Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   Radiografie electorală: Totul despre candidații…

Radiografie electorală: Totul despre candidații din circumscripția nr.1

Au rămas zile numărate până la alegerile parlamentare din 24 februarie, iar în acest context ZdG lansează o serie de articole informative despre candidații care vor lupta în fiecare circumscripție uninominală. 

Circumscripția nr. 1 include 28 de localități din raionul Briceni și două localități din raionul Ocnița. Pentru un fotoliu de deputat, în această circumscripție vor lupta cinci candidați, care deja au fost înregistrați în competiția electorală. Primul pe buletinul de vot este candidatul Partidului Democrat, Mihail Gnatiuc, urmat de lidera Partidului Socialiștilor, Zinaida Greceanîi și candidatul Partidului „Șor”, Vasilii Petrașișin. Totodată, din partea Partidului Comuniștilor în această circumscripție candidează Anatolie Creciun, iar Blocul ACUM l-a înaintat pe Vladimir Scutari.

Foto: moldovacurata.md

Mihail Gnatiuc, PDM

În vara anului 2015 Mihai Gnatiuc a fost ales președinte al raionului Briceni. Potrivit unui articol publicat anterior de Moldova Curată, Gnatiuc este ucrainean de naționalitate, născut în Iacutia în 1956, unde au fost deportaţi părinţii săi. A absolvit facultatea de drept a Universităţii de Stat din Moldova, după care s-a stabilit cu traiul la Briceni. A activat în calitate de şef al birourilor vamale Briceni și Ocniţa şi la Aeroportul Chişinău, iar în 2011 a fost ales primar de Briceni.

Tot Moldova Curată a scris că pe când era șef al Vămii Briceni, Mihail Gnatiuc a fost vizat într-o hotărâre a Curții de Conturi privind rezultatele controlului asupra unor aspecte ale activităţii Departamentului Controlului Vamal în perioada anilor 1999-2000. Persoanele responsabile ale Vamei s-ar fi făcut vinovate de neîncasări la bugetul de stat.

Potrivit declarației de avere și interese, în perioada 2017 – 2018, Gnatiuc a avut un salariu de bază în valoare de aproape 300 de mii de lei, o pensie pentru limită de vârstă în sumă de 108.974 lei și o pensie de dizabilitate de 12.243 lei. Candidatul PDM deține o casă de locuit de 166.7 m.p. și alte două bunuri imobile. Familia sa mai are în proprietate două apartamente de 45 m.p. și respectiv 99 m.p..

Zinaida Greceanîi, PSRM

Potrivit profilului creat în cadrul campaniei Inițiativa Civică „Pentru un Parlament curat 2019”, Zinaida Grecianîi, președinta PSRM a deținut funcții importante în stat pe timpul guvernării comuniste: prim-ministru, prim-viceprim-ministru, ministru al Finanțelor etc. Din 2009, Greceanîi a fost deputat, iniţial ca membru al fracţiunii PCRM (2009–2011), iar din 2011 – din partea PSRM.

Pe când era ministru al Finanţelor, Greceanîi a atras în 2007 condamnarea R. Moldova la CtEDO în cauza „Oferta Plus”, statul fiind obligat să plătească despăgubiri de 2,5 milioane de euro. Activitatea sa în funcţia de prim-ministru, în 2008-2009, era marcată de intransparenţa cheltuielilor publice şi de protejarea unor agenţi economici. În 2008-2009, Guvernul a secretizat ilegal mai multe hotărâri, care nu constituiau secret de stat. Acestea prevedeau alocarea unor sume de bani din Fondul de rezervă al Guvernului. Și Curtea de Conturi a constatat că, prin hotărâri trecute ilegal la secret de stat, Guvernul a dat ilegal grâu din ajutorul umanitar primit de R. Moldova doar la două întreprinderi.

Potrivit declarației sale de avere și interese, în perioada 2017-2018, Greceanîi a ridicat un salariu de peste 280 mii lei din activitatea de la Parlamentul R. Moldova. Totodată, ea a primit o indemnizație de circa 26 mii lei de la aceeași instituție, o pensie de peste 250 mii de lei de la CNAS, alocația nominală de stat – 12 mii de lei, precum și un venit provenit din arenda unui teren – 5.100 lei. Familia Greceanîi deține, de asemenea, un teren intravilan și unul agricol, dar și o casă de locuit, de 273 m.p., a cărei valoare indicată este de peste 1 milion de lei. În același timp, familia Greceanîi mai deține un Volkswagen, procurat în 2011.

Foto: moldova.org

Vasilii Petrașișin, Partidul „Șor”

Petrașișin este președintele organizației teritoriale a Partidului „Șor” în orașul Briceni.

Potrivit informațiilor disponibile pe alege2019.md, candidatul Partidului „Șor”  este fondatorul și administratorul companiilor SRL Firma Nord (înregistrată în 1992) și Î.I. Vasile Petrașișin (înregistrată în 2007), cu activități în domeniul comerțului. Vasilii Petrașișin este președintele Comunității ruso-slave din r. Briceni și membru al Consiliului Congresului comunităților ruse din Moldova.

În declarația de avere și interese pentru 2017-2018, Petrașișin a trecut două terenuri intravilane și un teren agricol.  La capitolul venituri, Petrașișin declară 91.200 lei, venituri din alte surse legale. Acesta mai deține două conturi bancare în care păstrează 4000 de euro, un autoturism din 1992, procurat în 2008, un apartament de 41 m.p. șicota parte într-un spațiu comercial sau de producție.

Anatolie Creciun, PCRM

Despre candidatul Partidului Comuniștilor nu sunt făcute publice prea multe informații. Potrivit datelor publicate pe site-ul Comisiei Electorale Centrale, Creciun este Prim-secretar al Comitetului Raional Briceni al Partidului Comuniștilor din Republica Moldova. În perioada 2017-2018 acesta a ridicat un salariu de 132 de mii de lei, la care se adaugă o pensie de 22 de mii de lei și o indemnizație de 5000 de lei. Candidatul comuniștilor mai declară două terenuri extravilane, o casă de locuit și un automobil de model Toyota Camry, procurat în 2017 cu 70 de mii de lei.

Foto: acum.md

Vladimir Scutari, Blocul ACUM

Scutari este șeful organizației teritoriale a Platformei DA la Briceni. În declarația de avere și interese pentru 2017-2018, candidatul Blocului ACUM declară o pensie de aproximativ 15 mii de lei. Scutari deține un teren agricol și o casă de locuit. Totodată, în 2017 acesta a primit un bun în valoare de 3 000 de euro.

Vezi AICI lista tuturor secțiilor de votare din Circumscripția nr. 1.