Principală  —  Ştiri  —  Politic   —   O nouă hotărâre a CC:…

O nouă hotărâre a CC: Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință

După ce a emis ieri o hotărâre prin care declara că la 7 iunie a expirat termenul de formare a unei majorități parlamentare, astăzi, Curtea Constituțională a mai făcut publică o hotărâre în care menționează că Parlamentul nu este în drept să se întrunească în ședință, asta în condițiile în care PSRM și Blocul ACUM au decis să prelungească ședința Legislativului.

„În cazul apariției circumstanțelor de dizolvare obligatorie a Parlamentului ca urmare a blocajului legislativ și/sau a imposibilităţii de formare a Guvernului timp de 3 luni (90 de zile), Parlamentul nu este în drept să desfăşoare activitate legislativă și să-și îndeplinească atribuțiile prevăzute de art. 66 din Constituție, precum şi să constituie organe de conducere ale Parlamentului”, se menționează în decizia Curții Constituționale.

Totodată, magistrații Înaltei Curți, subliniază faptul că președintele este obligat, neîntârziat, să sesizeze CC pentru constatarea circumstanțelor de dizolvare a Parlamentului și stabilirea datei alegerilor anticipate.

„Orice acțiune și/sau act legislativ, care are drept scop desfăşurarea activității Parlamentului după apariția circumstanțelor de dizolvare obligatorie, constituie o încălcare gravă a prevederilor constituționale și sunt nule ab initio”, se precizează în decizia Curții.

Astăzi, 8 iunie, la ora 12.30, are loc ședința Parlamentului R. Moldova, la care vor participa deputații blocului ACUM și cei din fracțiunea PSRM.

Într-o conferință de presă, președintele Igor Dodon a anunțat că nu va dizolva astăzi Parlamentul.