Mame din Ucraina luptă cu propaganda rusă: au creat și gestionează o bază deschisă de date, cu materiale verificate despre război
Dattalion, sau „Batalionul de date al Ucrainei”, a fost creat la puțin timp după ce a început războiul în Ucraina. Acesta este, de fapt, un grup de 50 de femei, mame și soții, care luptă cu războiul pornit de Rusia prin colectarea și distribuirea de materiale video și foto verificate, din primele linii ale atacurilor. Scopul este ca dovezile distrugerilor să ajungă la surse media din întreaga lume, dar și să poată servi ulterior ca probe la Curtea de la Haga, spun voluntarele.
„Când a început acest dezastru, pe 24 februarie, cei mai activi oameni au decis să facă cât de puțin pot pentru a ajuta și pentru a arăta lumii ce se întâmplă aici. Iar dacă cerem ajutor, trebuie să explicăm și să convingem oamenii de ce se întâmplă aici. Ne-am mobilizat repede pentru acest proiect, deși a început spontan. Adunăm zilnic dovezi video și, cu fiecare zi, lucrăm ca să îmbunătățim acest proiect”, spun voluntare de la Dattalion.
Grupul este format din oameni care și-au dorit să se implice așa cum pot și care înainte de război lucrau în IT, copywriting, business, design. Unii au reușit să își păstreze posturile de muncă la distanță și își împart timpul între cel de la muncă și activitatea de voluntariat.
„Majoritatea suntem femei aici, suntem mame. Bărbații au rămas să lupte în Ucraina. Noi, între timp, ne conectăm cu mulți jurnaliști și îi ajutăm să vadă ce se întâmplă în Ucraina.
La doar două săptămâni după ce am creat site-ul, am început să vedem cât de activ merg descărcările și cum cresc.
Ne finanțăm singuri, avem și voluntari care ne transmit mesaje de la fața locului, muncim cu oameni dedicați și credem că am reușit repede să ne autoorganizăm”, adaugă voluntarele.
Deși recunosc că unii dintre membrii echipei, care se ocupă nemijlocit de munca cu materiale video au ajuns la burnout (ardere profesională, n.r.), după ce au văzut sute de imagini care pot afecta emoțional, Dattalion afirmă că își continuă munca, pentru că văd cât este de necesară.
„Dacă ne-ați fi întrebat cu puțin înainte despre gestionarea practic a unei agenții media, nu am fi știut ce să spunem, pentru că e atât de multă muncă, dar sperăm că asta ne va aduce vizibilitate și atenție internațională. Noi cunoaștem că există surse media care nu pot ajunge și nu pot acoperi suficient subiecte de aici, nu au fotografii și video de ajuns, așa că vrem să ajutăm.
Totodată, unele canale filtrează imaginile care pot afecta imaginile, respectiv, când am avut solicitări de la surse media, i-am întrebat: conținut cât de grav sunteți gata să vedeți?
De asemenea, sperăm că toate materialele pe care le adunăm să poată fi folosite ca documente pentru Curtea de la Haga.
Baza noastră de date poate ajuta și la schimbarea de opinii, în țări unde nu se înțelege profunzimea situației. Noi am observat că avem descărcări și din Rusia și vrem să vadă ce se face în Ucraina.
Uneori, cred că mintea noastră ar putea exploda de la ceea ce vedem. Plângem și ne rugăm. Știm că e necesar să colectăm această informație. Facem tot ce putem, în aceste circumstanțe”, menționează voluntarele.
Pe lângă site-ul web, echipa s-a ocupat și de platforme de socializare și au asamblat o bază de date deschisă, verificată, de înregistrări foto și video din puncte care ar putea fi prea periculoase pentru jurnalişti. Baza de date este actualizată zilnic, iar echipa alege să rămână anonimă pentru publicul larg, din motive de securitate.