Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ Cititor ZdG:…

Cititorul de Gardă Cititor ZdG: „E un drum anevoios de parcurs ca să vezi viitorul acestei țări”

Vasile Morozan este un cititor fidel al ZdG. Bărbatul este originar din satul Miclești, raionul Criuleni și deseori trimite scrisori în adresa redacției, evidențiind diverse probleme. De această dată, cititorul ne-a trimis o scrisoare în care-și spune opinia despre cum va fi R. Moldova peste 20 de ani.

Vasile Morozan își dorește să cunoască cum va evolua R. Moldova. Consideră că drumul spre un viitor luminos este dificil, invocând probleme legate de corupție, hoție și guvernare ineficientă. Cititorul se întreabă cum pot trăi unii în lux, având tot ce-și doresc, în timp ce alții muncesc pământul pentru a agonisi măcar un pic.

Tare-mi doresc ca bunul Dumnezeu să-mi dea zile să ajung să trăiesc și să văd cum va fi această scumpă țară. E un drum anevoios de parcurs ca să vezi viitorul acestei țări. La această întrebare, unde și cum aș vedea R. Moldova peste 20 de ani, poate răspunde mai bine generația tânără, care visează la un viitor luminos, cu multe și de toate.  

Personal, nu pot spune că viitorul acestei țări va fi asemănător trecutului, unde a fost și mai greu, după părerea mea. Atunci însă, fiecare a avut puțin, dar a fost al lui. Astăzi nu este așa. Cel care are vrea să mai aibă, iar cel ce nu are e lăsat să se descurce cum poate. Nu cred că va fi mai bine în viitor. La noi există lupta împotriva corupției, hoții de diferite soiuri, dar și o guvernare ca la nimeni. Cum să fii îmbelșugat, cu burta plină, să trăiești în palate și case de lux, cu toate bunătățile pe masă, când tot omul de rând se roagă pământului pe care-l are și-l muncește ca să aibă câtuși de puțin?” – se întreabă cititorul.

Vasile Morozan amintește generației tinere că nu doar viitorul este important, ci și trecutul, sperând totodată că R. Moldova va reuși să obțină succes în obiectivele propuse.

Eu trăiesc mai mult cu trecutul. Vreau să amintesc generației de astăzi că nu e numai ce vedem în viitor. Începutul e acolo unde am fost noi, am trăit, am supraviețuit prin diferite vremuri, dar am făcut drum la care să visezi tu, copilul de viitor al acestei țări. Trebuie să mulțumești că e pace acum, însă nu se știe ce va fi mâine. Noi, cei care ne stăpânim în baston, vrem să nu știi ceea ce-am avut noi de văzut și de trăit.

Consider că e dificil să spunem că Moldova va avea un viitor plin de speranțe. E prea devreme. Generația tânără, cea care este și care va veni, trebuie să ia aminte că rezultatul depinde de ea. Tinerii sunt cei care vor trebui să aibă mai multă cunoștință și să depună muncă asiduă, vor trebui să înfrunte toate greutățile și să demonstreze că și noi, moldovenii, în condiții deloc ușoare, avem posibilitatea să trăim mai decent.
Despre viitorul R. Moldova cred că vor scrie poeții, scriitorii. Vor scrie despre țara noastră de acum, care e cea mai săracă din Europa, că peste atâția ani totuși a reușit cu greu să iasă din noroi și să ajungă în rând cu lumea”, concluzionează cititorul ZdG, Vasile Morozan.