VinOpera 2024 – 3 zile de concerte excepţionale pentru iubitorii de operă şi muzică clasică din Republica Moldova
Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera 2024 a luat sfârşit, iar Fundaţia Constantin Mimi face bilanţul celei de-a VII-a ediţii a evenimentului unic în Republica Moldova, care, pentru al doilea an consecutiv, a fost organizat timp de trei zile.
Două dintre concerte s-au desfăşurat cu intrare liberă pentru toţi doritorii. Fundaţia Constantin Mimi a reuşit şi în acest an să organizeze concerte excepţionale cu artişti remarcabili şi să promoveze astfel muzica clasică şi cultura, pentru cetăţenii noştri dornici de frumos.
Spectacolul de gală a avut loc în data de 6 septembrie, la Castel Mimi, eveniment la care au participat aproape 1000 de melomani, printre care ambasadori, oameni de artă, jurnalişti, reprezentanţi ai mediului de afaceri şi ai instituţiilor culturale, printre ei şi preşedintele Parlamentului, Igor Grosu, aflat pentru a doua oară la VinOpera.
Evenimentul a reunit pe scena de la Castel Mimi nume importante ale operei naţionale şi internaţionale, iar surpriza acestei ediţii a fost irepetabila soprană Elena Moşuc, câştigătoarea celebrului concurs Oscar della Lirica în anul 2019, devenind una dintre cele mai valoroase voci ale lumii.
Au urmat alte două spectacole, susţinute de către Select Cvartet Plus şi soliştii Tatiana Costiuc şi Igor Ţurcanu, pentru 200 de persoane din satele Teliţa şi Bulboaca. Au fost concerte unice, cu un program artistic special, prin care au fost promovate muzica clasică şi valorile culturale europene în zona rurală, unde publicul a avut acces gratuit.
VinOpera a atras interesul spectatorilor prezenţi, dar şi a telespectatorilor şi internauţilor. Evenimentele din 6, 14 şi 15 septembrie au fost urmărite live de aproape 150 de mii de urmăritori pe platformele online, iar alţi peste 60 de mii de oameni au privit concertele din faţa televizoarelor pe Rlive TV.
CRISTINA FROLOV, preşedinta Fundaţiei Constantin Mimi:
„Ne-am bucurat de susținere din partea partenerilor, a localnicilor, primarilor și a amatorilor de muzică clasică. „VinOpera este cel mai bun concert de muzică clasică din Moldova”, așa ne-au spus cei care au participat. Credem că este cel mai bun pentru că, contribuie la schimbarea societății și promovează valori cu adevărat importante”.
Fundaţia Constantin Mimi este un promotor activ al sustenabilităţii, iar evenimentele pe care le organizează sunt prietenoase cu natura. Pe lângă trenul vinului, devenit deja tradiţional, cu ajutotul căruia câteva sute de maşini rămân parcate în Chişinău, reducând astfel amprenta de carbon în atmosferă, două din cele trei concerte au fost organizate utilizând exclusiv energia soarelui, produsă prin intermediul parcului fotovoltaic de la castel.
Organizatorii au renunţat la plastic şi la toate cele trei evenimente oaspeţii au fost serviți cu vin din pahare de sticlă, reciclabile. La concertul de gală, fiecare spectator a primit brăţări ecologice, iar la final le-a returnat, ca la primăvară acestea să fie folosite la legarea lăstarilor de viţă de vie din plantaţiile vinăriei.
Festivalul Internaţional de Muzică Clasică VinOpera în format extins, cu două concerte gratuite, a fost organizat cu sprijinul financiar al Departamentului pentru Relaţia cu Republica Moldova din cadrul Guvernului României şi datorită parteneriatului cu Ministerul Culturii şi Institutul Cultural Român „Mihai Eminescu” de la Chişinău.
* Acesta este un articol publicitar