite pe locuri înalte, vizibile, în centrul comunităților. Oamenii din sat merită și au dreptul legitim să folosească terenul din centrul satului pentru biserică”, ne scrie bărbatul.
„Problema dată e din 2001 și nu doar în Manta, e problema clădirilor fără stăpân”
Violeta Hîncu, primărița comunei Manta, contactată de ZdG, a declarat că susține construcția bisericilor, însă nu are competența de a atribui terenuri pentru acestea, sarcina dată revenindu-i Consiliului local. Primărița zice că au încercat să clarifice situația, însă ar fi nevoie de timp pentru perfectarea actelor.
„Am expediat un demers către Agenția Servicii Publice în care dumnealor să verifice în baza de date ce este cu clădirea dată (între timp, a rămas doar temelia clădirii, n.r.), cui aparține. Am primit răspuns din partea lor că acest teren aparține primăriei Manta”, ne spune Violeta Hîncu. Clădirea însă reprezintă o fostă școală care aparține Ministerului Educației și, din acest motiv, este nevoie de o hotărâre de guvern care să permită schimbarea destinației terenului pentru a putea fi posibilă construcția bisericii.
„Noi am mers la domnul Perciun cu un demers în care am solicitat să fie permis să-i schimbăm destinația, din destinație educațională – în domeniu privat, ca să putem perfecta până la urmă documentele. Când apare hotărârea de guvern precum că se permite să fie schimbată destinația, nu e o problemă. Decide Consiliul local ce va fi cu acest teren. Dumnealor mă învinuiesc pe mine că sunt de 8 ani primar și nu am făcut regulă în acte. Dar problema dată e din 2001 și nu doar în Manta, e problema clădirilor fără stăpân. E vorba de timp. Cum pot eu să mă opun la construcția unui lăcaș sfânt pe teritoriul comunei?” – declară primărița.