Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   VIDEO/ Dodon și Iaralov negociau…

VIDEO Dodon și Iaralov negociau înlocuirea termenului „federalizare” în acordul ce urma a fi semnat între PDM-PSRM

Într-o altă discuție difuzată de Publika, televiziune care aparține liderului PDM, Igor Dodon negociază cu vicepreședintele PDM, Serghei Iaralov, cum urma să fie reformulat termenul de „federalizare” în acordul PDM-PSRM, care se intenționa a fi semnat pentru formarea unei coaliții PDM-PSRM.

Din conținutul discuției denotă că Igor Dodon și conducerea PDM negociau de mai mult tip formularea acordului oficial ce urma să fie semnat de PDM-PSRM, care urma să conțină, inclusiv, o înțelegere privind acordarea regiunii transnistrene a unui statut special.

În timpul dialogului, Dodon îi spune lui Iaralov că în acordul confidențial care urma a fi semnat de el și Plahotniuc trebuie convenit asupra textului care va înlocui în documentul public termenul de „federalizare”.

„De întreprins eforturi comune pentru reintegrarea ţării prin acordarea unui statut special regiunii transnistrene în componenţa Republicii Moldova, care prevede atribuţii (puteri) largi legislative, executiv-deconcentrate în domeniile politic, economic, social-cultural”, a dictat Dodon, acesta urmând a fi textul din documentul public.

În timpul discuției, Dodon face precizarea: „Kozak mi-a dictat, după ce i-am spus că nu putem scrie „federalizare”.

Drept răspuns, Iaralov propune ca termenul „federalizare” să fie redus la „statutul special”.

Un alt punct al acordului dintre PDM-PSRM urma a fi revenirea la sistemul proprorțional de vot.

„Asta deja este coordonat deja. „Pentru următoarele alegeri parlamentare, să discutăm înlocuirea sistemului cu cel proporţional. Punct”, spune la un moment Dodon.

Înregistrarea video este precedată de publicarea altor trei secvențe ale negocierilor dintre Dodon și Plahotniuc. Procuratura generală a anunțat astăzi că a inițiat un proces penal în urma acuzațiilor de finanțare ilegală din exterior a Partidului Socialiștilor din R. Moldova.