Principală  —  Blog   —   Cititorul de Gardă/ 30 de…

Cititorul de Gardă 30 de sfaturi pentru guvernare de la un cititor al ZdG din satul Bîrnova, raionul Ocnița

Constantin Buga, un cititor al Ziarului de Gardă din satul Bîrnova, raionul Ocnița a trimis în adresa redacției o scrisoare în care enumeră câteva sfaturi de care crede că ar trebui să țină cont guvernarea la organizarea referendumului din toamna anului 2024, dar și în activitatea sa de zi cu zi. 

Vedeți mai jos sfaturile enumerate de cititorul ZdG:

  1. Să fie modificată Constituţia R. Moldova ca să alegem 61 de deputați în Parlament.
  2. Imunitatea parlamentarilor şi a demnitarilor de stat să fie anulată prin lege.
  3. De micșorat prin lege numărul partidelor. Pentru țara noastră ar fi de ajuns 2-3 partide și finanțarea acestor partide sa fie din cotizațiile membrilor de partid. 
  4. Comisia electorală centrală să verifice integritatea fiecărui membru de partid, iar în cazul în care vor fi identificate persoane cu dosare penale sau care nu întrunesc normele de integritate, acestea nu ar trebui să nimerească în lista de alegeri în scrutinele parlamentare ori prezidențiale, dar și în oricare partid politic.
  5. Persoanele care au comis infracțiuni şi au avut dosare penale să nu fie admise în funcţii administrative de stat.
  6. Prin lege de interzis deputaţilor şi demnitarilor de stat să vorbească într-o altă limbă  decât în limba de stat de la tribuna Parlamentului sau de la instituțiile administrative de stat.
  7. Cei care nu posedă limba de stat să nu fie numiți în funcţii administrative de stat.
  8. În școli să se interzică predarea limbii ruse (limba agresorului), așa cum au procedat Ucraina și țările Baltice.
  9. În școli să fie introduse lecţii de educație patriotică, să se aducă la conștiința generației tinere că cei care s-au născut și trăiesc în țara noastră și vorbesc o limbă străină, nu posedă limba de stat, niciodată nu ne vor dori nouă binele, visul lor veșnic e să ne captureze, să ne sacrifice. Ei ne consideră pe noi de categoria a doua.
  10. Prin lege să fie evaluați de cunoașterea limbii de stat toți cei care au căpătat cetățenia R. Moldova. Să susțină examen, în caz contrar, să fie trimiși în țara lor de origine, așa cum au procedat țările baltice.
  11. Să se reglementeze legea cu privire la emigranți și de redus până la minimum acordarea cetățeniei R. Moldova, din motiv că persoanele care au căpătat cetățenia, la alegerile parlamentare sau prezidențiale, cu siguranță, nu vor vota în favoarea națiunii noastre. Vor mări procentul în folosul partidelor antinaționale.
  12. Dacă vor căpăta cetățenia R. Moldova multe persoane, acestea vor cere anumite drepturi cu diferite înlesniri, iar țara lor de origine își va apăra conaționalii și vor provoca instabilitate în țara noastră.
  13. Să se interzică transmiterea emisiunilor televizate și la radio în limba rusă, care nu sunt altceva decât niște surse propagandistice și de dezinformare în raport cu populația autohtonă.
  14. Din 60 de canale transmise pe teritoriul R. Moldova, doar 10% sunt în limba română, celelalte – în limba rusă.
  15. De limitat clipurile de publicitate care nu aduc folos nimănui. În 24 de ore se transmit aproximativ 2 ore de publicitate.
  16. Judecătorii care nu au adoptat hotărâri corecte conform legislației R. Moldova, statul fiind pedepsit la CtEDO, să achite sume fabuloase din buget, să fie restituite din bugetul personal.
  17. Procesele verbale în justiție ar trebui să se rezolve mai operativ, într-un termen mai redus, unele durează ani în șir.
  18. Să se adopte legi mai dure care ar proteja pământul acesta de neprețuit, care după fertilitatea solului ocupă primul loc în Europa. 
  19. De lichidat toate gunoiștile neautorizate și de mărit suprafața pădurilor.
  20. De interzis categoric producerea obiectelor de uz casnic din plastic, la fel și producerea pungilor din polietilenă.
  21. De înzestrat toate vehiculele ce au motoare cu ardere internă cu filtre la sistemele de evacuare a gazelor pentru a limita poluarea atmosferei.
  22. De modificat legea cu privire la gospodăria țărănească, ca din rândurile cotașilor să fie aleasă o comisie de audit care să controleze activitatea gospodăriei. La fiecare sfârșit de an, liderii și comisia să raporteze la adunarea generală a cotașilor despre activitatea gospodăriei. 
  23. De controlat activitatea birjei muncii și asistenței sociale care alocă sume de bani celor care nu vor să lucreze.
  24. Salariile și pensiile medii pe țară nu se calculează corect. Demnitarii de stat primesc salarii și pensii foarte mari, iar oamenii de rând – foarte mici. Când se adună, sunt sume foarte mari în medie.
  25. Ar trebui de interzis vânzarea loturilor de pământ persoanelor străine venite de peste hotarele țării.
  26. Dialogul cu demnitarii Federației Ruse ar trebui să înceapă cu retragerea armatei ruse de pe teritoriul R. Moldova.
  27. Guvernul RM să colaboreze cu cel al Ucrainei, fiindcă pe teritoriul țării vecine pătrund persoane criminale care aduc în Transnistria arme moderne și mărfuri de contrabandă.
  28. Să rugăm guvernul României să ne acorde cetățenia română mai ieftin, mai simplu și în termen mai scurt.
  29. Să se interzică vânzarea petardelor și focurilor de artificii.
  30. Să se interzică funcționarea partidelor care duc o politică agresivă împotriva R. Moldova și dezinformează populația.