Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Deputat în…

Cititorul de Gardă Deputat în primul Parlament al R. Moldova, autor al primului proiect UTA Gagauz-Yeri: „Îmi este rușine de Găgăuzia noastră, care s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor”

Konstantin Taușanji, deputat în primul Parlament al R. Moldova, autor al primului proiect UTA Gagauz-Yeri, doctor în științe economice, profesor și semnatar al Declarației de Independență a R. Moldova, a venit cu o adresare către autoritățile găgăuze. Analizând politica și conducerea actuală a UTA Găgăuzia, fostul deputat consideră că este necesară o mobilizare a tuturor celor care vor să-și păstreze autonomia. Semnatarul subliniază necesitatea unirii pentru a proteja Găgăuzia de persoanele nepotrivite aflate la conducere, menționând că „nu pot încredința soarta poporului găgăuz unora dornici de putere cu orice preț.”

Țările mici trebuie să facă o politică înțeleaptă pentru apărarea cetățenilor săi”

Konstantin Taușanji critică conducerea Găgăuziei, afirmând că aceasta este „tânără și necoaptă încă”. Ex-deputatul este de părere că, prin acțiunile sale, Evghenia Guțul riscă să atragă UTA Găgăuzia într-un conflict militar.

Am tăcut mult timp urmărind jocurile politice ale conducerii noastre găgăuze, tânără și încă necoaptă. Îmi este rușine de Găgăuzia noastră, care s-a pomenit ostatică în mâinile oligarhului fugar Ilan Șor, poreclit «sacul cu bani». Găgăuzia s-a vândut ca o marfă la licitație pentru o sumă acceptabilă. «Sacul cu bani» cunoștea bine regulile jocului – ceea ce nu poate fi cumpărat cu bani mici poate fi cumpărat cu bani mari. Ilan Șor continuă să-și consolideze puterea în autonomia găgăuză. Totuși, Evghenia Guțul, proclamată din greșeală bașcană, face un joc periculos. Fără să-și dea seama, dânsa atrage Autonomia Găgăuză într-un conflict militar – s-a întâlnit cu președintele Federației Ruse, Vladimir Putin și a postat o fotografie pe internet cum își dau mâna. Ce a vrut ea să-i spună lui Putin prin acest gest? Că Găgăuzia sprijină războiul din Ucraina și că ucrainenii trebuie să fie uciși?”, se întreabă semnatarul. 

Konstantin Taușanji își amintește de evenimentele tensionate din 1990, când la fel „au existat provocatori care au încercat să instige la conflict cu moldovenii”. Însă totul s-a încheiat pașnic. Fostul deputat se mândrește că a reușit să evite victimele și accentuează ideea că nimeni nu are dreptul să ia viața cuiva.

Vreau să declar public că aceasta este poziția provocatorului Șor. Anume el, ca să obțină putere, împinge această fată să facă pași negândiți. Scriu aceste rânduri cu o mare înfrigurare. Prin fața ochilor mi se perindă evenimentele tensionate din luna octombrie a anului 1990. Și atunci au fost provocatori care ne-au împins la război cu moldovenii, dar noi ne-am dovedit a fi mai puternici. Totul s-a încheiat cu o strângere de mână la Cimișlia între președintele Mircea Snegur și președintele Comitetului Executiv Regional Comrat, Konstantin Taușanji. Cu aceasta eu mă mândresc azi – că conflictul s-a încheiat pașnic, fără victime, am salvat mulți tineri din ambele părți. Nimeni nu are dreptul să ia viața cuiva, dată de Dumnezeu. Adevărul spune că țările mari fac o politică mare, iar țările mici trebuie să facă o politică înțeleaptă pentru apărarea cetățenilor săi”, menționează fostul deputat.

„Istoria o fac personalitățile care stau în vârful piramidei”

Konstantin Taușanji susține că găgăuzii sunt un popor turcesc, cu vorbitori de limbă turcă, nu rusă, iar Turcia este țara care oferă poporului găgăuz cel mai mare ajutor. „Noul nostru guvern se confruntă cu o dilemă interesantă: atunci când avem nevoie de ajutor material, mergem în Turcia la Erdogan, iar când încep certurile politice, mergem în Rusia, la Putin”, concluzionează acesta. Semnatarul consideră că societatea are nevoie de toleranță și răbdare reciprocă, iar dialogul este esențial în menținerea păcii și evitarea greșelilor din trecut. „Astăzi, noi trebuie să anunțăm întregii lumi că micul popor găgăuz optează doar pentru pace și îi condamnă pe acei care au declanșat un război pe scară largă împotriva Ucrainei. Din anumite motive, s-a obișnuit să se creadă că puterea aparține poporului. Este o iluzie. Poporul nu hotărăște nimic. Istoria o fac personalitățile care stau în vârful piramidei – o anumită persoană poate începe un război și tot ea îl poate opri”, susține fostul deputat.

Totodată, Konstantin Taușanji punctează că la conducerea UTA Găgăuzia se află persoane nepotrivite. „Va apărea oare o persoană care va opri războiul, care va opri suferința umană la nivel global? La nivel local – va apărea în Adunarea Populară o personalitate care să-i închidă ușa în nas lui Ilan Șor?” – se întreabă acesta. 
În opinia sa, sunt mai multe probleme vechi care necesită a fi rezolvate, una dintre ele fiind faptul că în 1995 autoritățile locale au renunțat la limba maternă găgăuză în educație. Taușanji susține că limba găgăuză și limba de stat sunt predate în școli drept discipline străine, ceea ce poate duce la dispariția limbii și identității etnice găgăuze. „Aceasta nu este altceva decât o sentință: odată cu dispariția limbii găgăuze, va dispărea și Autonomia Găgăuză și, ce-i mai important, se va pierde etnia noastră. Este înfricoșător să ne imaginăm că în 30-40 de ani, singurul popor ortodox vorbitor de limbă turcă ar putea să dispară”, susține Konstantin Taușanji. O altă problemă punctată de acesta este economia. „Unde este ascunsă cauza tuturor necazurilor noastre? Cum să vindeci o economie bolnavă? Timp de 20 de ani am transmis Guvernului Republicii Moldova și Comitetului Executiv al regiunii găgăuze peste zece proiecte diferite cu suport practic. Reacția – zero”, conchide fostul deputat.