Principală  —  Ştiri  —  Social   —   DOC/ Adresele celor 125 de…

DOC Adresele celor 125 de secții de votare care vor fi deschise în diasporă la alegerile din 24 februarie

În cadrul alegerilor parlamentare din 24 februarie, peste hotarele țării vor fi deschise 125 de secții de votare. Ministerul de Externe susține că la acest număr s-a ajuns după ce s-au luat în calcul informațiile obținute în rezultatul înregistrării prealabile a cetățenilor aflați în străinătate, numărul alegătorilor care au participat la scrutinul precedent, dar și informațiile deținute de misiunile diplomatice ale R. Moldova din țările de reședință.

Cele mai multe secții de votare vor fi deschise în Italia (29), România (12), SUA (12) și Federația Rusă (11). Totodată, cetățenii din diasporă pot verifica care sunt secțiile de votare din apropiere prin intermediul aplicației Diaspora.voteaza.md.  Odată ce vizitatorul a accesat pagina Diaspora.Voteaza.md, browserul îi va cere confirmarea pentru localizarea geografică a acestuia. Imediat ce aplicaţia primeşte informaţia solicitată, în funcție de geolocalizarea utilizatorului, va indica trei secții de votare care se află cel mai aproape de localitatea respectivă, precum și traseul în aplicația google.maps sau o altă aplicație din telefon, sau calculator. Pe pagina Diaspora.Voteaza.md pot fi găsite și informații despre secția de votare respectivă, așa ca: adresa fizică, numele instituției sau clădirii în incinta căreia este deschisă acea secție.

Anterior diaspora a lansat o petiție prin care solicita Guvernului deschiderea a cel puțin 28 de secții de votare suplimentar la cele deschise în 2016. În argumentarea acestei solicitări, reprezentanții din diasporă aduc mai multe cazuri în care secțiile de votare au rămas fără buletine la alegerile prezidențiale din noiembrie 2016.

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 49

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 50

Lista secțiilor de votare din circumscripția nr. 51

La alegerile prezidențiale din 2016, votul din diaspora a fost marcat de mai multe neajunsuri. Pe lângă numărul mic de secţii de votare, ceea ce i-a făcut pe concetăţenii noştri să parcurgă distanţe mari pentru a ajunge la vot, în mai multe secţii, cele 3 mii de buletine disponibile au fost insuficiente. În 12 secţii de votare deschise peste hotare au fost utilizate toate buletinele disponibile, iar în alte 6 secţii numărul buletinelor folosite a fost aproape de limita de 3000, numărul maxim de buletine per secţie admis de lege. Cu ore bune înainte de închiderea urnelor, fără buletine de vot au rămas cele două secţii deschise la Moscova, cele două secţii de la Londra şi alte două de la Bucureşti. De asemenea, buletinele de vot s-au epuizat la două secţii din Franţa şi patru din Italia.