Principală  —  Ştiri  —  Social   —   REACȚIA șefului cu imobil de…

REACȚIA șefului cu imobil de lux pe numele socrilor: „Nu sunt ȘANTAJABIL și nu am încălcat nimic”

Vasile Botnari, noul șef al Consiliului de administrație a MoldovaGaz, despre care ZdG a scris că și-a înscris casa de lux, în care locuiește cu familia, pe numele socrilor pensionari și că nu a indicat-o în nicio declarație de avere, susține că „a răspuns, nu o dată, inclusiv presei” că „este o locuință de familie”, în care a investit bani, atât el și soția, cât și socrii. Declarațiile au fost făcute de Botnari într-un interviu publicat astăzi de către portalul deschide.md. Botnari nu a precizat însă când și pentru ce instituții de presă a vorbit despre casa sa. Cert este faptul că noul șef de la MoldovaGaz refuzat să discute cu ZdG, deși  am insistat pe parcursul a câteva zile, prin apeluri la telefonul mobil, în anticameră și la serviciul de presă, să răspundă la câteva întrebări referitor la imobilul, estimat la o valoare de piață de circa 6 000 000 de lei. Din anticameră ni s-a spus continuu că şeful e în şedinţe, că e foarte ocupat, că nu poate vorbi, că nu va mai vorbi.

Reporter deschide.md: Dacă tot ați vorbit de casă, presa a scris că aţi fi trişat când aţi depus declarațiile de proprietate: nu ați fi declarat casa în care locuiți cu familia. Plus veniturile le-aţi fi obţinut de la nişte întreprinderi?

Vasile Botnari: „Aceste acuzații se înscriu în șirul de presiuni care se fac asupra mea din momentul în care s-a anunțat candidatura la conducerea Moldovagaz. Vă asigur că, din acest punct de vedere, nu sunt șantajabil și nu am încălcat nimic, iar declarațiile de venit și proprietate mi-au fost verificate de către CNI și sunt în conformitate cu legea. În ceea ce priveşte casa, am răspuns nu o dată, inclusiv presei: este o locuință de familie, ridicată dintr-o casă veche, procurată de către părinții soției. Am investit în renovare cu toții: atât eu cu soția, cât și socrii. Nu am considerat și nu consider că este corect să cer să-mi fie transmisă în proprietate doar pentru că unii pot interpreta asta speculativ. Firmele despre care vorbiți nu au avut, practic, activitate economică și de mai mulți ani figurează doar în acte. Am arătat asta şi în declarațiile pe care le-am prezentat”, a răspuns Botnari.

Deși, afirmă că a răspuns presei la întrebările referitor la imobilul de lux din sectorul Telecentru, ZdG nu a primit niciun răspuns direct sau prin intermediul serviciului de presă referitor la întrebările remise acestuia.

„Locuiţi într-o casă din str. Meniuc, înregistrată pe numele socrilor, pe care nu aţi indicat-o nicicând în declaraţiile cu privire la venituri şi proprietate. De ce? Recent, în septembrie 2016, socrii dvs au cumpărat alte două imobile lângă casa în care locuiţi. Sunt investiţiile lor sau ale dvs? Dispun socrii dvs de resurse financiare pentru asemenea achiziţii?”, sunt întrebările trimise noului șef de la MoldovaGaz și la care ZdG continuă să aștepte un răspuns. 

Răspunsul lui Botnari în interviul oferit pentru deschide.md diferă complet de afirmațiile pe care le făcea acesta în martie 2015, într-o intervenţie pentru portalul moldovacurată.md. Întrebat în 2015, Vasile Botnari declara că locuieşte cu familia într-un apartament al socrilor săi, dar la procurarea căruia a contribuit şi el. Botnari, care era atunci ministru al Transporturilor şi Infrastructurii Drumurilor, nu spunea nimic despre imobilul de la Telecentru , care era deja procurat și înregistrat pe numele socrilor săi. Cu un an mai devreme, Vasile Botnari a fost obiectul unui control din partea Comisiei Naţionale de Integritate, care nu a stabilit divergenţe majore între averea deţinută şi cea declarată de funcţionar, clasând cauza.

În ediția din 16 februarie a scris și despre faptul că în septembrie 2016, perioadă în care Vasile Botnari era ministru al Tehnologiei Informaţiei şi Comunicaţiilor, socrii acestuia au procurat alte două imobile (detalii AICI și AICI), aflate în imediata vecinătate a casei de lux în care Botnari trăieşte.

În interviul oferit astăzi pentru deschide.md, democratul nu comentează însă achizițiile recente ale socrilor, Anton şi Efrosinia Cucoară, ambii având câte 64 de ani.

Deşi casele sunt mai modeste şi de dimensiuni mai mici, acestea au o valoare cadastrală de aproximativ 2 milioane de lei (detalii AICI și AICI). La fel ca şi în cazul imobilului în care locuieşte noul şef al Moldovagaz, valoarea de piaţă a acestor imobile depăşeşte suma de 4 milioane de lei, preţ la care pot fi vânduţi în zonă doar cei 90 de ari pe care sunt amplasate cele două case.

Casa înregistrată pe numele socrilor

Citiți aici despre Secretele șefului de la MoldovaGaz