Victor Romanescu: Toate tranzacțiile imobiliare care depășesc 300 000 lei se vor putea efectua doar prin transfer bancar, și nu în numerar cum era până acum
Asta reiese din prevederile Legii privind efectuarea decontărilor în numerar, al cărui proiect a fost recent prezentat spațiului public spre consultare de către autorul proiectului, Ministerul Finanțelor.
Dacă acum, pentru o tranzacție între persoane fizice, cumpărătorul avea nevoie doar de transmiterea fizică a banilor vânzătorului, acum el va trebui să-i depună într-un cont bancar și numai după aceasta să-i transfere vânzătorului, pentru finalizarea tranzacției.
Fiecare parte trebuie să aibă cont bancar; cumpărătorul transferă, vânzătorul primește.
Inițial, schimbarea va stârni neplăceri, adăugând o etapă – transferul – în procesul tranzacției. Înainte, cumpărătorii dădeau banii direct vânzătorului, acum trebuie să-i depună mai întâi într-un cont bancar și apoi să facă transferul pentru finalizare.
Toate aceste măsuri reprezintă alinierea cadrului legislativ național la practica europeană de combatere a spălării banilor și suprimarea activităților economice din zona gri a statului. Dacă legea va fi aprobată în lectură finală, atunci partea pozitivă este că pe termen lung tranzacția imobiliară va deveni mai simplă și mai sigură. Cumpărătorii nu vor avea nevoie să aducă banii în numerar cu ei la tranzacție, va trebui doar să-i transfere de pe un cont pe altul. Vânzătorii, la rândul lor, nu vor trebui să verifice bancnotele, pentru că banii deja sunt verificați.
Mai mult ca atât, avem deja o reziliență solidă formată la cumpărători pentru prezentarea actelor de proveniență a banilor. Cine a avut tranzacții în ultimii ani, cunoaște că notarii solicită proveniența banilor când se dorește achiziționarea unui imobil. Amenzile aplicate notarilor pentru omiterea solicitării actelor de proveniență sunt exorbitante, de aceea nici un notar nu dorește să accepte cumpărători fără proveniența banilor.
Mulți cumpărători au bani câștigați de peste hotare și aduși acasă într-un cuantum care nu depășea plafonul de 10 000 de euro, de aceea nici nu i-au declarat la vamă. Cu acești clienți a fost mai greu la început, dar acum ei cunosc că atunci când se întorc acasă, trebuie să aducă cu ei actele care dovedesc faptul că lucrează peste hotare și obțin venituri acolo.
Doar pe parcursul trim. II 2023, în Republica Moldova, conform datelor oferite de ASP, au avut loc 50 454 înregistrări curente a dreptului de proprietate asupra tuturor tipurilor de bunuri imobile. Deși nu putem afla câte tranzacții au avut loc între persoane fizice și care ar avea o valoare mai mare de 300 000 lei, admitem că cifra lor ar putea varia între 70-80% din totalul tranzacțiilor.
* Acesta este un articol publicitar (P). Textul a fost formulat de compania care a plasat anunțul.