Principală  —  IMPORTANTE   —   VIDEO/ Discuția dintre Plahotniuc și…

VIDEO Discuția dintre Plahotniuc și Dodon. Cum, de fapt, se duc negocierile în politică

La scurt timp după ce vicepreședintele PDM a declarat că va face publice imagini din timpul negocierilor dintre șeful statului și Vlad Plahotniuc, secvențe video au fost difuzate de către Publika, una dintre televiziunile deținute de liderul democraților. În discuție, Igor Dodon se adresează către Vlad Plahotniuc cu „dvs”, pe când șeful PDM îi răspunde cu „tu”.

Fragmentele de discuții se referă la negocierea unui acord public între PDM și PSRM, dar și la semnarea unui acord confidențial între Vlad Plahotniuc și Igor Dodon, care ar urma să fie semnat în prezența ambasadorului Federației Ruse la Chișinău. De asemenea, Igor Dodon pune în discuție federalizarea R. Moldova, trecerea în subordinea șefului statului a Serviciului de Informații și Securitate, acordarea PSRM-ului a cinci fotolii în Guvern, dar și împărțirea unor instituții de stat, precum Curtea Constituțională și MoldovaGaz.

Întrebat de Vlad Plahotniuc în ce condiții poate fi formată coaliția și care sunt așteptările PSRM-ului și ale Federației Ruse, Igor Dodon i-a răspuns că urmează să semneze între ei un acord, în prezența ambasadorului Federației Ruse.

Potrivit fragmentelor de discuție publicate, în acordul public, punctul care presupune înțelegerea privind federalizarea R. Moldova urma a fi reformulat, iar termenul „federalizare” înlocuit cu sintagma „statut special”.

„E aceea ce include unele chestii pe care nu putem să le punem în acordul deschis. De aceea se semnează acordul acesta. (…) Idea ar fi ca ceea ce este în acordul acesta, tot, dacă nu tot cu excepția unui singur punct, despre federalizare, să fie în acordul public care o să fie semnat de dvs și Gvreceanîi astăzi”, îi spune Igor Dodon lui Plahotniuc.

Igor Dodon îi spune lui Plahotniuc că oficialii ruși au cerut repartizarea pentru PSRM a Ministerului Afacerilor Externe și Ministerul Afacerilor Interne. Totodată, șeful statului spune că PSRM mai pretinde funcțiile de vicepremier pentru reintegrare, ministru al Apărării, ministru al Finanțelor sau ministru al Agriculturii.

V.P.: -Mai mult nimic? Sau noi vorbim de astea și pe urmă o să mai apară: mai dați ceva, mai dați asta!
I.D.: – Noi cu dvs separat am vorbit despre Curtea Constituțională, MoldovaGaz.

Într-un alt fragment video, Igor Dodon spune că lunar PSRM ar fi finanțat cu până la un milion de dolari și că partenerii săi de discuție din Rusia i-ar fi spus ca PDM să plătească PSRM-ul pentru că se află la guvernare.

Șeful statului afirmă că Vlad Plahotniuc este așteptat de Putin la Moscova, pe când liderul PDM susține că nu poate să mearg acolo atât timp cât are dosare în Federația Rusă.

„Eu n-am motiv să nu-l cred pe Putin: Igor, transmite-i lui Plahotniuc că îl invit săptămâna viitoare cu tine pentru a ne așeza și a discuta ce facem mai departe. Să nu se teamă. Ofer garanții”, spune Igor Dodon cu referire la mesajul pe care l-ar fi primit de la Putin.