Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Comisia europeană critică decizia Parlamentului…

Comisia europeană critică decizia Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral

Federica Mogherini, on the right, and Johannes Hahn

Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politica de Securitate, Vicepreşedintele Comisiei Europene,  Federica Mogherini și Comisarul european pentru politica de vecinătate şi negocieri de extindere, Johannes Hahn au venit cu o declarație privind amendamentele la legislația electorală în R. Moldova.

„Votul de joi al Parlamentului R. Moldova de a implementa modificări ale sistemului electoral al țării este în contradicție cu recentele recomandări ale Comisiei de la Veneția și Oficiului OSCE pentru Instituții Democratice și Drepturile Omului. Deși alegerea unui sistem electoral este o decizie suverană a unui stat, Uniunea Europeană este ferm convinsă că orice modificare a sistemului electoral ar trebui să consolideze democrația, să se bazeze pe un larg consens între forțele politice, să se conformeze cu recomandările partenerilor internaționali şi consultărilor reale cu societatea civilă”, se spune în declarație.

„Continuăm să împărtășim punctul de vedere al Comisiei de la Veneția și al Biroului OSCE pentru instituții democratice și drepturile omului, precum că modificările propuse provoacă îngrijorări serioase cu privire la democrația efectivă în actualul context politic. Uniunea Europeană va continua să urmărească îndeaproape evoluţia reformei electorale și punerea în aplicare a acesteia. UE a subliniat în mod repetat – cel mai recent în timpul procedurii de asistență macrofinanciară planificată – necesitatea de a respecta mecanismele democratice eficiente, inclusiv un sistem parlamentar multipartit și statul de drept. Implementarea acestor modificări va fi evaluată și în lumina obligațiilor R. Moldova în baza Acordului de Asociere și ca membru al Consiliului Europei”, conchid oficialii europeni. 

 

Sursa foto: eubulletin.com