Principală  —  Ştiri  —  Social   —   FOTO/ Ce sume de bani…

FOTO Ce sume de bani a găsit CNA în birourile mai multor medici

Şapte angajaţi din sistemul medical din ţară au fost reţinuţi de CNA şi procurori în urma perchezițiilor efectuate la Centrul Republican de Diagnosticare Medicală (CRDM). În birourile a trei medici au fost găsiți cumulativ 20 de mii de lei, iar în biroul șefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul CRDM, dar şi în caseta de valori, deţinută în una din băncile comerciale din capitală, au fost depistați: 80 000 de euro, 50 000 de dolari şi 100 000 de lei. La domiciliul șefului Secției imagistică și tomografie au mai fost găsiți 37 de mii de euro, peste 18 mii de dolari și 114 mii de lei.

Update 17.47: Acum câteva clipe, 150 000 de euro au fost ridicaţi din cea de-a doua casetă metalică din filiala unei bănci comerciale. Banii au fost depuşi pe numele şefului de secţie din cadrul CRDM.

Potrivit unui comunicat de presă al CNA, un grup de medici, asistenți și reprezentanți ai unor clinici private ar fi instituit o schemă de estorcare a banilor de la pacienții asigurați pentru a-i supune investigațiilor imagistice și de tomografie computerizată.

Șeful secţiei imagistică şi tomografie computerizată din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii ar fi achitat banii direct şefului Secţiei imagistică şi tomografie computerizată, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi” ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi”, precizează CNA.

În cadrul dosarului, au fost documentate în jur de 100 de episoade în care s-a stabilit complicitatea a cel puţin 13 medici şi alţi angajaţi medicali din cadrul Centrului republican de diagnosticare medicală, Institutului de ftiziopulmunologie, Dispensarului cardiologic şi unor clinici private.

Potrivit CNA,  operaţiunea continuă, persoanele reţinute fiind cercetate pentru abuz în serviciu şi corupere pasivă.

Foto: CNA.md
Foto: CNA.md
Foto: CNA.md
Foto: CNA.md