Principală  —  Ştiri  —  Social   —   AUDIO/ CNA a publicat o…

AUDIO CNA a publicat o discuție telefonică dintre doi medici, bănuiți că estorcau bani de la pacienți

Foto: CNA.md

În urma perchezițiilor efectuate în dosarul medicilor reținuți pentru crearea unei scheme de estorcare a banilor de la pacienți, Centrul Național Anticorupție (CNA) și procurorii au ridicat mai multe sume de bani, în diferită valută, care se ridică la circa 7 milioane de lei. Banii au fost ridicaţi din birourile de serviciu ale unor medici, de la domiciliile lor, precum şi din casetele metalice, depuse în două bănci comerciale din capitală.

În acest dosar sunt bănuite în total paisprezece persoane, dintre care șapte sunt deținute în izolatoarele CNA și ale poliției pentru 72 de ore. Deşi oferă declaraţii organului de urmărire penală, doar unul dintre bănuiţi îşi recunoaşte vina pe deplin.

Potrivit CNA, șeful secţiei Radiologie şi Tomografie Computerizată a Centrului Republican de Diagnosticare Medicală ar fi organizat o reţea de medici din instituţiile medicale de stat şi din clinici private, prin intermediul cărora oferea servicii contra cost pacienţilor. În urma înţelegerii prealabile, medicii trimiteau pacienţii pentru investigaţii tomografice, ocolind programările corespunzătoare. Astfel, pacienţii i-ar fi achitat banii direct șefului secției, fără ca sumele să fie reflectate în evidenţa spitalului, iar medicii care „furnizau pacienţi” ar fi fost remuneraţi pentru fiecare om cu o parte din banii primiţi.

CNA a făcut publică o discuţie, în cadrul căreia, un medic îl sună pe altul ca să soluţioneze o problemă legată de un pacient care urma să fie trimis pentru investigaţii contra plată. Medicul X îi comunică medicului Y că ar fi un pacient problematic şi ar fi bine să-l înregistreze oficial. De asemenea, medicul X precizează că totuşi un pacient „normal” (adică contra plată) deja l-a trimis către medicul Y.

CNA a mai publicat o discuție în cadrul căreia se vorbește despre transmiterea unor eventuale sume de bani drept recompensă pentru furnizarea pacienţilor.

Astăzi, 31 iulie, procurorii anticorupţie urmează să pună sub învinuire cele şapte persoane, iar ulterior să ceară instanţei de judecată aplicarea, pe numele lor, a arestării preventive pentru 30 de zile.

Cele 14 persoane sunt cercetate penal pentru săvârşirea abuzului de serviciu şi coruperii pasive, precum şi complicităţii la comiterea celor două infracţiuni. Legislaţia în vigoare prevede o pedeapsă de până la 10 ani, cu privarea de dreptul de a ocupa anumite funcţii pe o perioadă de până la 10 ani şi o amendă în mărime de 400 de mii de lei.